Menu

Zapečený baklažán s figami, paradajkami a mozzarellou

Kombinácia sladkého a korenistého v jednom recepte: jedlo pre dobrý pocit.

Home » PÔŽITOK » Recepty » Zapečený baklažán s figami, paradajkami a mozzarellou - 05.2017

Baklažány a paradajky sa chuťovo k sebe optimálne hodia a obe pôsobia chladivo. O teplejší efekt sa podľa tradičnej čínskej medicíny postará spôsob prípravy v rúre.

Suroviny pre 2 osoby

  • 1 veľký baklažán
  • 1 strúčik cesnaku
  • extra panenský olivový olej
  • 1 štipka soli
  • 6 malých paradajok
  • 1/2 póru
  • 4 PL balzamikového octu
  • 2 ČL agávového sirupu
  • 125 g mozzarelly (di bufala)
  • 2 veľké figy
  • trochu soli
  • korenie

Príprava

  1. Rúru predhrejte na 230 °C pri vrchnom aj spodnom ohni.
  2. Cesnak nakrájajte na hrubé plátky. Baklažán rozpoľte po dĺžke, šikmo ponakrajujte a do rýh zastrčte cesnak. Pokvapkajte olivovým olejom. Posypte trochou soli a otvorenou stranou položte na plech. V rúre pečte cca. 30 min.
  3. Paradajky rozpoľte a pór nakrájajte na jemné plátky. V malom hrnci zohrejte 2 PL olivového oleja a pridajte pór a paradajky. Na strednom ohni krátko osmažte (cca. 3 min.). Krátko predtým, ako sa šupka paradajok oddelí a pór zmäkne, odložte hrniec na bok.
  4. Do ďalšieho malého hrnca dajte balzamikový ocot, na strednom ohni dobre premiešajte s agávovým sirupom a krátko povarte, až kým balzamiko nezíska ľahkú krémovú konzistenciu.
  5. Hotové upečené baklažány vyberte z rúry a odstráňte cesnak. Mozzarellu nakrájajte na plátky a položte na obe polovice baklažánu. Figy rozštvrťte, spolu s pórom a paradajkami položte na baklažán, a dajte do rúry na ďalších 7 až 8 min., až kým mozzarella nezačne robiť malé bublinky.
  6. Pri podávaní pokropte balzamikom, osoľte a okoreňte.

Tip: Jedlá z rúry veľmi dobre ohrejú telo zvnútra a nastavia ho na kvázi prevádzkovú teplotu.

 

Hore
Pre optimálne zobrazenie stránky využívame cookies. Vo Vašich nastaveniach prehliadača si môžete použitie cookies deaktivovať. OK