Menu

Clean Eating: Najedzte sa do čista

Tipy. Recepty. Potraviny.

Home » PÔŽITOK » Recepty » Clean Eating:Najedzte sa do čista - 05.2016

Kedysi sa jedlo do sýta. Avšak najesť sa do čista, to je clean eating.

Bio: logické. Nespracované: veľmi dobré. Čerstvé: vynikajúce. A už máme nový trend v stravovaní: clean eating. Čo neznamená nič iné ako jedenie čo možno najprírodnejších a najčerstvejších potravín. A vyškrtnutie z jedálneho lístka umelo vyrobených, spracovaných jedál so syntetickými prísadami. Tento trend zaviedol poradca v stravovaní Tosca Reno. Celozrnné produkty, zdravé tuky, nízkotučné vaječné bielky a veľa tekutín (voda a čaj) sa považujú za dôležité. Tabu sú hotové produkty, predovšetkým umelé sladkosti, ktoré nájdeme aj v diétnych jedlách a nealkoholických nápojoch. Keď si porcie lepšie rozdelíme na celý deň, namiesto spratania troch veľkých jedál, splníme najdôležitejšie základné pravidlá clean eatingu. A hneď sa môžeme cítiť lepšie.

Recepty

Špaldové rizoto s kalerábom a karotkou

špaldové rizoto

Suroviny pre 4 osoby. 200 g špaldy 1 cibuľa 1 strúčik cesnaku 2 malé kaleráby (400 g) 4 karotky 5 petržlenov 2 PL olivového oleja 800 ml zeleninového vývaru 4 PL masla 50 g strúhaného parmezánu soľ, čerstvo pomleté korenie

Príprava:

  1. Špaldu dáme do sitka a umyjeme pod tečúcou vodou. V studenej vode necháme cez noc napučať. zlejeme a necháme odkvapkať.
  2. Cibuľu a cesnak najemno nasekáme. Kaleráby a karotky očistíme a nakrájame na malé kocky. Petržlen umyjeme, zatrasieme, aby sa trochu osušil, lístky natrháme a najemno nasekáme.
  3. V hrnci zohrejeme 2 PL oleja, pridáme cibuľu a cesnak a posmažíme. Prihodíme špaldu a krátko restujeme. Prilejeme zeleninový vývar a necháme variť na nízkom ohni 25 – 30 min., až kým je špalda mäkká. Pritom neustále miešame a v prípade potreby dolejeme vodu.
  4. Medzitým si na panvici zohrejeme 2 PL masla a kalerábové a karotkové kocky opekáme 8 – 10 min. Rizoto odstavíme zo sporáka, vmiešame zeleninu a petržlen, dochutíme parmezánom, zvyšným maslom, soľou a korením.

Pohánkový koláč s broskyňami

Namiesto broskýň môžeme do pohánkového koláča použiť hocijaké ovocie podľa sezóny, napr. jablká alebo hrušky.

pohánkový koláč na tanieri

Suroviny na 10 kusov. 3 broskyne 150 g pohánky 1 balenie prášku do pečiva 2 vajcia 80 g trstinového cukru štipka soli nastrúhaná kôra z ½ chemicky neošetreného citróna 100 ml repkového oleja 150 g kyslej smotany 3 PL mandľových plátkov

Príprava:

  1. Rúru predhrejeme na 170°. Roztváraciu formu vystelieme papierom na pečenie. Broskyne umyjeme, odkôstkujeme a nakrájame na tenké mesiačiky..
  2. Múku z miešame s práškom do pečiva.V miske vyšľaháme vajíčka s cukrom, so soľou, s citrónovou šupkou 5 min. do peny, až kým nám nevznikne biely tuhý sneh. Pomaly do snehu vmiešame olej. Vmiešame 100 g smotany a opatrne pridáme múkovú zmes.
  3. Formu( s priemerom 22 cm) naplníme cestom a naň poukladáme plátky broskýň. Nakoniec posypeme mandľovými hoblinami. Pečieme v rúre na strednej mriežke 35 – 40 min. Necháme vychladnúť. Každý kúsok koláča servírujeme s troškou smotany.

 

Rozmanité. Či už na pečenie chleba, alebo na sladké jedlá, orechová pšeničná celozrnná múka má rozmanité využitie.
Nezvyčajné. Šošovica beluga sa hodí na šaláty a husté polievky, ale aj ako príloha či nátierka. Chutí jemne a nezvyčajným ligotavým čiernym vzhľadom je aj optickým oživením na tanieri.
Sladké. Vegánska agávová šťava je prirodzeným ovocným sladidlom a zdokonalí müsli, nápoje a dezerty. Môžeme ju použiť aj pri pečení.
Chutné. Na umelú arómu môžeme zabudnúť. Radšej vylepšíme müsli, ale aj sladké jedlá či dokonca zeleninové kešu orechmi. Okrem toho sa hodia ako snack počas dňa.
Výrazné. Kvasená kapusta, šetrne pripravovaná, priamo lisovaná a zjemnená štipkou soli: taká je vegánska šťava z kyslej kapusty. Všetko od dmBio.
Zelený. Čaj Matcha od DAS gesunde PLUS je jemne mletý a lahodný bio zelený čaj z Ázie. Za svoju jedinečnú arómu vďačí rafinovanému a jemnému spracovaniu. Ideálny na zjemnenie nápojov a jedál.
Anita Freistätter

Anita Freistätter sa v active beauty venuje rubrikám Inšpirácia a Bytový dizajn. Rada sa baví, číta, fotografuje a pozerá na život z tej lepšej stránky. Nazaobišla by sa bez svojho MP3 prehrávača, ako aj bez slnka, kávy alebo rozhovorov s dobrými priateľmi.

Hore
Pre optimálne zobrazenie stránky využívame cookies. Vo Vašich nastaveniach prehliadača si môžete použitie cookies deaktivovať. OK