Menu

Oddýchnime si pod palmou

Všetko o kokosovom orechu.

Home » Oddýchnime si pod palmou - 08.2017

Keď sa povie kokosový orech, snívame o slnku. A pritom názov „coco“ znamená vlastne strašidlo. Nás to však nevystraší, jeho exotickú vôňu si vychutnávame všetkými dúškami. A to z dobrého dôvodu, pretože táto superpotravina dokáže omnoho viac ako len dobre chutiť. Zozbierali sme všetky vedecké hodnoty kokosového orecha, nech sa páči:

Vlastná domáca šľahačka

Z kokosového mlieka sa dá úplne jednoducho pripraviť vegánska šľahačka. Odporúčame nechať kokosové mlieko na noc v chlade, aby sa spevnil kokosový tuk. Ochlaďte šľahacie metličky. Na druhý deň kokosové mlieko opatrne vyberte z chladničky a už ním netraste! Odoberte tuk a mixérom ho vyšľahajte do tuha. Podľa želania pridajte výťažok z vanilky a cukor. Ihneď podávajte.

Ako ho otvoriť?

Aby ste mohli vypiť kokosovú vodu, ktorá sa nachádza priamo v dutine tohto ovocia, musíte prevŕtať tri otvory (čierne body). Na vylúsknutie kokosového orecha pobúchajte tupou hranou noža po obvode tohto tropického ovocia a otvorte ho pozdĺž vzniknutej pukliny.

Viac ako len potravina

Kokosová dužina je veľmi vláknitá a má vysoký obsah tuku. Keď ju vylisujete, získate obľúbené kokosové mlieko a kokosový olej. A vlákna tohto ovocia, nazývané coir, sa môžu spracovávať na laná, podložky a koberce.

Dobre namiešané

V klasickej verzii sa pina colada mixuje z kokosovej smotany, ananásovej šťavy a bieleho rumu, a zdobí sa podľa chuti šľahačkou alebo citrónovou šťavou. Náš tip: Na prípravu nealkoholickej varianty jednoducho dajte do šejkra kokosové mlieko, asi 5-násobné množstvo ananásovej šťavy a podľa želania trochu šľahačky. Miešaný nápoj dajte do pekných koktejlových pohárov, ozdobte plátkom ananásu a ľadovo vychladený si ho vychutnajte cez slamku.

Dobrý proti hmyzu

Ak si nanesiete olej na pokožku, budú sa vám komáre a kliešte zďaleka vyhýbať. Dokonca aj zvieratá z toho profitujú. Jednoducho vmasírujte olej do srsti. A ak vás predsa niečo uštipne či bodne, pomôže kokosový olej proti svrbeniu.

Čo robí kokos takým zdravým

Kokosový olej nebol kvôli nasýteným mastným kyselinám veľmi obľúbený. Neprávom, keďže práve obsiahnutá kyselina laurová má byť odolná voči vírom a baktériám. Takže kokos pomáha a podporuje pri zápaloch kože, ako aj pri bolesti hrdla.

Ako rozoznáte čerstvé kokosové orechy

Ak si kupujete celý kokosový orech, mali by ste ním najskôr zatriasť. Ak žblnká a počujete, že je plný, obsahuje veľa kokosovej vody a je čerstvý. V chladničke ho môžete potom uskladňovať približne tri týždne.

Kokosový olej ako krém

Kokosový olej je, podobne ako maslo, pri chladnejších teplotách v pevnom skupenstve. Nad 23° C sa stáva tekutým. Ak sa ním chceme nakrémovať, môžeme si ho úplne ľahko rozohriať medzi dlaňami. Ak ho potrebujeme na varenie, jednoducho ho ohrejeme v skle v miske s horúcou vodou alebo dáme rovno na panvicu.

Najlepšie kokosové produkty

BUCH TIPP Kokosové chipsy a kokosový olej dmBio

Ovocné. V kokosových chipsoch od dmBio sa nenachádza nič okrem kokosu, aj sladkosť pochádza výlučne z tohto ovocia. Výborne chutia v müsli.

Vegánsky. Kokosový olej dmBio je odolný voči vysokým teplotám a chuťovo neutrálny. Preto sa hodí na vyprážanie. Navyše: výborné je, že ho možno natrieť na pleť ako hydratačnú kúru.

BUCH TIPP Kokosové mlieko a kokosový krém dmBio

Tekuté. Či už do exotických smoothies, dezertov alebo curry: vegánske kokosové mlieko dmBio je mnohostranne využiteľné.

Zdravý. Kokosový krém dmBio je nielen bohatý na vitamíny a bielkoviny, ale aj všeobecne využiteľný v kuchyni – hodí sa napr. ako nátierka na chlieb, na varenie alebo pečenie.

Hore
Pre optimálne zobrazenie stránky využívame cookies. Vo Vašich nastaveniach prehliadača si môžete použitie cookies deaktivovať. OK