Menu

Recept na cestoviny al limone

Ľahké a ideálne pre teplé dni.

Home » PÔŽITOK » Recepty » Recept na cestoviny al limone - 05.2017

Nemáte čas na domáce cesto? S kupovanými cestovinami to pôjde tiež. V každom prípade by mali byť dlhé, aby sa hodili k omáčke, ako napríklad špagety alebo linguine.

Suroviny pre 4 osoby

  • 100 g parmezánu
  • kôra z 2 citrónov
  • 120 ml citrónovej šťavy (3-4 citróny)
  • 1/4 petržlenového zväzku (15 g)
  • 200 ml olivového oleja
  • 1/2 strúčiku cesnaku
  • 1 PL kryštálového cukru
  • 1 ČL morskej soli
  • štipka čierneho korenia

Na prípravu cestovín (alebo použite dlhé cestoviny ako napríklad linguine alebo špagety):

  • 250 g krupice z tvrdej pšenice alebo pšeničnej múky
  • 8 vaječných žĺtkov
  • 2 PL mlieka

Postup:

  1. Na prípravu cestovín dajte na pracovnú plochu múku, v strede spravte priehlbinku, do ktorej dajte vajíčka a mlieko. Začnite zvonka a cesto mieste aspoň 10 min., aby sa vajíčka spojili s gluténom v múke a cesto bolo elastické. Vyformujte bochník, zabaľte do potravinovej fólie a nechajte odpočívať v chladničke aspoň 1 hod. Potom ho rukou postláčajte, aby bolo tenšie a valčekom na cesto vyvaľkajte na rovnomerné cesto. Malo by byť tak tenké, aby vám cez neho presvitali prsty. Rukami ho zrolujte ako roládu. Ostrým nožom nakrájajte na želanú šírku (medzi 1 a 3 cm), oddeľte od seba a nechajte uschnúť. Pomocou strojčeka na cestoviny pretiahnite cez vybraný valček.
  2. Nastrúhajte parmezán. Nastrúhajte citrónovú kôru, vytlačte citrónovú šťavu. Najemno nasekajte petržlen. Všetky suroviny dajte do misky. Ocukrite, osoľte, okoreňte. Omáčka má mať sladkokyslú chuť, prílišnú kyslosť môžete vyrovnať cukrom.
  3. V hrnci priveďte vodu do varu. Osoľte a uvarte cestoviny, aby boli al dente.
  4. Potom ich zlejte a ešte horúce dajte do omáčky. Zmiešajte a ihneď servírujte.

Tip: Vďaka citrónovej omáčke majú cestoviny veľmi ľahkú a letnú chuť. Pri cestovinách je dôležité, aby cesto bolo hladké a elastické, soľ sa doňho nepridáva, inak by sa cesto lámalo.

Hore
Pre optimálne zobrazenie stránky využívame cookies. Vo Vašich nastaveniach prehliadača si môžete použitie cookies deaktivovať. OK