Menu

Palacinky s citrónovým krémom a mätou

Klasický recept, ktorý sa zakladá na zdravých prísadách a množstve chutí.

Home » PÔŽITOK » Recepty » Palacinky s citrónovým krémom a mätou - 04.2017

Kyslé zlepšuje chuť do jedla, sladké sa zasa postará o dobrú náladu. Sláva týmto palacinkám, ktoré bez veľkej námahy spájajú všetko, čo si pri dezertoch želáme.

Suroviny pre 2-3 osoby

  • 50 g pohánkovej múky
  • 50 g ryžovej múky (alebo 100 g bezgluténovej múčnej zmesi)
  • 1 ČL múky guar
  • 40 g cukru z kokosových kvetov
  • 1 štipka soli
  • 2 vajíčka, trochu olivového oleja
  • 100 ml sójového mlieka
  • 100 ml bublinkovej vody (studenej)
  • 2 ČL nastrúhanej citrónovej kôry
  • trochu masla na vymastenie

Na prípravu krému:

  • 200 ml kokosového mlieka v plechovke
  • 1 ČL ryžového sladu
  • 3-5 PL citrónovej šťavy (čerstvo odšťavenej)
  • 1 PL svetlého mandľového pyré
  • 1 štipka soli
  • 7 g koreňa kuzu, 1 PL vody

Okrem toho:

  • 1/2 citróna
  • 6 nasekaných mätových lístkov

Príprava

  1. Pohánkovú a ryžovú múku zmiešajte s múkou guar, cukrom a soľou. Vajíčka vyšľahajte v miske spolu s olivovým olejom. Do múčnej zmesi postupne pridávajte sójové mlieko a vodu­ tak, že vznikne ľahká viskózna konzistencia a cesto sa ľahko oddeľuje od lyžice. Na záver primiešajte ešte trochu nastrúhanej citrónovej­ kôry. Zmes zakryte a nechajte kysnúť 30 min.
  2. Rozohrejte teflónovú panvicu a vymastite ju trochou masla. Do stredu nalejte trochu cesta a pomocou roztierača na palacinky ho krúživým pohybom zvnútra smerom von vyrovnajte. Keď cesto začne robiť bublinky a oddeľovať sa od panvice, palacinku otočte a počkajte cca. 2 minúty, kým nezíska zlatohnedú farbu. Postupne spracujte celé cesto.
  3. Na prípravu krému zohrejte v hrnci kokosové mlieko. Pridajte k nemu ryžový slad, citrónovú šťavu, mandľové pyré a soľ a priveďte do varu. Metličkou na sneh dobre premiešajte, aby sa všetko rozpustilo. Kuzu rozpustite v studenej vode, hrniec odložte zo sporáka. Za stáleho miešania prilievajte kuzu. Nechajte zovrieť a ihneď odložte zo sporáka.
  4. Ešte teplé palacinky pokropte z jednej strany citrónovým krémom a zložte do trojuholníka. Pokvapkajte citrónovou ­šťavou a posypte niekoľkými nasekanými mätovými lístkami.

Tip: Kuzu je rastlinné zahusťovadlo bohaté na minerály, ktoré pozitívne pôsobí na telo, obzvlášť na žalúdok a krvný tlak.

Hore
Pre optimálne zobrazenie stránky využívame cookies. Vo Vašich nastaveniach prehliadača si môžete použitie cookies deaktivovať. OK