Menu

Nový spôsob raňajkovania

Najznámešie foodblogerky prezradili trendy na zdravý štart dňa.

Home » PÔŽITOK » Nový spôsob raňajkovania - 02.2017

Perfektné raňajky si vyžadujú prípravu a čas – avšak nielen pri príprave, ale aj pri výdatnom vychutnávaní. Tomuto trendu sa vyslovene venovali foodblogerky a raňajkoví špecialisti v ich vlastnej knihe – a hneď nám aj jeden recept prezradili.

Toast s avokádom. Burger s paradajkami a pošírovaným vajíčkom. Raňajková misa s čerstvým ovocím alebo zeleninou. Raňajkové trendy dneška sú rovnako bohaté ako rozmanité. „Dlho osvedčené raňajkové tipy sú čím ďalej, tým viac vytláčané z jedálnych lístkov,“ hovorí food blogerka Antonia Köglová (becauseyouarehungry). „Mimoriadne obľúbené sú raňajkové kombinácie, pri ktorých sa na jednom tanieri servírujú pestré mixy alebo aj raňajky pre individualistov s výberom mnohých netradičných dobrôt,“ hovorí. Čo musia obsahovať, sú prísady s bohatým obsahom výživových látok, ktoré nás zásobujú energiou a oživia aj jednoduché jedlá ako müsli a wafle. V kuchyni, keďže príprava týchto pokrmov zaberie istý čas. A potom predovšetkým ich jedenie. Pretože to je najkrajšia stránka tohto nového trendu – raňajkuje sa spolu, s rodinou a priateľmi. A úplne bez stresu.

BUCH TIPP Zdravé raňajky

Prečo raňajky? Lebo milujeme rána. Tie chvíle, kým sa svet navôkol zobúdza a deň sa pomaly dáva do pohybu. Autorky knihy Barbora Drahovská a Mira Nemčeková si myslia, že dobré raňajky môžu prispieť ku krajším dňom – je úplne jedno, či vás čakajú náročné úlohy v práci alebo víkendové leňošenie. V knihe nájdete 60 receptov, ktoré dodávajú energiu na každý deň. Rýchle, voňavé a hlavne chutné palacinky, lievance, smoothie či limonády. To všetko vás čaká v knihe Zdravé raňajky. Inšpirujte sa knihou, ktorá je sama o sebe malým umeleckým dielom.

Recept na „Shakshuka“

Suroviny na 2 porcie:
shakshuka

  • 3 vajcia
  • 1 cibuľka
  • 2 dózy paradajok
  • 1 červená paprika
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1/8 l červeného vína
  • 2 PL paradajkového pretlaku
  • 1 ČL kajenského korenia, 1 ČL rasce, 1 ČL koriandru , ½ ČL škorice a 1 ČL kardamomu (mletý)
  • 1 PL hnedého cukru
  • 2 PL rastlinného oleja
  • 1 hrsť čerstvého petržlenu
  • soľ, korenie

Príprava:

  1. Cibuľku a papriku pokrájame na malé kocky, cesnak nasekáme.
  2. Cibuľku  s olejom v dostatočne veľkom hrnci rozpálime. Po chvíľke pridáme hnedý cukor a približne 1 minútu necháme karamelizovať. Kocky papriky a cesnaku pridáme do hrnca a krátko premiešame. Následne okoreníme a zalejeme červeným vínom. 2 min necháme variť, potom pridáme paradajkový pretlak a paradajky. Znížime teplotu a 30 minút varíme.
  3. Potom ešte raz dobre premiešame, pridáme 3 vajcia. Prikryjeme pokrievkou a dusíme pri nízkej teplote.
  4. Krátko pred servírovaním posypeme čerstvou petržlenovou vňaťou.

Ideálne pre hladných svetobežníkov: Recept pochádza zo severnej Afriky a medzitým sa stal izraelským národným jedlom. Najlepšie je servírovať ho v plochom, širokom hrnci.

Pripravte si zdravé a chutné raňajky:

Rostlinné. Sójové capuccino dmBio představuje veganské kávové potěšení z jemně aromatických kávových bobů s krémovým sójovým nápojem, jemně oslazené a zjemněné bourbonskou vanilkou.
Bohaté na výživové látky. Potrebujete dodať energiu? dmBio Softie s ovocím a listovou zeleninou, ako aj mladou pšenicou a aloe vera je vhodný aj na desiatu.
Bobuľové. Celozrnné vločky pomiešané s rozličným bobuľovým ovocím od dmBio. A už od rána máme pocit, akoby sme sa preniesli do voňavého letného dňa.
Regionálne. Podľa nálady si možno do dmBio ovocnej raňajkovej kaše primiešať ešte viac ovocia, orieškov a semienok.
Čerstvé. S dmBio ajurvédskym čajom zázvor, citrón a čierne korenie naštartujete deň nabudení a v plnom zdraví.

 

 

Hore
Pre optimálne zobrazenie stránky využívame cookies. Vo Vašich nastaveniach prehliadača si môžete použitie cookies deaktivovať. OK