Menu

Dipy a tipy na grilovanie

Podnety, návody a produkty pre najlepší gril večer.

Home » PÔŽITOK » Dipy a tipyna grilovanie - 06.2016

Ako si správne okoreniť horúce grilovacie večery.

Omáčky patria ku grilovačke rovnako ako grilovačka k letu. Je jedno, či máme na tanieri steak, burger alebo zeleninu, bez toho správneho dipu chutia všetky jedlá fádne. Hlavné pravidlo: ostré omáčky a tie s rajčinovým základom sa hodia najmä k tmavému mäsu. Svetlé, ktoré sa pripravujú väčšinou s vínnym octom, sa hodia k hydine a rybám. Aj ovocné, exotické prílohy pasujú k morke alebo kurčaťu. Väčšina dipov sa chystá deň vopred, musia byť však v chlade. To isté platí aj pre marinádu. Ak mäso naložíme ešte v predvečer grilovačky, chuť marinády bude ešte výraznejšia. Soľou by sme pri mäse a marinádach mali spočiatku šetriť, aby výsledok nebol príliš tvrdý.

BUCH TIPP Čistenie grilu

Denkmit prostriedok na rúry a gril. Vďaka svojej aktívnej pene čistí rúry, plechy a rošty grilu, hrnce a panvice spoľahlivo. Silne účinné zložky rozpúšťajú zvlášť odolne zasušené zvyšky ako i stopy po pripálení – pre perfektnú čistotu.

 

Tipy na grilovanie pre vegetariánov:

  • Grilujeme zeleninu: Aby zelenina neostala kvôli teplu príliš rýchlo tvrdá, vyberáme si radšej takú, ktorá má pevnú šupku. A aj počas grilovania ju natierame marinádou. Korenisté bylinkové marinády sa hodia predovšetkým k takým druhom zeleniny, ktoré majú nevýraznú chuť.
  • Grilujeme syr: Jednoduchšie je grilovanie tvrdého syra, napr. fety, ako jemného, ktorý sa rýchlo roztápa a lepí na rošt. K syrom sa dobre hodia bylinkové marinády. Syr dáme na grilovaciu podložku alebo ho obalíme v marináde a bylinkách a grilujeme zabalený v alobale. Pár kvapiek oleja zabráni lepeniu syra na alobal.

Tip: Nemáte doma chlieb? Pripravili ste príliš málo omáčok? V dm nájdete popri pečive aj veľa nátierok, ktoré sa hodia ku grilovanému.

  • Grilujeme ovocie: Najvhodnejšie sú odrody s pevnou dužinou, ktoré nakrájame na väčšie kúsky a napicháme na špíz. Aby sme zabránili kvapkaniu marinády alebo popadaniu ovocia do ohňa, použijeme grilovaciu podložku. Ovocie môžeme marinovať so šťavami, s medom alebo so sladkými bylinkami (škorica alebo vanilka). Marinádu sa odporúča nechať zovrieť a ovocie do nej nakrátko ponoriť. Pôžitok z grilovania bude krajší, ak do marinády pridáme výrazné bylinky (ako napríklad bazalku) alebo trochu korenia. Tip: Potrite grilovaciu podložku trochou tuku a ovocie sa na ňu nebude lepiť. Najlepšie miesto na grilovanie ovocia je na kraji grilu, kde teplo nie je také silné.

Tipy na dipy a marinovanie

dmBio citrónová šťava. Šťava z čerstvých, na slnku dozretých citrónov je ideálna na zjemnenie nápojov a šalátových dressingov.
Vegánsky. dmBio nátierka curry-papája-mango dodáva omáčkam ovocnú príchuť a hodí sa k grilovanej hydine.
Exotické. Skvelým základom pre vlastnoručne pripravené chutneys sú dmBio kúsky manga. Na slnku dozreté sušené ovocie má intenzívnu, sladkú arómu.
Aromaticky. Lesný med sa hodí na potretie grilovaného mäsa, rýb alebo zeleniny. Od dmBio.
Anita Freistätter

Anita Freistätter sa v active beauty venuje rubrikám Inšpirácia a Bytový dizajn. Rada sa baví, číta, fotografuje a pozerá na život z tej lepšej stránky. Nazaobišla by sa bez svojho MP3 prehrávača, ako aj bez slnka, kávy alebo rozhovorov s dobrými priateľmi.

Tipps für Dips & zum Marinieren
Hore
Pre optimálne zobrazenie stránky využívame cookies. Vo Vašich nastaveniach prehliadača si môžete použitie cookies deaktivovať. OK