Menu

Burger zo pstruha s guacamole

Vďaka týmto burgrom si pripomeniete leto.

Home » PÔŽITOK » Recepty » Burger zo pstruha s guacamole - 02.2017

Superpotravina: Kurkuma nielen že zafarbí tieto burgre na žlto, ale aj zredukuje voľné radikály v tele a pôsobí omladzujúco.

Na prípravu 4 burger žemličiek:

  • 2 stredne veľké múčnaté zemiaky
  • 2 PL sójového mlieka (alebo mlieka) plus trochu mlieka na pokropenie
  • štipku mletého muškátového orieškugenuss-essen-forelle-ab_2016-10
  • 100 g kyslej smotany
  • 1 vajíčko
  • 2 PL olivového oleja
  • 150 g celozrnnej múky plus múka na pracovanie
  • 7 g suchého droždia
  • 75 g kukuričnej múčky
  • 1/2 ČL kypriaceho prášku do pečiva
  • 1/2 ČL kurkumy
  • 2 PL sezamu

Na prípravu guacamole:

  • šťava z jednej limetky
  • 1 strúčik cesnaku
  • 2 šalotky
  • 2 avokáda
  • 2 PL olivového oleja
  • 1 štipka chili prášku
  • soľ
  • korenie

Ďalšie suroviny:

  • 1 jablko
  • 1/3 uhorky
  • 1/2 červenej cibule
  • 100 g údeného pstruha
  • čerstvý chren
  • trochu zelenej paprikovej omáčky (nepovinné)

Príprava

1. Zľahka osolenú vodu priveďte do varu. Zemiaky ošúpte a varte 20-25 min do mäkka.
2. Zemiaky zlejte, pridajte mlieko a roztlačte do krémového pyré. Dochuťte soľou a muškátovým orieškom. Dobre premiešajte s kyslou smotanou, vajíčkom, olejom a štipkou soli.
3. Dobre premiešajte 100 g celozrnnej múky so suchým droždím. Postupne primiešavajte zvyšných 50 g múky, ako aj kukuričnú múčku, prášok do pečiva, trochu soli a kurkumu a mieste 5 minút kuchynským robotom alebo rukami. Cesto prikryte a nechajte kysnúť na teplom mieste  30-45 min.
4. Na prípravu guacamole ošúpte cesnak a šalotky a najemno nasekajte. Avokáda rozpoľte, odstráňte jadro, dužinu vyškrabte lyžicou a dajte do malej misky. Avokáda dobre roztlačte vidličkou, zmiešajte s limetkovou šťavou a olivovým olejom, až kým nevznikne krémová masa. Primiešajte chili prášok, cesnak a šalotky a dochuťte soľou a korením. Nechajte v chladničke až do servírovania.
5. Nakrájajte uhorku na jemné kolieska, jablká rozpoľte, odstráňte jadierka a takisto nakrájajte na jemné plátky. Ošúpte cibuľu, rozpoľte a nakrájajte na pásiky.
6. Rúru predhrejte na 180 °C pri cirkulujúcom vzduchu (alebo na 200 °C pri vrchnom a spodnom ohrievaní). Cesto znovu premieste, rozdeľte na 4 časti a vyformujte rovnako veľké okrúhle žemle. Položte ich na plech vyložený papierom na pečenie, nechajte ešte ďalších 10 min kysnúť. Žemle pokropte trochou mlieka, posypte sezamom. Na strednej mriežke pečte 30-35 min do zlatohneda (vždy po 20 min skontrolujte). Vyberte z rúry, nechajte vychladnúť.
7. Žemle rozpoľte, na spodnú polovicu natrite guacamole, obložte pstruhom, chrenom, cibuľou, jablkom, uhorkou a pridajte zelenú paprikovú omáčku.

BUCH TIPP NÁŠ TIP

Špaldová celozrnná múka od dmBio sa skladá z celého špaldového zrna a jeho výživných súčastí.

Mimoriadne rýchle pekárske droždie dmBio je ideálne na pečenie chleba alebo koláčov a stačí ho jednoducho zmiešať s múkou.

BUCH TIPP ODPORÚČAME

Kvalitný dmbio olivový olej sa získava priamo z olív a plní v talianskom podniku s dlhoročnou históriou. Má stredne ovocnú chuť a výborne sa hodí na ľahké dusenie a vyprážanie zeleniny a rýb i do šalátových dresingov.

Chutné sezamové semienka od dmBio sú nelúpané a v modernej kuchyni majú veľký ohlas.

Hore
Pre optimálne zobrazenie stránky využívame cookies. Vo Vašich nastaveniach prehliadača si môžete použitie cookies deaktivovať. OK