Menu

Adventný modus

Tipy a triky pre vydarenú vianočnú slávnosť.

Home » ŽIVOT » Poradca » Adventný modus - 11.2016

Sila spočíva v pokoji. Je to síce čínska múdrosť, avšak pomôže aj v predvianočnom
období. Máme pre vás zopár dobrých tipov, ako sa pripraviť na tento sviatočný čas.

Oslavovať sviatky je krásny zvyk. Predovšetkým, ak to robíte srdcom. Ak vám ide o trávenie času s ostatnými ľuďmi, byť si nablízku, venovať sa rodine a blížnym, tak sa sviatky určite vydaria. Vtedy sa ráta každý moment. Úsmev, objatie, malý darček, dobré jedlo. Na pekný večer toho stačí málo. Žiadne veľkolepé prípravy, a už vôbec nie také, pri ktorých by sme sa mali zapotiť. Hlavné je dopriať si chvíľu čas a sadnúť si spoločne s blížnymi. Tak v každom prípade uvažuje aj Michaela Hager, jedna z najlepších bavorských hostinských kuchárok. „Dobrý materiál, dobrá práca a radosť z práce, ktorá je vo svojej podstate pôvabná a krásna. Viac nie je potrebné,“ myslí si kuchárka a s radosťou spomína na to, aké to bolo u nej doma. Veľa spontánnych návštev, priateľov, ktorí sa zastavili len tak a ostali, lebo tam bolo útulne. Otec doniesol z pivnice víno, mama salámu a čerstvý chlieb, z kozuba sálalo teplo. Potom sa jedlo, rozprávalo, smialo. „Keď chceš s niekým nadviazať ozajstné priateľstvo, tak choď k nemu domov a najedz sa s ním. Ľudia, ktorí ti dávajú jedlo, ti odovzdávajú svoje srdce,“ povedal César Estrada Chávez, zakladateľ amerických poľnohospodárskych odborov United Farm Workers. A mal pravdu. Jedlo spája. Jedlo je ako kúsok domova, o ktorý sa s radosťou podelíme.  Jedenie je oslava. A aby ste na túto oslavu mali pekné spomienky, tu je zopár tipov na uvoľnenie.

leben-coach-6-ab_2016-08

Perfektné. Perfekcionizmus je vítaný hosť. Ale ak nepríde, tak je to tiež v poriadku.

Zaraďte rýchlobeh

„Oslavovať by sme mali už počas príprav,“ radí Eschi Fiege, autorka kuchárskej knihy a zakladateľka príjemných obedových stretnutí priateľov, pri ktorých sa podáva zopár dobrých chuťoviek. Dni pred sviatkami slúžia na naladenie sa. „Vybrať recepty, ktoré by sme radi uvarili alebo o ktorých vieme, že sú obľúbenými jedlami hostí. Dopriať si viac času na nákupy a spraviť si z nich pekné chvíle. V myšlienkach si prehrať večer a porozmýšľať, aký pocit, aká nálada sa má dostaviť,“ vraví Eschi Fiege, ktorá má už pri príprave veľa nápadov. „Vždy si poviem, aké by som to rada mala. To je dobrý smerovník,“ vysvetľuje Fiege.

BUCH TIPP Sviatočne

V štyroch tematicky rozdelených kapitolách z edície Apetit nájdete 103 receptov na dokonale vyladená menu o niekoľkých chodoch a pre každú príležitosť – klasiku na nedeľu, na Veľkú noc, vianočné sviatky, svadbu, Nový rok aj menu, ktoré zvládnete uvariť na chalupe, či poriadnu hostinu pod holým nebom.
Podklady poskytlo vydavateľstvo martinus.sk.

Má rada srdečné pozdravenie, miluje, keď ju predstavujú ostatným hosťom, keď sa dozvie niečo aj o tých, ktorí sedia na druhej strane, keď nachádza spoločné záujmy. A poteší sa aj prípitku na uvítanie, ktorým prelomí ľady, až sa rozhovory rozbehnú a ľudia sa spoznajú bližšie. Hostiteľ, ktorý si vie získať zástupy nových priateľov, má svoje grify. Vášniví hostitelia sú ako režiséri, dávajú večeru dramaturgiu. Už pri pozvaní si premyslia, kto si s kým rozumie, kto sa nechá kým inšpirovať, kto má čo zaujímavé povedať. A aj keď sa niekomu môžu zdať zoznamy hostí a zasadacie poriadky nehorázne staromódne, predsa vytvárajú dôležitý detail, aby sa večer udržal vo švungu. „Musíme vytvoriť pocit súdržnosti, potom to bude vydarený večer,“ hovorí Fiege zo skúseností.

Svojich hostí rada pozýva aj k prípravám, aby sami pridali ruku k dielu, napríklad pri servírovaní chodu alebo dolievaní do prázdnych pohárov. „Do čoho si sa už raz pustil, to ti pôjde nabudúce ľahšie,“ vraví. A pokiaľ hostiteľ rozmýšľa ako režisér, tak si premyslí aj tempo večera. Má byť pokojné a rozjímavé alebo radšej svižné a v pohybe? Eschi Fiege rada mení priestory, prestrie na chodbe pri balkóne, nechá ľudí zísť sa v kuchyni, do večera tak vnáša pohyb, riadi ho podľa nálady a pocitov. „Ale nemali by ste si robiť príliš veľa starostí, v konečnom dôsledku majú svoju zodpovednosť aj hostia,“ myslí si.

Ako zvládnuť prípravu

Do domu sa rád vkradne hosť, ktorý vie človeka priviesť do rozpakov: je to vlastný perfekcionizmus. Prejavuje sa na pozvánke, prerastá do dekorácií na stoloch, plánuje nákladné darčeky pre hostí a vychádza z menu, ktoré tromfne všetko. Za odmenu sa nám dostane chvála a uznanie, ako sprievodný jav máme zvýšený pulz a červené líca, k tomu ešte za porciu stresu. „Snaha o perfekciu je dobrá, avšak nemusíme ju za každú cenu dosiahnuť. A otázne je aj, čo je vlastne perfektné,“ vraví Fiege.

Regisseur. Als Gastgeber ist man der Regisseur des Abends.

Režisér. Ako hostiteľ ste režisérom večera.

Pomôže dobrá príprava a istota. Tú získate tým, že budete servírovať jedlo, ktorého prípravu viete naspamäť aj o polnoci a ktoré vás preto nerozhodí z rovnováhy. Klasické jedlá, ktoré máte odskúšané, vás upokoja vtedy, keď potrebujete zasýtiť zástupy ľudí. Aj pri poradí chodov je dobrá príprava nápomocná. Jeden chod môže byť na prípravu náročnejší, ďalší zato opäť jednoduchší. A medzitým si doprajte čas, aby ste si mohli sadnúť, v pokoji sa najesť, spraviť si malú prestávku. Nakoniec ide predsa o spoločné strávenie pekného večera. Ak hostiteľ neustále odbehuje alebo ho takmer vôbec nie je vidno, prítomní nemajú z návštevy potešenie.

Majsterka v príprave je aj Michaela Hager. Večer plánuje podľa dĺžky zoznamu hostí. Čím je zoznam dlhší, tým je menu menej rôznorodé. „Najdôležitejšia je spoločnosť, hostia neprídu kvôli tomu, že sú hladní,“ hovorí Michaela. Preto môže niekedy pokojne ponúknuť dusené jedlo, dezert, ktorý je  zmrazený a pripravený deň vopred. Alebo taniere s dobrotami, ktorými sa hostia môžu obslúžiť sami. „Kto plánuje oslavu, mal byť vždy pouvažovať nad tým, odkiaľ môže dostať pomoc. Kto môže pomôcť so servírovaním, kto môže pomôcť dávať nápoje na stôl, kto sa môže zahrať s deťmi, aby aj rodičia mohli zažiť uvoľnený večer,“ hovorí Hager.

BUCH TIPP Vo dvojici

Eschi Fiege: „Lovekitchen – Rezepte für 2“, v preklade „Kuchyňa s láskou – recepty pre 2“. Najkrajšia darčeková kniha pre dvojicu, ktorá sa ľúbi. Vydavateľstvo Brandstätter Verlag. Blog: www.lovekitchen.jimdo.com

Zapamätajte si

Aby sa vylepšila nálada, necháva Hager rada svojich hostí podieľať sa na dianí. Fľaša šampanského, ktorá je rozlievaná pred nimi, chlieb na špajdli, ktorý je grilovaný pred zrakom všetkých, otvorený oheň na uvítanie. Nápady, ktoré nie sú nákladné, ale ostanú v pamäti. „Každý večer je experiment,“ hovorí Eschi Fiege, a človek cíti radosť, ktorá nastáva, keď ponúkne svojim priateľom niečo dobré na pitie a večer je zábavný a srdečný.

Čítajte ďalej: Tipy & triky pre perfektnú oslavu

Slávnostná nálada

„Jedlo bolo v mojej rodine odjakživa rituálom. Milujem jedenie! Omnoho viac ma baví, keď sa môžem o tieto výnimočné udalosti podeliť s priateľmi alebo rodinou. Jedenie sa u mňa dostáva omnoho ďalej za hranice čistého prijímania potravín. Jedenie znamená varenie s milovanými pri dobrej hudbe, sedenie za stolom, rozprávanie príbehov, pohodu, posilnenie vzťahov. Spravte si čas a zajedzte si spolu!“ myslí si Florentina Klampferer, fotografka a foodstylistka. Jej nová kniha „Stories on a plate“ prináša originálne nápady, menu a variácie pre spoločne strávený čas. Popri dobrých nápadoch je vždy potrebná aj dobrá príprava, hovoria profíci.

leben-coach-2-ab_2016-08

Tu je ešte zopár nápadov:

4 týždne pred slávnosťou:

  • Spravte si zoznam hostí, napíšte pozvánky a pošlite ich. Nechajte hosťom cca. 10 dní na spätnú väzbu.
  • Naverbujte pomocníkov – ak máte pri servírovaní nápojov podporu alebo zaangažujete niekoho, kto zhotoví dobré drinky, môžete si počas slávnostného večera oddýchnuť.

3 týždne pred slávnosťou:

  • Pripravte si playlist. Hudba je popri nápojoch a jedle dôležitým faktorom na navodenie dobrej nálady.
  • Začnite s počítaním: Ihneď ako všetci hostia prijali pozvanie musí byť jasné, že máte dostatok tanierov, príboru, pohárov, stoličiek a miesta za stolom. Ak nie, teraz je ten správny čas na organizáciu všetkého (napríklad si požičajte od susedov).

2 týždne pred slávnosťou:

  • Naplánujte si menu a predstavte si detailný priebeh. Profi kuchári vedia presne, ako dlho im potrvá príprava jednotlivých jedál, napriek tomu si k príprave prirátajú ešte časovú rezervu. V menu si naplánujte: dezerty alebo predjedlá, ktoré môžete pripraviť už jeden deň vopred. Tu platí, že aj viackrát odskúšané sa dostáva pod časový nátlak. A ak chcete vyskúšať niečo nové, tak teraz je tá správna chvíľa.

1 týždeň pred slávnosťou:

  • Zaobstarajte nápoje, premyslite si, kde sa všetko môže chladiť (ľadové kocky vo veľkom množstve do vane, vedro…)
  • Pripravte si suroviny, aby ste všetko mali zabezpečené.
  • Pozbierajte nápady na dekoráciu stolov a všetko potrebné nakúpte.

Dva dni pred slávnosťou:

  • Nakúpiť všetky suroviny pre menu.

V deň slávnosti:

  • Premyslite si, čo by ste si rady obliekli. Malá módna prehliadka vás dostane do nálady.
  • Skrášlite sa: návšteva u kaderníka alebo manikúra – aj to prispeje k uvoľneniu.
Čítajte ďalej: DIY-dekorácie na stôl

foto-quer-ab-2016-ausgabe08

Postup:

Svetlo v pohári

Vianočný stojan na sviečky

Stromčeky z tortových podložiek

Jedlička – servítky

Wellness hotel Bystrá***

Wellness Hotel Bystrá*** je situovaný na začiatku atraktívneho turistického strediska Národný park Nízke Tatry v pokojnom a nádhernom prostredí Bystrianskej doliny – oblasť Tále. Hotel je zameraný na ponuku wellness a relaxačných služieb pre rodiny s deťmi, páry, jednotlivcov, ako aj pre skupinové pobyty počas celého roka. Priestranné izby s nádhernou scenériou a výhľadom na Nízke Tatry sú zárukou potrebného komfortu. Vodný a saunový svet s veľkorysou rozlohou 2000 m² poskytuje návštevníkom nadštandardný relax. Po dobrom relaxe určite padne vhod osviežujúci nápoj v útulnom lobby bare, kulinárske zážitky na vás čakajú v príjemnej atmosfére reštaurácie a zimnej záhrady. Ubytovanie je možné v 39 komfortne a moderne zariadených izbách s kompletným sociálnym zariadením, LCD TV, minibarom a nechýba ani bezplatné Wi-Fi pripojenie na internet. K dispozícii je súkromné parkovisko počas celého pobytu. V tesnej blízkosti hotela je k dispozícii štýlové ubytovanie v zruboch s kapacitou 30 osôb.

Aktuálne ceny a ďalšie informácie nájdete na: www.hotelbysta.sk

Súťaž

Zapojte sa

BUCH TIPP Vyhrajte pobyt vo Wellness Hoteli Bytrá***

Pobyt vo wellness hoteli Bytrá***, ktorý zahŕňa dve noci pre dve osoby s polpenziou a vstupom do vodného sveta.
Súťažná otázka:
Ako sa volá druhý najvyšší vrch Nízkych Tatier, ktorého krásu a majestátnosť môžete obdivovať priamo z pohodlia niektorých našich izieb?
a) Ďumbier
b) Chopok
c) Kriváň
Správnu odpoveď posielajte do 31. 01. 2017 na e-mailovú adresu:
ActiveBeauty@dm-drogeriemarkt.sk.

 

 

Hore
Pre optimálne zobrazenie stránky využívame cookies. Vo Vašich nastaveniach prehliadača si môžete použitie cookies deaktivovať. OK