Menu

To najlepšie pre milovníkov zeleného

Jednoduché vegetariánske varenie. Plus: tipy a produkty.

Home » PÔŽITOK » To najlepšiepre milovníkov zeleného - 04.2016

Tie najlepšie suroviny na jar pochádzajú z prírody. Rastú nám priamo zo záhrady do hrncov.

ŠALÁT S QUINOOU, AVOKÁDOM A FAZUĽOU

Vysoko hodnotný pre naše vnútro: šalát s quinoou s čerstvým citrónovým dressingom zásobuje telo veľkým množstvom antioxidantov a vitamínov.

vegetariansky: 4 male misky so salatom

Suroviny na 4 porcie: 300 g bielej Quinoi
600 ml vody
2 PL olivového oleja
300 g fazule
1 avokádo
1-2 hrste nových byliniek
(alebo hladkú petržlenovú vňať)
Na citrónový dressing: 2 PL citrónovej šťavy
60 ml olivového oleja
2 ČL jemne nakrájanej nakladanej citrónovej kôry (v špeciálnych obchodoch)
2 ČL medu
1 PL jemne nastrúhaného kôpru, morská soľ a čierne korenie

PRÍPRAVA:

  1. Fazuľu očistíme a predvaríme, avokádo nakrájame na pásiky.
  2. Všetky suroviny na dresing zmiešame a odložíme stranou.
  3. Quinou a vodu dáme do hrnca, necháme 15 minút namočené. Na silnom ohni necháme zovrieť, následne varíme pri zníženej teplote prikryté 15 min., až kým voda nevsiakne. Necháme vychladnúť.
  4. Rozohrejeme veľkú teflónovú panvicu, dáme na ňu olej a quinou a za stáleho miešania opekáme 8-10 min. do zlatohneda a chrumkava. Rozdelíme do mištičiek, na to poukladáme zeleninu a pokvapkáme dresingom.
BUCH TIPP dmBio Quinoa

Ryža Inkov. Quinoa, ktorá nesie aj názov ryža Inkov, bola už pre praobyvateľov Južnej Ameriky základnou potravinou. Táto obľúbená obilnina chutí skvelo v polievkach, je vhodná do šalátov alebo ako príloha.

Tip: nakladaná citrónová kôra: nakrájajte kôru, zmiešajte so soľou, naložte do pohárov s vodou a citrónovou šťavou, zakryte a marinujte 4 týždne.

BAZALKOVO-RICOTTOVÉ GNOCCHI S DUSENÝMI RAJČINAMI

Táto kombinácia vás presvedčí talianskou trikolórou a rafinovanou chuťou!

vegetariansky: tanier s Gnocchi na rajcinach a Bazilikum

Suroviny pre 4 porcie: 500 g čerstvej ricotty
1 zväzok bazalky
60 g nastrúhaného parmezánu
2 vajíčka
150 g múky
½ ČL morskej soli
60 g masla
bazalku a rukolu na servírovanieNa prípravu dusených rajčín: 600 g miešaných cherry rajčín
2 PL oreganových lístkov
12 neošúpaných cesnakových strúčikov
60 ml olivového oleja
60 ml octu z červeného vína
1 PL bieleho cukru, morská soľ a mleté čierne korenie

PRÍPRAVA:

  1. Nasekáme bazalku, rozbijeme vajíčka a cherry rajčiny prerežeme na polovicu.
  2. Rúru predhrejeme na 200 °C. Rajčiny, oregano a strúčiky cesnaku rozložíme na plech na papier na pečenie. Olej, ocot, cukor, soľ a korenie zmiešame a polovicou dresingu polejeme rajčiny. V rúre dusíme 15 min., až kým rajčiny a cesnak nezmäknú a cesnak nebude zlatohnedý.
  3. Na prípravu gnocchi vymiešame ricottu, bazalku, parmezán, vajíčka, múku a soľ do hladkého cesta.
    S trochu pomúčenými rukami a 2 ČL formujeme z cesta halušky, ktoré na pomúčenej pracovnej doske zľahka pritlačíme. Gnocchi po porciách varíme v osolenej vode, až kým nevyplávajú na hladinu. Vyberieme a necháme odkvapkať.
  4. Polovicu masla zohrejeme v teflónovej panvici a vložíme doň polovicu gnocchi, z každej strany osmažíme 3 min. do zlatohneda. Ostatné gnocchi pridáme do zvyšného masla. Gnocchi poukladáme spolu s rajčinami na taniere. Pokvapkáme šťavou z plechu a zvyšným dresingom, ozdobíme bazalkou a servírujeme s rukolou.

Tip: rukola sa hodí ku gnocchi nielen opticky, ale aj chuťou. Aj ako šalát.

FALOŠNÉ CITRÓNOVÉ PENOVÉ TORTIČKY

Jednoducho božský: tento vzdušný dezert zvládnete obratom ruky.

Vegetarianske: 3 Törticky s penou na bielych papierikoch

Suroviny na prípravu 8 kúskov: 8 tenkých, neutrálnych biskuitových keksov
350 g lemon curdu (citrónového krému)
Na prípravu peny: 160 g bieleho cukru
6 PL vody
2 bielky

PRÍPRAVA:

  1. Vodu a cukor zohrejeme v hrnci na miernom až strednom ohni a miešame, až kým sa cukor nerozpustí. Tri minúty necháme vrieť, potom sirup odložíme zo sporáka.
  2. Bielok vyšľaháme tak, aby sa nám tvorili jemné špice. Do snehu opatrne prilejeme cukrový sirup a ďalej šľaháme, až kým sneh nezhustne a neleskne sa.
  3. Na každý keks dáme za hrudku lemon curdu a naň bielkový sneh. Potom ich flambovačom jemne flambujeme do zlatohneda.

Lemon curd (citrónový krém) si môžete pripraviť aj doma.

BUDETE POTREBOVAŤ:

4 žĺtky
70 g trstinového cukru
70 ml citrónovej šťavy
50 g masla
kôru z 2 biocitrónov, jemne nastrúhanú

PRÍPRAVA:

Dôkladne umyté citróny nastrúhame na čo najjemnejšom strúhadle. Dôkladne strúhame len žltú časť kôry, biela vrstva je totiž horká. Zmiešame všetky ingrediencie a vo vodnom kúpeli zohrievame za občasného miešania tak dlho, pokiaľ krém nezhustne do konzistencie hustej kaše. Takýto čerstvý krém môžeme použiť hneď alebo ho uschováme uzatvorený v sterilizovaných pohároch v chladničke, kde vydrží asi dva týždne.

Tip: dezert je aj ideálnym darčekom. Sušienky uložte do pohárov, na vrch dajte lemon curd a sneh z bielkov. Opatrne flambujte.

BUCH TIPP „The new easy“ od Donna Hay

Už ako osemročnú by ste našli Donnu Hay v kuchyni s miskou v ruke. Táto vášeň jej ostala, a to vidíme aj na jej knihe „The new easy“ (vydavateľstvo AT). Ako v predošlých knihách, tak aj tu popisuje jedlá plné pôžitku, ktoré sa dajú uvariť bez veľkej námahy a kulinársky vám odľahčia život. Praktické: recepty sa hodia ako jednoduché jedlá počas týždňa, ale môžete ich štýlovo premeniť aj na krásne predjedlá na večeru alebo chutné darčeky.

Viac vegetariánskych receptov:Čítať ďalej

RUSTIKÁLNY RAJČINOVÝ ŠALÁT S FETA KRÉMOM

Ohnivá červená, čerstvá zelená a žiarivá žltá – tento šalát hrá farbami.

Vegetariánsky: šalát zo cherry paradajok s feta krémom

Suroviny pre 4 porcie: 600 g cherry rajčín
1 PL jemno nasekanej nakladanej
citrónovej kôry (viď recept Šalát s quinoou)
½ strúčika cesnaku
2 PL citrónovej šťavy
2 ČL bieleho cukru
1 PL olivového oleja na pokvapkanie
1 hrsť mäty
1 hrsť nových bazalkových lístkov
morská soľ a mleté čierne korenie
4 veľké krajce chleba
Na prípravu feta krému: 175 g jemného feta syra
125 ml smotany
2 ČL jemne strúhanej citrónovej kôry
1 PL citrónovej šťavy

PRÍPRAVA:

  1. Pretlačte strúčiky cesnaku, nakrájajte mätu a opražte kúsky chleba.
  2. Rajčiny narežte, opatrne vytlačte šťavu a jadierka. Zmiešajte rajčiny, citrónovú kôru, cesnak, citrónovú šťavu, cukor a olej. Zmes vložte do chladničky na 20 minút.
  3. Vyšľahajte do hladka feta syr, jemne pridajte smotanu a citrónovú kôru a spracujte do hustej masy.
  4. Mätu a bazalku zmiešajte s rajčinami, osoľte a okoreňte. Rajčinovú zmes natrite na kúsky chleba. K tomu podávajte feta krém pokropený olivovým olejom.

KOZÍ SYR-FRITTATA A RUKOLOVÁ GREMOLATA

Dobrá kombinácia: ostrá aróma kozieho syra skvelo harmonizuje s rukolou.

Frittata na bielom tanieri s rukolou Gremolata a citrónmi

Suroviny pre 4 porcie: 8 vajíčok
250 ml smotany
250 ml mlieka
80 g strúhaného parmezánu
morská soľ a mleté čierne korenie
200 g mäkkého kozieho syra
2 ČL lístkov citrónového tymiánu
Na prípravu Gremolaty: 100 g rukoly
2 lístky petržlenovej vňate
1 PL jemne nastrúhanej citrónovej kôry
1 PL olivového oleja

PRÍPRAVA:

  1. Rúru na pečenie predhrejte na 180°. Nadrobno nakrájajte rukolu a petržlenovú vňať. Potom primiešajte citrónovú kôru a olej.
  2. Zmiešajte vajíčka, mlieko, parmezán, soľ a čierne korenie a zmes vylejte do nádoby na pečenie s objemom 1 ½ l. Lyžicou rozdeľte na vrch kozí syr a posypte tymiánom. Pečte 25-30 minút, až kým nie je frittata skoro tuhá. Vyberte z rúry a nechajte vychladnúť 5 minút.
  3. Frittatu nakrájajte na kúsky a servírujte s Gremolatou.

Tip: Kombinácia vajíčok a kozieho syra vytvára krémovú konzistenciu, citrónovo-aromatická Gremolata príchuť sviežosti.

Anita Freistätter

Anita Freistätter sa v active beauty venuje rubrikám Inšpirácia a Bytový dizajn. Rada sa baví, číta, fotografuje a pozerá na život z tej lepšej stránky. Nazaobišla by sa bez svojho MP3 prehrávača, ako aj bez slnka, kávy alebo rozhovorov s dobrými priateľmi.

Hore
Pre optimálne zobrazenie stránky využívame cookies. Vo Vašich nastaveniach prehliadača si môžete použitie cookies deaktivovať. OK