Menu

Leto v pohároch

Tipy a recepty na zaváranie.

Home » PÔŽITOK » Jedlo a recepty » Leto vpohároch - 08.2016

Na zaváranie treba čas. Ovocie sa varí v hrnci, vôňa sa šíri do každého kúta kuchyne. Miešame. Myšlienky necháme plynúť. Je to určitý spôsob meditácie. Tá jediná s príchuťou.

Leto je tu. Aby sme si chuť leta mohli užívať čo najdlhšie, zavaríme ho. Tu nájdete pár nápadov.

Všetky miery sa vzťahujú na poháre o objeme 500 ml.

Višňový kompót

Chutí skvelo a je jednoduchý na prípravu. Z týchto červených bobúľ sa dá kúzelne čarovať.

Weichselkompott

Suroviny na 3 poháre. 1 kg višní asi 150 g cukru

Tip: Višne odporúčame odkôstkovať, pretože ich tak môžete použiť na torty alebo do plniek.

Príprava:

  1. Višne umyjeme, odkôstkujeme a naukladáme do pripravených pohárov do 3 cm pod okraj.
  2. Do každého pohára pridáme 2-3 PL cukru. Poháre naplníme vodou tak, aby boli višne pod vodou, no aby nám ostali ešte minimálne 2 cm vzduchu po okraj.
  3. Poháre dobre uzavrieme a necháme variť v zaváracom hrnci pri 75 °C asi 30 minút alebo v rúre na pečenie pri 180 °C.

Marhuľový lekvár

Toto kôstkové ovocie sa dá použiť rôznorodo. Ponúkame chutnú variantu.

Marillenröster

Suroviny na 2 poháre. 2 kg marhúľ 1 citrón 1 tyčinka škorice 2 klinčeky alebo ďumbier 100 ml vody 150 g cukru marhuľovica alebo rum

Tip: Ak chcete marhule ošúpať, ponorte ich nakrátko do vriacej vody a prudko ich schlaďte.

Príprava:

  1. Marhule umyjeme, rozpolíme a odkôstkujeme. Citróny nakrájame na plátky.
  2. Marhuľové polovičky s citrónovými plátkami, korením a vodou varíme za stáleho miešania, až kým sa ovocie nescvrkne.
  3. Pridáme cukor a varíme, kým sa nerozpustí. Podľa chuti dochutíme trochou marhuľovice alebo rumu.
  4. Pripravené poháre naplníme lekvárom. Dobre uzavrieme a varíme v zaváracom hrnci pri 75 °C asi 20 minút alebo v rúre na pečenie pri 180 °C.

Nákupný zoznam

Bobuľová. Zaváranie marmelády je výbornou meditáciou. Keďže si však nevieme sami dopestovať všetko ovocie, pomôže dmBio. Jahodová marmeláda chutí ako domáca.
Kašovitá. Ako čerstvá zo záhrady chutí dulovo-hrušková ovocná dreň dmBio. Je zjemnená banánom a bez akýchkoľvek prídavných látok.
Jablková. Jablková výživa obsahuje 100 % ovocia a zjemní dezerty či jogurty. Chutná desiata, ktorú majú rady aj deti.
Tradičná. Paradajková omácka so zeleninou od dmBio chutí lahodne s cestovinami alebo gnocchi a je dobrým základom omáčky na pizzu alebo do paradajkovej polievky.
Dozretá na slnku. Ošúpané, nakrájané na kúsky, naložené. Také jednoduché a také chutné sú paradajky spracované hneď po zbere.
Vegánska. Vynikajúca nátierka od dmBio chutí lahodne po čerstvých záhradných bylinkách. Skvele sa hodí nielen na chlieb, ale je ideálna aj na pridanie do omáčok a dipov.
BUCH TIPP Konzervujeme po celý rok: Heinz K. Gans

Konzervovanie potravín, či už ide o zaváranie ovocia a zeleniny, nakladanie húb do oleja či údenie mäsa, nestratilo ani v dobe supermarketov nič zo svojho kúzla. Naopak! Úrodu z našej záhradky uchováme dlho čerstvé a ich chuť je oproti priemyselne vyrábaným produktom neporovnateľná.

 

Mätový sirup

Osviežujúci nápoj na leto: pripravený zdravo a rýchlo.

Minzsirup in einer Flasche

Suroviny na 2 fľaše. 2 zväzky veľmi aromatickej mäty 2 citróny 1 l vody 400 g cukru

Príprava:

  1. Do veľkého zaváracieho pohára vložíme mätové lístky spolu s citrónmi nakrájanými na plátky a s cukrom.
  2. Potom zalejeme vodou a miešame, až kým sa cukor nerozpustí.
  3. Uzavreté necháme stáť v chlade 1 – 2 dni. Potom scedíme cez jemné sitko, sirup 5 minút povaríme a ešte teplý dávame do pripravených fliaš.

Tip: Ideálne je, ak bylinky predtým dobre roztlačíme valčekom na cesto, tak sa éterické oleje ešte lepšie uvoľnia.

Alternatíva:
Namiesto mäty môžeme použiť takmer všetky voňavé bylinky a kvety, napríklad citrónový tymian, citrónovú trávu či verbenu, medovku, šalviu, fialku, ružu či lipové kvety. Popri citrónoch sa ako dochucovadlo hodí aj ďumbier alebo šťava či šupka z pomarančov a limetiek.

Dulové pyré

Kto má trochu viac času môže z dúl vyčarovať pyré alebo marmeládu.

genuss-5-ab_2016-06

Suroviny na 4 poháre. 1 kg dúl 300 ml pomarančovej alebo jablkovej šťavy

Príprava:

  1. Duly dobre vydrhneme utierkou, umyjeme, rozštvrtíme a nakrájame na malé kúsky. Ihneď zmiešame so šťavou, aby nám plody nezhnedli, a privedieme do varu. Prikryjeme a zľahka dusíme, pričom občas pomiešame a podľa potreby dolejeme ešte šťavu.
  2. Následne prepasírujeme. Pyré ešte raz privedieme do varu a vrelé nakladáme do pohárov. Poháre preklopíme na viečka a necháme približne 5 minút stáť. Skladujeme v chlade a tme.

Variant:
Ak chceme z pyré spraviť marmeládu, pridáme 200 g cukru a želírovací prášok podľa návodu na obale. Varíme ešte 4 minúty. Želírovaciu skúšku spravíme tak, že na chladný tanier dáme 1 PL ovocnej marmelády. Ak sa nerozteká a spraví sa kožka, tak je džem hotový. Ešte teplý nakladáme do pohárov.

Jablkové želé s rozmarínom

Ak použijeme nezrelé jablká, získa želé príjemnú kyslosť.

Ak nemáte radi rozmarín, môžete ako alternatívu použiť aj mätu, šalviu, tymián alebo bazalku. Šalvia a tymián sa môžu zavariť rovnako ako rozmarín. Mätu a bazalku najemno nasekajte a dajte do pohárov ešte pred ich naplnením.

Tip: Aj škorica a zázvor sa hodia k jablkovému želé.

Apfelgelee

Suroviny na 4 poháre. 1 kg zelených, ešte nezrelých jabĺk cca. 500 ml vody šťava z 2 citrónov ½ vanilkového struku 2 halúzky rozmarínu 250 g cukru želírovací prípravok podľa návodu (alebo 300 g želírovacieho cukru 3:1)

Príprava:

  1. Jablká umyjeme, očistíme a rozštvrtíme. V hrnci s vodou varíme cca. 20 minút na nízkom teple, kým nezmäknú. Veľké sitko vyložíme látkou (napr. látkovou plienkou) a jablká scedíme. Necháme dobre odkvapkať, najlepšie cez noc.
  2. Na druhý deň látku vyžmýkame a vytlačíme ešte trochu šťavy. Netlačíme príliš silno, inak sa želé zakalí. Zmeriame množstvo šťavy, mali by sme mať cca. 750 ml.
  3. Do jablkovej zmesi pridáme citrónovú šťavu, pozdĺžne nakrájaný vanilkový struk a rozmarínovú halúzku. Šťavu zmiešame s cukrom a želírovacím prípravkom, príp. želírovacím cukrom, a varíme cca. 4-5 minút. Vanilkový struk a rozmarín dáme preč. Ešte horúce želé naplníme do pripravených pohárov a uzavrieme. Poháre postavíme na viečka na cca. 5 minút. Skladujeme v chlade a tme.
Figové chutney

Toto chutney chutí výborne ku grilovanému mäsu – sladkoostrý sen.

Zutaten für 5 Gläser. 600 g Feigen 400 g Zwiebeln 3 EL Öl (Oliven- oder Sonnenblumenöl) 100 ml Balsamicoessig 80 g Zucker 2 EL Honig 1-2 Zweige Thymian Chili nach Geschmack 1 Prise Salz

Suroviny na 5 pohárov. 600 g fíg 400 g cibule 3 PL oleja (olivový alebo slnečnicový) 100 ml balzamika 80 g cukru 2 PL medu 1-2 halúzky tymiánu chilli podľa chuti 1 štipka soli

Príprava:

  1. Figy umyjeme, odrežeme stopku a nadrobno nakrájame. Cibuľu ošúpeme a najemno nasekáme. Zľahka ju orestujeme na oleji a podlejeme balzamikom. Pridáme figy, cukor, med a tymiánové lístky a na miernom ohni varíme cca. 30 minút, pričom viackrát premiešame.
  2. Chutney dochutíme s chilli a soľou, ešte vriace naplníme do čistých pohárov a ihneď uzavrieme. Skladujeme v chlade a tme.

Tip: Dôležité je, aby boli figy dobre dozreté, aby dodali plnú vôňu. Konzistencia chutney by mala byť rovnaká ako džem.

Vhodné označenie

Správne a pekné označenie

Ozdobené krásnymi etiketami sa navyše domáce marmelády perfektne hodia ako darček alebo ako malá pozornosť. Stačí si len etikety stiahnuť a vytlačiť na predpripravené menovky – a máme hotovú nálepku, ktorá každý pohár premení na sladký darček.

 

etikety SK

Správne zavarené

Tipy a triky aby všetko pri letnom zaváraní prebiehalo hladko.

Dôkladne: Poháre naplňte len do výšky 2 – 3 cm pod okraj, pretože nálev v pohári zovrie. Inak pretečie, čo by mohlo ovplyvniť trvanlivosť.

BUCH TIPP Zavarené

Skvelý produkt, pekný pohár: vlastnoručne nakladané a zavarené je pekným darčekom v pohároch od Greengate.

 

Ako si pripraviť zaváracie poháre: Najdôležitejšie pre zachovanie trvanlivosti zaváraných výrobkov je, aby boli poháre absolútne čisté a okraj pohára ako aj viečko nepoškodené. Tesniace gumičky s dierkami už netesnia a musia sa určite vymeniť. Po očistení pohárov sa ich odporúča nakrátko sterilizovať vo vode a vybrať kliešťami. Prípadne sa môžu umyté poháre dať na 10 minút do rúry na 160°.

Rote Marmelade, die in Gläser gefüllt wird

V zaváracom hrnci: Poháre uzavrieme a do zaváracieho hrnca ukladáme tak, aby sa navzájom nedotýkali. Naplníme vodou tak, aby v nej poháre boli ponorené maximálne do troch štvrtín. Zaváranie začne ihneď, ako sa docieli želaná teplota. Zavárame podľa receptu.

V rúre na pečenie: Poháre uzavrieme a na hlboký pekáč ukladáme tak, aby boli ponorené 2 – 3 cm vo vode a navzájom sa nedotýkali. Pekáč postavíme do chladnej rúry na najspodnejšiu mriežku. Rúru zapneme, zaváranie sa začne, keď v pohároch stúpajú vzduchové bublinky. Potom rúru vypneme a poháre necháme vnútri 30 minút (pri ovocí).

Pre oba varianty platí: Sklo vyberáme opatrne a kladieme ho na vlhké utierky alebo na drevo. Prikryjeme hrubou dekou, aby poháre chladli pomaly. Popíšeme. Zaváraniny sú trvanlivé do jedného roka.

Anita Freistätter

Anita Freistätter sa v active beauty venuje rubrikám Inšpirácia a Bytový dizajn. Rada sa baví, číta, fotografuje a pozerá na život z tej lepšej stránky. Nazaobišla by sa bez svojho MP3 prehrávača, ako aj bez slnka, kávy alebo rozhovorov s dobrými priateľmi.

dm Einkaufsliste
Hore
Pre optimálne zobrazenie stránky využívame cookies. Vo Vašich nastaveniach prehliadača si môžete použitie cookies deaktivovať. OK