Menu

Prírodné lahôdky

Dôverujte prírode: "Bylinková kuchyňa" od Alexie Zöggeler.

Home » PÔŽITOK » Recepty » Prírodnélahôdky - 05.2016

Či máme bylinky na všetko, to nevieme. No na tieto recepty ich máme určite. A síce na okrajoch ciest, v lese a v našich záhonoch. S nimi vyčarujeme na stole prírodné a autentické lahôdky.

Na slovíčko:
Bylinkové tipy od bylinkovej pedagogičky Alexie Zöggeler

Bylinkárstvo pre začiatočníkov. Čo všetko sa dá?
Alexia Zöggeler: Výživné jedlá môžeme ozdobiť sladkými, silnými a neutrálnymi bylinkami a kvetmi. Sladké jedlá a torty oproti tomu zdobíme neutrálnymi a sladkými lístkami a kvetmi. Napríklad pažítka sa určite nehodí na narodeninovú tortu, zato nechtík lekársky alebo lístky mäty áno.

Na čo musíme dávať pozor pri zberaní?
Zöggeler: Ja zdobím výhradne s lístkami alebo kvetmi jedlých rastlín, ktoré nie sú ošetrené, teda chemicky postrekované, a ktoré nevyrástli na umelých hnojivách. Divoké rastliny by sme mali zberať a odľahlých miestach, čiže skôr sa vyhnúť okraju chodníkov, samozrejme, aj okraju ciest.

Obľúbené bylinky v máji:
Zöggeler: Bylinky sú veľmi rôznorodé, zjemňujú a menia chuť jedla pozoruhodným spôsobom. Milujem čerstvú bazalku a vôňu mäty alebo opojnú jemnú vôňu lístkov ruží.

BUCH TIPP Tip na knihu Léčivé bylinky.

Myslíte pri slove bylinky na voňavú záhradu, aromatické a liečivé rastliny a lahodné recepty? Chcete využiť liečivú silu prírody a zároveň si dopriať chutné spestrenie vašej kuchyne? Spoznajte 130 byliniek a korení slovom i obrazom s knihou „Léčivé bylinky“, osvojte si praktické rady k sadeniu a pestovaniu, vyskúšajte množstvo receptov na prípravu pokrmov, koreninových zmesí i liečivých tinktúr.

Zeleno-biely mramorový koláč

Nevyzerá ako typický mramorový koláč. Ani tak nechutí, ale lepšie.

mramorovy kolac

Suroviny na 1 pekáč. 360 g svetlej špaldovej múky typ 630 40 g škrobovej biomúčky 1 ČL vínneho prášku do pečiva 4 stredne veľké vajíčka 250 g masla 250 g cukru 1 štipka soli 60 g plnotučného mlieka 60 g šťavy z hviezdice prostrednej (alebo šťava z kysličky či iných podobných byliniek na odšťavenie) 1 PL vanilkového extraktu (alebo trochu vanilky zo struku a 1 PL rumu)

Príprava:

  1. Na prípravu šťavy z divokých byliniek bylinky dobre umyjeme, necháme odkvapkať v sitku a odšťavíme v odšťavovači. Prípadne ich môžeme nasekať najemno a s trochou vody rozmixovať na hladké pyré. Následne precedíme cez jemné sitko.
  2. Múku, škrobovú múčku a prášok do pečiva preosejeme do misky. Dáme nabok. Oddelíme žĺtky od bielkov.
  3. Maslo vymiešame s 200 g cukru, vanilkovým extraktom a so soľou. Vmiešame žĺtky. Hmotu rozdelíme na polovice (približne 275 g). Bielky vymiešame so zvyšným cukrom (50 g) na sneh.
  4. Do prvej masy vmiešame mlieko, následne polovicu múkovej zmesi. Vmiešame polovicu snehu, cesto dáme do formy.
  5. Do druhej masy primiešame šťavu z hviezdice prostrednej, pridáme zvyšnú múkovú zmes, vmiešame druhú polovicu snehu a nalejeme na svetlé cesto. Vidličkou opatrne robíme špirály, aby vznikol typický mramorový vzor.
  6. Vložíme do rúry a pečieme 50 – 60 minút. Približne po 50 minútach spravíme skúšku špáradlom. Ak sa na špáradlo ešte lepí cesto, pečieme ďalších 10 minút. Ak na špáradle cesto neostáva, vytiahneme koláč z rúry a necháme ho 20 minút vychladnúť vo forme, potom opatrne vyklopíme a necháme úplne vychladnúť na mriežke.

Tip: koláč ozdobíme trochou glazúry z práškového cukru a citrónovej šťavy a jedlými kvetmi. Vyzerá tak dobre, ako aj chutí.

BUCH TIPP Hviezdica prostredná.

Chuť je mierna ako mladá kukurica alebo hrášok.

Ešte viac receptov z bylinkovej kuchyne

Syrová nátierka s bylinkami a kvetmi na crostini

Syrová nátierka s bylinkami a kvetmi na crostini

Aj oči jedia. Rôzne bylinky a kvety šteklia aj chuťové poháriky.

Crostini

Suroviny pre 4 osoby. 250 g ricotty 100 g kyslej smotany soľ podľa chuti 2 hrste rôznych byliniek (napr. petržlen, pažítka, kozonoha hostcová, púpava, štiav lúčny, trebuľka lesná) ako aj rôznych kvetov (napr. pažítka, nechtík lekársky, čínska pažítka, reďkovka alebo chren) 1 bageta na obloženie

Príprava:

  1. Deň vopred zmiešame ricottu s kyslou smotanou a necháme v sitku cez noc odkvapkať. Na ďalší deň zmiešame so soľou.
  2. Bylinky umyjeme a roztriedime. Kvietky rovnako roztriedime.
  3. Chlieb nakrájame na krajce a pečieme do chrumkava v rúre asi 10 min. pri 180 °C s teplom nastaveným zhora aj zdola, až kým nám nevzniknú crostini.
  4. Približne dve tretiny byliniek nakrájame najemno. Približne dve tretiny kvietkov natrháme a nakrájame na malé kúsky.
  5. Syrovú nátierku zmiešame s dvoma tretinami byliniek a kvietkov a dáme do vrecka na zdobenie. Crostini ozdobíme nátierkou a servírujeme.
BUCH TIPP Kozonoha hostcová.

Mladé lístky sa chuťou podobajú na petržlen.

Bylinková minitortička

Bylinková minitortička

Žihľava, kozonoha hostcová, oregano, listy púpavy lekárskej alebo alchemilka obyčajná. Tortičky zjemnia práve bylinky.

Suroviny pre 6 osôb. 175 g múky 100 g masla 50 g vody 1 ČL soli Na prípravu plnky. 1 cibuľa 1 strúčik cesnaku 30 g masla, príp. 2 PL oleja 4-5 plných hrstí divých byliniek (napr. mladá kozonoha hostcová, žihľava, púpava, divý špenát, rebríček, oregano, alchemilka) 250 g tvarohu 250 g ricotty 200 g šľahačky 3 vajíčka soľ, korenie a nastrúhaný muškátový oriešok

Príprava:

  1. Zo surovín pripravíme krehké cesto. Zabalíme ho do fólie a necháme hodinu stáť v chlade.
  2. Na plnku nakrájame cibuľu najemno, bylinky umyjeme a roztriedime, potom nahrubo nakrájame.
  3. Cibuľu a cesnak zľahka podusíme a necháme vychladnúť.
  4. Tvaroh, ricottu, šľahačku, vajíčka, cesnak a bylinky vymiešame vo vysokej nádobe dohladka, až kým masa nebude spenená. Dochutíme soľou, korením a muškátovým orieškom.
  5. Tortičkové formičky vymastíme. Vyložíme krehkým cestom, kraje potiahneme dohora a naplníme plnkou.
  6. Rúru predhrejeme na 180 °C s pečením zhora aj zdola a tortičky pečieme na strednej mriežke 30 – 35 minút. Cesto by malo byť žltozlaté a plnka už nie tekutá.
BUCH TIPP Alchemilka obyčajná.

Na jazyku pripomína chuť kalerábu.

 

Paradajky plnené pestom z hviezdice

Paradajky plnené pestom z hviezdice

Pesto je vhodné aj k cestovinám a haluškám.

Tomaten mit Vogelmierenpesto

Suroviny pre 4-6 osôb. 4 hrste hviezdice 50 g mandlí alebo vlašských orechov 75-100 g slnečnicového alebo repkového oleja príp. malý kúsok čili papričky 50 g nastrúhaného parmezánu alebo zrejúceho pecorina ½ ČL soli, korenie 500 g kokteilových rajčín

Tip: Namiesto hviezdice môžete použiť aj ďalšie divoké bylinky ako koziu nohu alebo listy púpavy.

Príprava:

  1. Hviezdicu umyjeme, zatrasieme, aby sa vysušila, a nadrobno nakrájame. Mandle alebo orechy osmažíme nasucho na panvici, až kým nezačnú rozvoniavať. Necháme vychladnúť.
  2. Nadrobno nasekanú hviezdicu vložíme spolu s mandľami a olejom do mixéra a vymixujeme najemno. Podľa chuti pridáme čili.
  3. Všetko dáme do malej misky, zmiešame so syrom a dochutíme soľou a korením. Ak by bolo pesto príliš tuhé, pridáme ešte trochu oleja.
  4. Paradajky rozpolíme a lyžičkou odstránime jadierka a dužinu. Paradajky necháme odkvapkať na kuchynskom papieri reznou plochou nadol.
  5. Naplníme pestom a podávame.
Zelené mini cheesecakes à la New York

Zelené mini cheesecakes à la New York

Chutný výlet do Big Apple.

Mini Cheesecake grün New York-Style

Suroviny na 12 kúskov. 150 g celozrnných maslových keksov 60 g roztopeného masla 2 PL trstinového cukru 1-2 hrste rôznych umytých divokých byliniek (napr. žihľava, kozia noha, alchemilka, hluchavka, zádušník, púpava a pod.) 50 g plnotučného mlieka 450 g nátierky Frischkäse natur 2 vajíčka 150 g cukru 1 štipka soli dreň z ½ vanilkového struku pár kvietkov a ovocných plodov na ozdobenie

Príprava:

  1. Plech na mafiny vystelieme papierom na pečenie. Rúru predhrejeme teplom zhora a zdola na 160°.
  2. Celozrnné keksy vložíme do igelitového vrecka a valčekom rozdrobíme na omrvinky. Omrvinky dáme do misky a zmiešame spolu s roztopeným maslom a cukrom. Porozdeľujeme do formy na pečenie a silno pritlačíme lyžicou. Predpečieme v rúre približne 5 min. a vyberieme von. Odložíme stranou.
  3. Divoké bylinky spolu s mliekom rozmixujeme v mixéri dohladka. Pridáme syrovú nátierku a vajíčka, následne cukor, soľ a vanilkovú dreň. Všetko dobre vymiešame na penu. Syrovú zmes opatrne rozdelíme na keksovú masu, pričom formu plníme len do ¾.
  4. Do predhriatej rúry dáme plech na pečenie a naplníme ho do ¾ teplou vodou. Vložíme formu na pečenie a podľa veľkosti formy na pečenie pečieme 20 – 22 min. Keď opatrne zatrasieme formou na pečenie, nemala by byť syrová zmes úplne pevná.
  5. Plechy opatrne vyberieme z rúry a necháme vychladnúť. Potom necháme ďalšie 4 hod. odstáť v chladničke. Na záver cheesecakes opatrne vyberieme z formy a pred podávaním ozdobíme kvietkami a ovocím.

Tip: Na dekoráciu sa hodí aj čerstvé, aj zavárané ovocie.

Anita Freistätter

Anita Freistätter sa v active beauty venuje rubrikám Inšpirácia a Bytový dizajn. Rada sa baví, číta, fotografuje a pozerá na život z tej lepšej stránky. Nazaobišla by sa bez svojho MP3 prehrávača, ako aj bez slnka, kávy alebo rozhovorov s dobrými priateľmi.

Hore
Pre optimálne zobrazenie stránky využívame cookies. Vo Vašich nastaveniach prehliadača si môžete použitie cookies deaktivovať. OK