Menu

Quinoa šalát s chia-citrónovým dressingom

Recept na ochladenie.

Home » PÔŽITOK » Quinoa šalát s chia-citrónovým dressingom - 08.2017

Pseudoobilnina sa spojí so superpotravinou a citrusovým ovocím: Aj podľa tradičnej čínskej medicíny spája šalát vďaka quinoe, chia semienkam a citrónovej šťave v sebe všetko, čo klasický letný šalát potrebuje.

Čas prípravy: 25 min

Suroviny pre 4 osoby:

  • 190 g quinoy
  • 65 g tekvicových jadierok
  • 45 g brusníc
  • 2 PL citrónovej šťavy
  • 2 PL chia semienok
  • 3 PL olivového oleja
  • 300 g mangoldu
  • 1 hruška
  • 1 jarná cibuľka
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 1 šalotka
  • 1 granátové jablko
  • 1 ČL horčice
  • soľ

Príprava:

  1. Do hrnca dajte quinou s 2 ½-násobným množstvom vody, pridajte trochu soli, nechajte zovrieť a varte na strednom ohni cca. 15 min. Nechajte napučať ďalších 10 min.
  2. Cesnak ošúpte a najemno nasekajte, šalotku nakrájajte na kocky. Spolu s mangoldom v krátkosti opražte na panvici. Na druhej panvici opražte tekvicové jadierka. Hrušku a jarnú cibuľku nakrájajte na kolieska.
  3. Citrónovú šťavu, olivový olej, soľ, korenie a horčicu zmiešajte do dressingu, pridajte chia semienka a ešte raz nechajte trochu napučať.
  4. S quinoou zmiešajte zeleninu a tekvicové semienka, a servírujte s chia-citrónovým dressingom, ktorý ozdobíte niekoľkými jadierkami z granátového jablka.

Viac o našich surovinách

Hruška
Malá sestra jablka, rovnako malvica z čeľade ružovitých, to v sebe má: má veľa vlákniny a vitamínov, avšak boduje predovšetkým svojím obsahom minerálnych látok. Toto typické ovocie neskorého leta obsahuje totiž veľa vápnika a draslíka. Hrušky sú veľmi citlivé na tlak a ak sa dá, mali by sa uskladňovať v chlade, pretože inak rýchlo dozrievajú.

Brusnice
Dlho odmietané brusnice nastúpili vďaka ich zdravotným účinkom na víťazný vlak na ovocnom tanieri. Vďaka ich vysokému podielu antioxidantov a sekundárnym rastlinným látkam sú tieto malé červené bobule, príbuzné s čučoriedkami, naozaj tým pravým superovocím. Tip: Pomáhajú pri zápale močového mechúra.

Granátové jablko
Kyselkavo ovocne chutia zrnká granátového jablka. Aby ste si ich mohli vychutnať, predovšetkým v šalátoch, musíte ich najskôr povyberať. Najprv odkrojíte hlúb, potom šupku zľahka nakrojíte zhora smerom dolu, ako keby ste šli jablko rozštvrtiť. Teraz ovocie opatrne rukami od seba oddeľte a vyberte jadierka. Najlepšie sa to robí v miske s vodou, pretože jablko príliš farbí.

BUCH TIPP Quinoa a brusnice dmBio

Quinoa, známa aj ako ryža Inkov, bola cenenou potravinou už pre praobyvateľov Južnej Ameriky.

Sušené brusnice od dmBio sú osladené trochou jablkového džúsu a majú trpkú sladko-kyslú chuť.

Hore
OKMehr Information