Menu

Veggie burger

Burger a gril patria k sebe.

Home » PÔŽITOK » Veggie burger - 07.2017

Nič proti cheeseburgeru. Tento variant stavil na zeleninovú karbonátku, ktorá sa postaví do cesty každému burgru.

Čas prípravy: 50 min

Suroviny pre 4 osoby:

  • 60 g quinoi
  • 100 g cíceru z pohára
  • 2 PL ovsených vločiek, jemných
  • 2 PL olivového oleja
  • 1 PL paradajkového pretlaku
  • trochu kečupu
  • 180 ml vody
  • 1/5 ČL soli
  • 1 karotka
  • 1 vajíčko
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 ČL dijonskej horčice
  • 1/3 ČL soli
  • 1/3 ČL červenej papriky
  • 1/2 červenej cibule
  • 4 žemle na burger
  • 4 chrumkavé listy šalátu
  • 4 plátky veľkej paradajky

Príprava:

  1. Karotku nastrúhajte, cesnak ošúpte a nahrubo nakrájajte, cibuľu ošúpte a nakrájajte na kolieska, paradajku nakrájajte na plátky.
  2. Quinou dajte do sitka a prepláchnite. Priveďte ju do varu v 180 ml osolenej vody. Oheň stlmte a cca. 20 min nechajte variť, až kým nebude quinoa hotová.
  3. Do sitka dajte cícer a prepláchnite ho pod tečúcou vodou. Spolu s nastrúhanou karotkou, vajíčkom, ovsenými vločkami, 1 PL olivového oleja, cesnakom, paradajkovým pretlakom, horčicou, soľou a paprikou­ ho v kuchynskom robote rozmixujte do pyré. Dajte do misky a zmiešajte s uvarenou quinoou. Cesto by malo byť vlhké, ale formovateľné. Ak je príliš tekuté, pridajte ešte trochu ovsených vločiek.
  4. Cesto rozdeľte na 4 časti, s navlhčenými rukami ho vyformujte do guľôčok a stlačte do placiek, aby vznikla typická fašírka.
  5. Grilovaciu misku namastite olejom, karbonátky grilujte na strednom teple. Kolieska červenej cibule môžete v 1 ČL olivového oleja tiež osmažit na grilovacej miske.
  6. Žemle rozkrájajte, pokropte kečupom, položte na ne 1 šalátový list, karbonátku, koliesko paradajky a opečené cibuľové kolieska a zakryte druhou polovicou žemle.

Tip: Bezmäsitý burger nezaostáva za klasikom ani opticky, ani chuťovo. Pritom quinoa veľmi dobre zasýti, lebo obsahuje veľa balastných látok.

Hore
OKMehr Information