Menu

Recept na focacciu

Tak chutí juh: jedno z najlepších antipasti.

Home » PÔŽITOK » Recept na focacciu - 06.2017

Focaccia je omnoho viac ako len biely chlieb: Chuťovo si vás získa vďaka bylinkám a olivám, ktoré vypĺňajú typické diery v ceste.

Suroviny na prípravu 1 ľahkého bieleho chleba
focaccia

  • 250 g vody
  • 125 ml plnotučného mlieka
  • 20 g čerstvého droždia
  • 600 g pšeničnej múky
  • 50 ml olivového oleja
  • 10 g morskej soli
  • 15 g cukru

Na prípravu bylinkového oleja

  • 1 ČL čerstvého rozmarínu
  • 1 šalviový list
  • 3 vetvičky tymiánu
  • 2 PL olivového oleja
  • 25 kúskov odkôstkovaných čiernych olív (80 g)

Príprava

  1. V miske zmiešajte pomocou metličky vodu, mlieko a droždie. Pridajte múku, olivový olej, soľ, cukor. Spracujte do cesta a 10 min. mieste. Cesto dochuťte cukrom a soľou. Nechajte 30 min kysnúť pri izbovej teplote.
  2. Pripravte si plech vyložený papierom na pečenie a pomocou valčeka naň cesto rozviňte do pravouholníka. Cesto prikryjeme utierkou a necháme 45 min. kysnúť.
  3. Rúru predhrejte na 200°. Na prípravu bylinkového oleja bylinky najemno nasekajte a zmiešajte s olivovým olejom. Olivy odkôstkujte (ak je to potrebné) a rozrežte na polovicu.
  4. Dajte preč utierku, prstami vytlačte do cesta typické diery pre focacciu. Potrite bylinkovým olejom, zatlačte olivy do dierok. Focacciu pečte 20-30min. Mala by byť zľahka zahnednutá, jemná a vzdušná. Focacciu servírujte teplú.

Tip: Taliani jedia focacciu najradšej samotnú, pokvapkanú olivovým olejom alebo s antipasta ako prosciutto crudo či sottaceti.

Hore
Pre optimálne zobrazenie stránky využívame cookies. Vo Vašich nastaveniach prehliadača si môžete použitie cookies deaktivovať. OK