Menu

Bylinky na pitie

Séria o bylináých, časť 6.

Home » ŽIVOT » Bylinky na pitie - 11.2017

Bylinky podporujú imunitný systém v chrípkovom období a bodujú ako osvedčené domáce lieky proti malým boľačkám. Tento článok vám ozrejmí, ako ich správne používať.

Škriabe vás hrdlo, chodidlá sú už v premrznutom režime­ a koža protestuje proti suchému teplu z kúrenia? Žiadny problém: Na šťastie proti prvým sprievodným príznakom chladného ročného obdobia narástla viac ako len jedna bylina. Praktické je, ak si už v priebehu roka nazbierate a usušíte príslušné bylinky a tak si založíte vlastnú domácu lekárničku. Ak ste to zanedbali, môžete sa teraz zásobiť silnými čajovými zmesmi – napríklad v dm, kde Vám ešte k tomu odborne poradia drogistky.

Sypaný čaj alebo porciovaný vo vrecúškach?

Zaveste do džbánu alebo šálky, zalejte a pár minút počkajte. To pekné na čajových vrecúškach je praktická manipulácia. Ale existujú aj iné dôvody, prečo sa tak často používajú. Nielenže sú rovnako účinné ako sypaný čaj. „Čajové vrecúška ponúkajú aj možnosť použiť najemno nasekané, prípadne nahrubo pomleté časti rastlín bez tvorby prachu,“ vysvetľuje Evelyne Piller, diplomovaná bylinková pedagogička. „Z tohto dôvodu dokážu niektoré vrecúška s filtrom podľa druhu byliniek obsahovať omnoho viac účinných látok ako celé časti rastlín.“ Avšak aj sypaný čaj môže mať rozhodujúce výhody: „Pri ňom sú možné špeciálne zmesi, ktoré môžete zladiť podľa vlastných potrieb.“

Špeciálny odvar

Pripraviť čaj je niečo ako uvariť kávu. Niekto si z toho spraví ozajstný rituál, iným stačí, aby mali horúci nápoj, ktorý podľa možností aj dobre chutí. Je jedno, ktoré presvedčenie zdieľate, pre úplné rozvitie arómy musí súhlasiť spôsob prípravy daného čaju. Príliš málo čaju spôsobí, že je rýchlo bez chuti a riedky. Ale aj odstatá alebo príliš dlho vriaca voda vedie k zníženej kvalite pôžitku. Piller: „Bylinkový čaj sa zalieva v zásade vriacou vodou, pričom by voda nemala byť moc vápenatá.“ Čo je mimochodom v protiklade k bielemu alebo zelenému čaju, pri ktorom by mala byť voda vychladená na 70 až 80 stupňov, lebo inak by sa zničili jemné arómy.

Veľmi chlórovaná a tvrdá voda by mala výnimočne vrieť dve až tri minúty, aby unikol chlór a aby sadol vodný kameň. Následne sa liečivý bylinkový čaj lúhuje desať minút, aby sa z rastlín uvoľnili rôzne látky. Expertka na bylinky: „Podľa rakúskeho receptu z liekopisu sa dajú podľa doby lúhovania dokonca rozoznať rôzne farebné zmeny v čaji – od modrej cez zelenú až po tmavohnedú, v závislosti od toho, aké zložky sa práva lúhujú.“ Ak sa bylinkové čaje lúhujú príliš dlho, väčšinou sú horké.

Vychutnávajte uvážlivo

Liečivé čaje sú liečivá a nie iba zaháňače smädu. Preto by ste ich nemali neustále piť, zdôrazňuje expertka: „Na jednej strane želaný účinok často postupom času klesá, pretože telo si na čaj zvykne. Na druhej strane môžu niektoré liečivé rastliny, ktoré sú inak bez vedľajších účinkov, pri dlhšom používaní viesť k neželaným sprievodným javom.“ Veľa a dlho v tomto prípade teda nepomôže. Liečivé čaje majú zdravotný účinok na telo a preto by sa mali používať maximálne štyri až šesť týždňov. Piller: „Po dvoch týždňoch pauzy sa môžete väčšinou na krátky čas k užívaniu vrátiť, a to na dobu ďalších štyroch týždňov.“

Najmä tehotné ženy a deti by si mali bylinkové čaje vychutnávať s obozretnosťou: „Počas tehotenstva sú čajové zmesi s laxatívnymi, silnými povzdbudzujúcimi alebo močopudnými bylinkami tabu. Pôžitok z bylinkového čaju by sa mal v tomto období prediskutovať s lekárom.“ Napríklad mätový čaj zvyšuje produkciu žalúdočnej kyseliny a preto sa neodporúča pri pálení záhy. Dobrou alternatívou sú čaje z rastlín, ktoré zľahka pôsobia liečivo, ako napríklad šípka, fenikel, medovka, pomarančová kôra, kamilka, černicové listy a nechtík.

Hrejivé korenisté čaje

 

Koreniny z Ďalekého východu dodajú bylinkovému čaju výraznú chuť a dodatočne zohrejú telo v chladnom ročnom období. Už Hildegard von Bingen zapracovávala do svojich bylinkových zmesí mnohé koreniny. Ak si suroviny namiešavate sami, mali by ste ich vopred krátko podrviť v mažiari, aby sa arómy optimálne uvoľnili. Hotové vrecúška vložte na 15 minút do studenej vody a až potom ich zalejte vriacou vodou. Potom nechajte aspoň desať minút prikryté lúhovať, aby neunikli éterické oleje. Tip od pani Piller, expertky na bylinky: „Skondenzovanú paru nechajte tiež odkvapkať do čaju, pretože obsahuje vzácne látky.“

Liečivé čaje s garanciou kvality.

 

V dm sú dostupné nielen bežné čaje na zaliatie ako šípkový či mätový v praktických vrecúškach s filtrom a z kontrolovaného bio pestovania, ale aj čajové špeciality vo farmakologickej kvalite ako čaj z listov slezu, ibištekový čaj alebo čaj zo šalviových listov, či špeciálne čajové zmesi ako napríklad  čaj na dýchacie cesty „Brust-Tee“ alebo na nervy „Nerven-Tee“. „Tieto čaje podliehajú prísnym požiadavkám európskeho a rakúskeho liekopisu s povinnými kontrolami zameranými na čistotu­ a kvalitu,“ vysvetľuje dm drogistka. „Je jasne stanovené, ktoré časti rastlín môžu jednotlivé sypané čaje obsahovať.“ Tieto čajové produkty sa špeciálne uchovávajú a sú dostupné na objednávku.

4 recepty na liečivé čaje

 

Na imunitný systém

Lipové a bazové kvety aktivujú obranyschopnosť, kvety divozelu sú obľúbenou prísadou do čajov proti kašľu, nádche a zachrípnutiu.

Suroviny:

  • 40g lipových kvetov
  • 40g bazových kvetov
  • 20g kvetov divozelu

Postup:

Jednu až dve čajové lyžičky zmesi zalejeme šálkou vriacej vody, na desať minút prikryjeme a necháme lúhovať, scedíme a po dúškoch pijeme.

3 x proti prechladnutiu

Tímy „zázvor-citrón-med“, „mäta“ a „šalvia“ zaliate horúcou vodou účinkujú výborne proti symptómom prechladnutia. Jednoducho ich umyte, v prípade zázvoru a citrónu nakrájajte na plátky, zalejte, nechajte lúhovať a vypite.

Hore
OKMehr Information