Menu

Recept: Šošovicové kari s kešu orechmi

Dodá silu.

Home » PÔŽITOK » Recept: Šošovicové kari s kešu orechmi - 11.2017

S kurkumou získa farbu a my posilníme náš imunitný systém. A zázvor v šošovicom kari kurkume s touto úlohou rád pomôže.

Čas prípravy: 45 min.

Suroviny pre 4 osoby:

  • 250 g ryže basmati, bielej
  • 160 g červenej šošovice
  • 800 ml kokosového mlieka
  • 200 ml pomarančovej šťavy
  • 3 PL kokosového oleja
  • 200 g kešu orechov
  • 2 malé červené cibule
  • 1 menší kúsok zázvoru
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 červené papriky
  • 6 stredne veľkých karotiek
  • 3 sušené chili papričky
  • 4 PL nasekaných mätových lístkov
  • 500 ml vody
  • 2 ČL soli
  • čierne korenie
  • 1 ČL mletého kardamónu
  • 1 ČL koriandrového prášku
  • 1 1/2 ČL kurkumového prášku

Postup:

  1. Cibuľu a cesnak ošúpeme a nasekáme. Zázvor nasekáme. Papriku očistíme a nakrájame na kocky. Karotky ošúpeme a nakrájame na plátky. Sušené chili papričky rozmrvíme alebo nakrájame na malé kúsky.
  2. Ryžu basmati umyjeme v sitku, dáme do hrnca s vodou a 1/2 ČL soli. So zatvorenou pokrievkou privedieme do varu a potom zredukujeme teplo na najnižšiu teplotu. Ryžu varíme približne 15 min., až kým nie je hotová. Pri zatvorenej pokrievke udržujeme v teple.
  3. Na prípravu karí dáme šošovicu do sitka a dôkladne umyjeme. Zohrejeme hlbokú panvicu alebo hrniec, necháme v ňom rozpustiť 2 ČL kokosového oleja a v krátkosti v ňom osmažíme cibuľu, prášok z kardamónu a kurkumy, 2 PL zázvoru a cesnak. Potom pridáme papriku, karotku a červenú šošovicu a cca. 2 min. smažíme za stáleho miešania.
  4. Pridáme sušené chili papričky, kokosové mlieko a pomarančovú šťavu (prípadne vodu) a na strednom teple necháme variť cca. 20 min., až kým zelenina a šošovica nie sú hotové. Keď karí zhustne, pridáme viac pomarančovej šťavy (alebo vody), až kým nedosiahneme želanú konzistenciu. Na záver dochutíme soľou, kurkumovým práškom a čerstvo pomletým čiernym korením.
  5. Na horúcej panvici 2-3 min. nasucho osmažíme kešu orechy, až kým zľahka nezhnednú. Ryžu basmati a karí naložíme do misiek a ozdobíme praženými kešu orechmi a mätou.

Tip: Kurkuma na pitie. V lete bola zeleným smoothie, teraz je to Turmeric Latte, nazývané aj Zlaté mlieko. Tento ayurvédsky nápoj vsadil predovšetkým na kurkumu, ktorá pôsobí v kombinácii s korením protizápalovo.kt.

Basmati ryža od dmBio pochádza pôvodne z Himaláji a vďaka príjemnej chuti je obľubená medzi druhmi ryže.
Prírodný kokosový olej od dmBio je vhodný pre vegánov a pochádza z bio-poľnohospodárstva.
Kešu oriešky od dmBio môžeme použiť do müsli alebo ako náhradu za sladké. Alebo jednoducho zjesť iba so zeleninou. Hodia sa takisto ako malý snack pred obedom alebo len tak ku televíznemu programu.
Milovníci exotickej kuchyne si prídu na svoje s kokosovým mliekom od dmBio.
Zeleninová omáčka od dmBio obsahuje zeleninu a bylinky a očarí vaše chute intenzívnou arómou.
Výživná červená šošovica od dmBio je lúpaná hnedá šošovica s jemnou orieškovou chuťou.
Hore
OKMehr Information