Menu

Feniklovo-pórkovo-jablková polievka

Aj ako polievka môže zelenina božsky osviežiť.

Home » PÔŽITOK » Feniklovo-pórkovo-jablková polievka - 08.2017

Prečo vám má chutiť práve táto polievka v lete, je celkom zrejmé: je feniklová sezóna, pór chutí menej ostro ako v zime a jablká zabezpečujú kyslastú príchuť.

Čas prípravy: 40 minút

Suroviny pre 4 osoby:

  • 2 PL ľanového oleja
  • 65 g vlašských orechov
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 4 PL javorového sirupu
  • 3 póriky
  • 4 vetvičky tymianu
  • 1 fenikel
  • 1 jablko
  • 2 ČL kurkumy
  • soľ
  • čierne korenie

Príprava:

  1. Pórik umyte a nakrájajte na jemné kolieska. Tymianové lístky otrhajte z vetvičiek a nasekajte. Jablko ošúpte, vyberte jadierka a nakrájajte na kúsky.
  2. Odkrojte feniklovú stonku. Jemné zelené lístky otrhajte a odložte. Hľuzu po dĺžke rozpoľte, hlúb vyrežte a obe polovice nakrájajte na plátky.
  3. Vlašské orechy opražte na panvici na strednom ohni, až kým nechytia zľahka farbu a nezačnú voňať. Zeleninový vývar priveďte do varu.
  4. Vo veľkom hrnci zohrejte olej a osmažte na ňom pórik s tymianom. Do hrnca pridajte feniklové plátky, kúsky jablka a kurkumu a smažte ďalšie 4 min., kým fenikel nezmäkne. Primiešajte väčšiu časť vlašských orechov. Zalejte zeleninovým vývarom a varte 15 min. Polievku odoberte zo sporáka, pomocou tyčového mixéra vyšľahajte dohladka. Osoľte a okoreňte.
  5. Polievku servírujte do hlbokých tanierov spolu s feniklovými lístkami, vlašskými orechmi a trochou javorového sirupu.

Viac k našim surovinám

Jablko
Momentálne existuje na svete okolo 20 000 jablkových odrôd, ktoré sú obľúbené vďaka pektínu, látke znižujúcej cholesterol.

Fenikel
Za svoju vôňu vďačí éterickým olejom, ktoré zároveň podporujú trávenie. Je vzácny vďaka extrémne vysokému obsahu vitamínu C a železa.

 

Hore
OKMehr Information