Menu

Recept na cestoviny alla Genovese

Stolujeme letne.

Home » PÔŽITOK » Recept na cestoviny alla Genovese - 06.2017

Svoj pôvod v talianskej Ligúrii zelené bazalkové pesto veru nezaprie. Najlepšie chutí s čerstvými bylinkami!

Ingrediencie na 4 porcie:

Na cestoviny:

  • 250 g krupice z tvrdej pšenice alebo pšeničnej múky
  • 8 žĺtkov
  • 2 PL mlieka

Na pesto (na 1 pohár s objemom 200 g):

  • 1 črepník bazalky
  • ½ ošúpaného strúčiku cesnaku
  • 15 g píniových orieškov
  • 20 g syra pecorino
  • 50 g parmezánu
  • 100 ml olivového oleja
  • štipka morskej soli
  • čierne korenie

Okrem toho:

  • 300 g zelených fazuľových strukov
  • 1 čerstvú čili papričku
  • 300 g múčnych zemiakov
  • 3 PL olivového oleja
  • 1 strúčik cesnaku so šupkou
  • 3 vetvičky tymiánu
  • 2 ČL morskej soli
  • 1 l kuracieho alebo zeleninového vývaru
  • trochu čerstvej bazalky
  • štipku čierneho korenia

Postup:

  1. Múku na prípravu cestovín vysypeme na pracovnú dosku, vytvarujeme kopček a do jeho stredu pridáme vajcia a mlieko. Rukami pohybujeme smerom od okrajov do stredu a vypracujeme cesto. Hnetieme minimálne 10 minút, aby sa vajcia dokonale prepojili s lepkom, vďaka čomu bude cesto elastické. Hmotu vytvarujeme do tvaru gule, zabalíme do potravinárskej fólie a necháme aspoň hodinu odpočinúť v chladničke. Následne cesto vytvarujeme do požadovaného tvaru cestovín. Napr. orechiette vytvoríte tak, že cesto rozdelíte na cca 1 cm veľké guľôčky, ktoré následne stlačíte palcom a vytvarujete mušličky.
  2. Príprava pesta: Lístky bazalky natrhajte, stonky vyhoďte. Všetky prísady nasekajte nadrobno, syr nastrúhajte. Najprv zo suchých prísad (píniové oriešky, syr) vypracujte jemnú pastu a následne pridajte zvyšné suroviny. Na záver prilejte olivový olej. Hotové pesto osoľte a okoreňte.
  3. Fazuľové struky nakrájajte na kúsky s veľkosťou 2 cm. Čili nasekajte nadrobno. Zemiaky ošúpte a nakrájajte na kocky s veľkosťou 2 cm. Rozhorúčte veľkú panvicu vymazanú olivovým olejom. Dohneda na nej opečte cesnak spolu s tymianom, fazuľovými strukmi, čili a zemiakmi. Zeleninu soľte s mierou, keďže do nej budete pridávať slaný vývar.
  4. Zmes zalejte vývarom tak, aby bola zelenina prikrytá. Varte na najsilnejšom plameni, kým nezmäkne. Postupne dolievajte vývar, až kým sa všetok neodparí. Keď je zelenina mäkká, zemiaky mierne roztlačte vidličkou. Udržujte v teple.
  5. Cestoviny uvarte v osolenej vode, preceďte a nasypte do misy. Pridajte zeleninu a pesto. Premiešajte a ihneď podávajte. Ozdobte lístkami čerstvej bazalky a dochuťte čiernym korením.

Tip: Kurací vývar dodá jedlu plnú arómu, zeleninový ho odľahčí a osvieži. Ak sa ponáhľate, môžete použiť aj vodu.

Hore
Pre optimálne zobrazenie stránky využívame cookies. Vo Vašich nastaveniach prehliadača si môžete použitie cookies deaktivovať. OK