Menu

Recepty proti prechladnutiu

Buďte zdraví v zime.

Home » PÔŽITOK » Jedlo a recepty » Recepty proti prechladnutiu - 10.2017

Keď je vonku zima, môžeme si na tanieri dopriať výdatnejšie jedlo. Tieto recepty dodajú energiu a posilnia imunitu.

Prirodzení zabijaci prechladnutia

Vitamíny sú dôležité. Potraviny, ktoré navyše pôsobia antibakteriálne a tak predchádzajú prechladnutiam a urýchľujú ich liečenie, sú rovnako dobré. Naše best of:

Zázvor: Tento allrounder pomáha pri nevoľnosti na cestách a podporuje výmenu látok. V zime je obľúbený najmä pre svoje hrejivé vlastnosti a koncentráciu živín. Zázvor najlepšie ošúpete malou lyžičkou.

Med: Jednotka ako sladké dochucovadlo. Med nám dodá aj veľa živín a pôsobí protivírusovo.

Chili papričky: Povzbudzujú prekrvenie slizníc. Tak dokážu lepšie zahnať choroboplodné zárodky a zároveň pôsobia protihlienovo. Čo je pri nádche skvelé.

Cesnak: Už stará mama to vedela: Cesnak pôsobí vďaka zlúčenine síry alicínu antibakteriálne, keď je nasekaný alebo nakrájaný. Pomáha pri prechladnutiach, resp. im predchádzať.

Cibuľa: Pôsobí antibioticky a protizápalovo a často sa používa na posilnenie imunitného systému a zmiernenie ochorení dýchacích ciest.

Kulinárske pozdvihovače nálady počas chladného ročného obdobia:

Slnko sa stará o dobrú náladu. Ak máme nedostatok živín z neho, vezmeme si látky šťastia zo stravy: Serotonín a dopamín sú hormóny, ktoré sa starajú o pocit radosti a našej depresii vyhlasujú vojnu.

Čokoláda: A síce tmavá. Právom je známa ako utešiteľka duše, pretože podporuje vylučovanie hormónov šťastia, aspoň krátkodobo.

Banány: Okrem mnohých vitamínov a minerálnych látok obsahujú aj aminokyselinu tryptofán, ktorú telo potrebuje na tvorbu serotonínu. Náš pôžitkársky tip: rozpoľte ich, potrite marmeládou a namočte do čokoládovej polevy.

Ryby: Preťaženie je ako jed pre našu náladu. Ryby sú bohaté na vitamín B a sme vďaka nim odolnejší voči prílišnému stresu.

Chili papričky: Kapsaicín zapríčiňuje štipľavosť chili papričiek, dráždi nervové bunky a tak nabáda mozog  vylučovaniu endorfínov. Nazýva sa to aj „pepper-high-effect“ a je vedecky dokázaný.

 

Hore
OKMehr Information