Menu

Recept na oreganový chlebík s rajčinovou nátierkou

Pečieme čerstvé

Home » Pôžitok » Jedlo a recepty » Recept na oreganový chlebík s rajčinovou nátierkou - 02.2018

Namiesto dochutenia rascou, slnečnicovými semienkami alebo sezamom vás osloví toto čerstvé pečivo príjemnou oreganovou vôňou. A k tomu ešte bohato potretý rajčinovou nátierkou.

Čas prípravy: 1 hod. plus 1 hod. čas čakania

Suroviny na prípravu 2 malých chlebíkov:

  • 250 ml mandľového nápoja
  • 9 g droždia
  • 1 PL medu
  • 450 g špaldovej múky
  • 2 PL olivového oleja
  • 1 PL rajčinového pretlaku
  • 1 žĺtok
  • 250 g smotanovej nátierky
  • 2 PL sušeného oregana
  • soľ
  • čerstvo pomleté čierne korenie

Príprava:

  1. Mandľový nápoj zohrejte, aby bol vlažný. Dajte do misky a zmiešajte s droždím a medom. Nechajte 10 minút odležať, kým sa na povrchu nevytvorí zopár bubliniek.
  2. Špaldovú múku zmiešajte v miske s oreganom a soľou. Pridajte kvások a olivový olej, a najskôr mieste drevenou lyžicou, potom 2 minúty rukami. Cesto vyformujte do guľky, misku zakryte čistou utierkou a položte na 1 hodinu na teplé miesto (napríklad do zľahka predohriatej a následne vypnutej rúry).
  3. Cesto rozdeľte na dve porcie a vyformujte na bochníky. Vložte ho do dvoch foriem na pečenie (napr. malé truhličkové formy) a prikryté nechajte odležať ďalších 20 minút.
  4. Rúru predhrejte na 180 °C. Povrch oboch chlebíkov potrite žĺtkom a pečte cca 30-35 minút.
  5. Na prípravu rajčinovej nátierky dohladka vymiešajte rajčinový pretlak so smotanou a korením. Podávajte spolu s oreganovým chlebíkom.

TIP: Chlieb môžete pripraviť pohodlne deň vopred.

 

Hore
OKMehr Information