Menu

Aby sa pečenie vydarilo

Čerstvé z pece.

Home » PÔŽITOK » Aby sa pečenie vydarilo - 11.2017

Domáce koláče, rožteky a keksy zohrejú v zime nielen kuchyňu, ale aj srdce. Vysvetlíme vám, čo na ne budete potrebovať a rovno to skúsime s receptom na chutné orechové rožteky.

Ako sa najlepšie postaráte o dobrú náladu, keď je vonku naozaj nepriateľsky pochmúrno a sychravo? So škoricou, vanilkou a kakaom. Už tá vôňa, ktorá sa šíri z rúry, prebúdza všetky zmysly a povzbudzuje náladu. A keď sú malé mafiny a koláčiky, keksíky a toričky pripravené na polevu, lietame už v siedmom nebi. To najlepšie na tom je, že človek nemusí byť cukrár, aby vyčaroval náležité kreácie. Jednoduché recepty, radosť pri mixovaní a dobré prísady postačia, aby sme našli na zime svetlé stránky plné pôžitku. Pri neznášanlivosti alebo pre vegánov môžete prísady vďaka širokému dm sortimentu jednoducho prispôsobiť, a sladké potešenia pre dušu budú hotové.

Klasika v pekárni

Nakysnuté. Pekná alternatíva k mafinom je pečivo z kysnutého cesta. Jednoducho primiešate do múky kvasnice na pečenie a koláč je na dobrej ceste. Od dmBio.

Čokoládové. Mierne odtučnené kakao má obzvlášť vysoký podiel kakaového masla a perfektne sa hodí pre sladké z rúry. Od dmBio.

Ajurvédske. Ghee je očistené maslo s vysokým bodom varu a preto je aj optimálne na pečenie. Od dmBio.

Tip: Múku a práškový cukor vopred preosejte, inak sa môžu tvoriť hrudky, ktoré neskôr neodstránite.

Máme radi sladké

Nízkokalorické. Kryštáliky kuchynského sladidla obsahujú dokonca o 40 % menej kalórií ako cukor a sladia rovnako silno. Získavajú sa z kokosových kvetov. Od dmBio.

Krémový. Jemný a kvetový je med Feine Landblüte. Preto ho môžete použiť ako náhradu cukru, napríklad do keksov. Od dmBio.

Intenzívna. Silnú ovocnú sladkosť má agávový sirup, ktorý je vhodný na rôzne použitie. Ak ho použijete pri pečení, vynechajte v prípade potreby z cesta trochu tekutín. Od dmBio.

Tip: Príliš pevné cesto? Ak v recepte zameníte vodu za minerálku, bude cesto ľahšie.

Pozor, práši sa

Dobre znášaná. Bezlepková pohánková múka má lahodnú orieškovú chuť. Výborne sa hodí na prípravu sladkých jedál. Od dmBio.

Alternatívna. Mandľová múka vzniká pri získavaní mandľového oleja. Keďže je veľmi bohatá na vlákninu, no zároveň bezgluténová a neobsahuje lepkový bielok, mali by ste do cesta pridať viac vody. Od dmBio.

Výživná. Nie je bezgluténová, no ak sa vám žiada zmeniť chuť oproti bežným múkam, tak celozrnná múka Emmer vás presvedčí svojou orieškovou arómou. Od dmBio.

Recept na orechové rožteky

Čas prípravy: 40 min.

Suroviny na 24 kusov:

  • 250 g múky
  • 75 ml mlieka
  • 15 g sušených kvasníc
  • 180 g ghee
  • 175 g trstinového cukru
  • 300 g mletých lieskových orechov
  • 2 žĺtka
  • 1 PL smotany na šľahanie
  • práškový cukor
  • soľ

Postup:

  1. Do vlažného mlieka primiešajte kvasnice, až kým sa úplne nerozpustia.
  2. Teraz zmiešajte 120 g ghee izbovej teploty s múkou, žĺtkom, 25 g cukru a štipkou soli. Pridajte kvások a všetky suroviny vymieste do jemného cesta. Nechajte kysnúť aspoň 1 hod na teplom mieste.
  3. Na prípravu plnky priveďte do varu 120 ml vody so 150 g cukru. Pridajte 60 g ghee a nechajte rozpustiť. Primiešajte mleté orechy, až kým nevznikne hladká masa.
  4. Rozohrejte rúru na 175 °C. Cesto vyvaľkajte na pomúčenej ploche a rozkrájajte na 12 pravouholníkov. Tie rozkrojte po diagonále na polovice, aby ste mali 24 trojuholníkov. Na každý trojuholník dajte malú porciu vychladenej plnky a pretrite. Trojuholníky rolujte smerom od krátkej strany k špicu.
  5. Rožteky položte na plech. Zmiešajte žĺtko a smotanu na šľahanie a rožteky nimi potrite. Pečte 20 min. a pred servírovaním posypte práškovým cukrom.
Obzvlášť účinný dmBio prášok do pečiva má pekárske vlastnosti múky a je bohatý na výživné látky.
Alpské mlieko od dmBio s obsahom tuku 1,5 % vás presvedčí svojim nižším obsahom tuku a aj napriek tomu výbornou smotanovou chuťou.
Pohánková múka od dmBio je vhodná na pečenie aj bezlepkových dobrôt. Okrem toho obsahuje potrebné výživné látky.
Hore
OKMehr Information