Menu

Nové trendy v stravovaní na rok 2017

Prehľad trendov vo výžive.

Home » PÔŽITOK » Stravovanie » Nové trendy v stravovaní na rok 2017 - 02.2017

Trendy stravovanie na rok 2017: Na tanier sa nedostane žiadna nudná kaša. V jedálničku je zdravá a pestrá strava. Foodtrends na rok 2017.

Zdravé, výživné, vyvážené. Tak vyzerá perfektné stravovanie a ľudia si to čoraz viac uvedomujú. Je tu ale jeden háčik: čas. Toho ostáva v našom hektickom živote na jedlo len málo. Strava musí byť jednoduchá a rýchlo skonzumovaná. Mala by obsahovať čo najmenej umelých prísad, o to viac vitamínov a živín. Vysoké nároky, preto sú vítané šikovné riešenia. Tie sa odzrkadľujú aj v trendoch v stravovaní na rok 2017.

Trend číslo jeden: Alternatívy k starým potravinám

leben-gesundheit-2-ab_2016-10

Včera sa ešte jedli na raňajky cornflakes s mliekom a šálka kávy. Dnes tieto staré suroviny nahradili výživné ovsené kaše s čerstvým ovocím a orechami, matcha čaj alebo smoothies. Namiesto kravského mlieka sa pije mandľové, ryžové alebo sójové mlieko. Namiesto cornflakes vsádzajú ľudia na výdatné obilie ako amarant, špalda a päťzrnné produkty. Namiesto kávy si namiešame radšej smoothie bohatý na vitamíny. Alebo siahneme po zdravšom, povzbudzujúcom matcha nápoji. V skratke: posilňujúce raňajky pre telo, s ktorými sa vyzbrojíme do náročného dňa a s ktorými si doplníme energiu. Cez deň na nás hlad tak skoro nepríde a ľahko sa zaobídeme bez lacných snackov v automatoch. Postava a zdravie sa potešia. Keď nám začne na obed alebo po práci škvŕkať v žalúdku, stále je dostatok možností, ako sa vyhnúť tučným a cukrovým polotovarom. Pretože tzv. pohodlné jedlo práve zažíva revolúciu: v súčasnosti dostať vegetariánske a biologické, bez chemických prísad a čerstvo pripravené. Dopyt ostáva. Len málo z nás má čas a chuť vyvárať. Musí to ísť rýchlo a napriek tomu zdravo. Aj keď stále viac ľudí sa prinúti vziať varechu do vlastných rúk. Dopyt je po kreativite, stúpajúce množstvo alergií na potraviny nás núti zamyslieť sa. Nedá sa zastaviť trend, keď ľudia siahajú v potravinách po alternatívach, ktoré sú pestré, chutné a jednoduché.

 

Trend číslo dva: Prírodné, biologické

Vedieť, čo je vo vnútri a vedieť, odkiaľ to pochádza. Produkty dnes musia obsahovať takéto informácie, aby im konzumenti dôverovali. So značkou dmBio tento trend nasledujeme. Zámerom je ponúknuť vysokú kvalitu za férové ceny, pričom najvyššou prioritou je trvácnosť. Potraviny z ekologického pestovania, s miestnymi surovinami a ekologickými baleniami, to je dmBio. Dlhým prepravným cestám sa vyhýba vďaka prevažnej produkcii v Európe. Vo vnútri je to, čo je napísané na obale. Bez zbytočných prísad, ktoré by napodobňovali chuť alebo prirodzenosť. Procesy neustále podliehajú pravidelným kontrolám. Svojou biologickou značkou si dm otvára cestu k jednoduchej zdravej výžive. Veľa druhov obilia, ako quinoa, canihua, bulgur, kuskus a pohánka zabezpečia na tanieri výživné jedlá. Mimoriadnu pozornosť si zaslúži kokosový orech. V dm nájdete kokos rôznych druhov, no vždy v kvalite dmBio. Tento orech je všestranne využiteľný. So 44 miliónmi tonami zozbieraných kokosových orechov ročne patrí k najdôležitejším úžitkovým rastlinám na svete. Od cukru, cez mlieko až po olej a čipsy – kokos má rôzne podoby. Z kvetov sa získava cukor s karamelovou chuťou. Kokosová voda z mladých, zelených orechov má veľa živín a patrí k super potravinám. Kokosové mlieko z dozretého orecha je nízkotučnou a chutnou alternatívou k domácemu kravskému mlieku. Za studena lisovaný kokosový olej má najpestrejšie využitie, či už v kuchyni alebo v kúpeľni. Posilňuje obranyschopnosť, je odolný voči teplu a ošetruje pokožku. A ak hľadáte zdravý snack, môžete si pochutnať na kokosových čipsoch.

Trend číslo tri: Veggie a Vegan

leben-gesundheit-3-ab_2016-10
Zo života sa očividne vytráca mäso. Na tanier sa z času na čas dostane ryba. Najobľúbenejšie sú morské plody, tie sa tešia neustále rastúcej popularite, na čo upozorňuje Food Report 2017. Od rýb cez suši až po kôrovce, a najmä riasy. Tie majú výnimočne veľký potenciál. Takmer žiadny tuk či kalórie, zato však o to viac balastných látok a bielkovín. Síce nie sú novinkou, ale práve teraz sa dostávajú do popredia. Ľudia sa nevedia darov mora nabažiť. Zdravé sú všetky. Aby nedošlo k nadmernému lovu rýb, smeruje trend k aquakultúram. Vďaka vylepšeným technológiám chcú ľudia vyvinúť trvalú alternatívu k lovu divých rýb. Napríklad tak, že potrebnú vodu cirkulujú dokola a tým redukujú spotrebu vody. Ak chcete byť ešte o krok ďalej, zrieknite sa živočíšnych produktov úplne. „Mnohí ľudia síce nie sú čistí vegáni, ale zaraďujú vegánske jedlá do svojho jedálnička,“ vraví výživová poradkyňa. Tento trend ostáva a napreduje smerom k čisto rastlinnej životospráve. Preto nájdete v dm stále viac vegánskych produktov, ktoré zjednodušujú život. Aby ste si ich mohli vychutnať, nepotrebujete komplikovanú prípravu. Nájdete ich napríklad vo forme prášku do smoothies, müsli a iných pokrmov. Premenia jednoduchú stravu na superfood.

Ku všetkým trendom nájdete v predajniach dm vhodné potraviny.

Trend číslo štyri: Tekuté stravovanie

grüner smoothie

Trend, ktorý sa drží už dlhšie, je o prijímaní vitamínov a živín v tekutej forme. Smoothies dodávajú stravovaniu šmrnc. „Tekuté potraviny musia toho stále viac dokázať,“ vysvetľuje výživová poradkyňa. A odvoláva sa pritom napríklad na bielkovinové šejky vo výžive pre športovcov. Aj polievky sú ďalším produktom, ktorý je stále viac obľúbený práve v chladných ročných obdobiach. Príprava je rýchla a jednoduchá a sú dobrou alternatívou na zahnanie malého hladu. Kreativita je najchutnejšou prísadou. Hlavne, že chutí. Ak hľadáte trochu podpory, nájdete na activebeauty.sk veľa receptov. A takisto ku nim v dm nájdete potrebné suroviny.

BUCH TIPP NÁŠ TIP

dmBio paradajkový pretlak obsahuje na slnku dozreté a čerstvo obraté paradajky.

Tofu s jemnou mandľovou chuťou je vyrobené zo sójových bôbov, ktoré pochádzajú z ekologického poľnohospodárstva.

 

 

BUCH TIPP EXOTICKÝ TIP

Vegánska dmBio zmes z bielej, červenej a čiernej quinoy má krásnu orieškovú chuť a vizuálne predstavuje kulinársky zázrak.

Mnohostranne využiteľný ryžový krém na varenie vylepší jedlá ako polievky, nákypy, zeleninové jedlá, jedlá na panvici, omáčky a dezerty.

 

 

 

Čítať ďalej: Tip na knihu k vegánskemu trendu

La Veganista

La Veganista žije v Berlíne. Jej starý otec bol mäsiar, a keď sa jej raz spýtal, čo vlastne môžu vegáni jesť, odpovedala: „Je toho tak veľa, že som dokonca napísala kuchársku knihu!“ Jedlá, ktoré la Veganista v knihe prezentuje, sú jednoduché, pestré a chutné. Riadi sa pritom heslom Vegánstvo áno, odriekanie nie!

BUCH TIPP Knižný tip: La Veganista od Nicole Justovej

Viete si predstaviť roládu alebo guláš, tvarohové koláče či vanilkové rožky bez použitia živočíšnych produktov? La Veganista vám ukáže, že sa to dá. Pretože kto varí vegánsky, vždy sa chutne naje!

Podklady poskytlo kníhkupectvo www.martinus.sk.

Recept: Zdravá posilňujúca polievka s mrkvou

Jedna polievka – všetky trendy!

Hore
Pre optimálne zobrazenie stránky využívame cookies. Vo Vašich nastaveniach prehliadača si môžete použitie cookies deaktivovať. OK