Menu

Recepty na vianočný čas

Plný pôžitok.

Home » PÔŽITOK » Pečenie » Recepty na vianočný čas - 12.2016

Vianoce predstavujú čas na pečenie. Miesime bez prestávky.

Vrstvená jablková torta

Čas prípravy a pečenia: 3 hodiny plus čas na vychladnutie

600 g getrocknete Apfelscheiben220 g brauner Zucker2 TL gemahlener Zimt1/2 TL gemahlene Muskatnuss1/2 TL gemahlener Piment1 Prise gemahlene Nelken250 g weiche Butte440 g extrafeiner Zucker2 TL Vanilleextrakt (alternativ Mark von 1 Vanilleschote)2 Eier 900 g Weizenmehl und etwas mehr für die Arbeitsfläche6 TL Backpulver1 TL Backnatron1 Prise Salz160 g Buttermilch1 1/2 EL Staubzucker Für die Karamelläpfel.600 g extrafeiner Zucker90 g Glukosesirup

Suroviny pre 16 osôb.600 g sušených jablkových plátkov220 g hnedého cukru2 ČL mletej škorice1/2 ČL mletého muškátového orieška1/2 ČL mletého nového korenia1 štipka mletých klinčekov250 g mäkkého masla440 g jemného cukru2 ČL vanilkového extraktu (prípadne dužina z 1 vanilkového struku)2 vajíčka900 g pšeničnej múky a o niečo viac na pracovnú dosku6 ČL kypriaceho prášku do pečiva1 ČL sódy bikarbóny1 štipka soli160 g cmaru1 1/2 PL práškového cukru
Na prípravu jabĺk v karamele.600 g jemného cukru90 g glukózového sirupu

Príprava:

  1. Jablkové plátky dajte do veľkého hrnca s 1,5 l vody, hrniec zakryte papierom na pečenie a zaťažte tanierom. Priveďte do varu a pri nízkej teplote nechajte vrieť 20 min., až kým jablká nezmäknú. Zlejte a nechajte vychladnúť. Jablká postupne rozmixujte v mixéri dohladka, dajte do veľkej misy a primiešajte hnedý cukor a koreniny.
  2. Rúru predhrejte na 180 °C. Papierom na pečenie vyložte dva plechy.
  3. Mixérom vyšľahajte maslo, cukor a vanilkový extrakt do bledej peny. Primiešajte vajíčka jedno po druhom. Zmes dajte do veľkej misy na miešanie. Do druhej misy preosejte múku, kypriaci prášok do pečiva, sódu bikarbónu a soľ. Potom postupne primiešavajte striedavo s cmarom do vajíčkovej zmesi. (Nakoniec bude celá masa taká pevná, že si budete musieť pomôcť rukami). Cesto mieste na pomúčenej pracovnej doske dovtedy, kým nebude mať hladkú konzistenciu.
  4. Cesto rozdeľte na 8 porcií. Každú porciu vyvaľkajte do kruhu (23 cm) medzi dvoma vrstvami papiera na pečenie. Vezmite si na pomoc tanier alebo formu na tortu (22 cm) a podľa nich vykrojte z cesta kruhy. Na plech položte zakaždým jeden plát cesta. Pečte 12 min., pričom v polovici pečenia posuňte plechy z vrchnej mriežky na spodnú. Po upečení nechajte 5 min. vychladnúť na plechu, následne položte na kuchynskú mriežku. Takto upečte spolu 8 plátov.
  5. Položte jeden plát na tortovú formu alebo na tanier a potrite sedminou jablkovej zmesi. Pláty ukladajte na seba striedavo s jablkovou zmesou, pričom poslednú vrstvu nech tvorí plát. Zabaľte do potravinárskej fólie a nechajte odstáť cez noc na chladnom mieste.
  6. Na prípravu jabĺk v karamele vyložte plech papierom na pečenie. Jablká umyte a do každého zastrčte odspodu cez ohryzok bambusovú paličku. Slúži ako držadlo a preto musí približne polovica paličky z jablka vytŕčať.
  7. Cukor, glukózu a 190 ml vody zohrejte v hrnci na slabom ohni, až kým sa cukor úplne nerozpustí. Potom priveďte do varu a varte 7 min. do zlatohneda. Odoberte zo sporáku. Teraz musíte byť rýchla: Hrniec zľahka nakloňte a opatrne ponorte jedno jablko do karamelu, ovocie pritom otáčajte, aby sa celé pokrylo. Pomaly vytiahnite, zľahka točte, aby mohol prebytočný karamel stiecť. Jablká pri izbovej teplote stvrdnú. Zvyšný karamel dajte stranou.
  8. Krátko pred servírovaním prilejte do karamelu ešte raz 190 ml vody a zmes za stále miešania zohrejte. Tortu posypte práškovým cukrom. Položte na ňu jablká v karamele a pokvapkajte karamelovou omáčkou.

Tip: Tortu môžete pripravovať až dva dni vopred. Avšak karamelizovanými jablkami by ste ju mali zdobiť až krátko pred servírovaním.

BUCH TIPP Vianočné pečenie

Erika Caspareková-Türkannová pripravila publikáciu Vianočné pečenie, kde nájdete chuťovky, rožteky, tyčinky, mazúrky, madlenky, čokoládové rezy či toliare… S medzinárodnými receptmi – od tradičných alpských až po lákavé exotické – budú Vianoce hostiteľov aj gurmánov ozajstnými sviatkami radosti!

Podklady poskytlo kníhkupectvo martinus.sk

Milionárov koláč

Čas prípravy a pečenia: 50 min. plus čas na vychladnutie

genuss-essen-5-ab_2016-09

Suroviny na 40 rezov.110 g jemného cukru155 g mäkkého masla a niečo navyše na formu1 žĺtko200 g pšeničnej múky1 ČL kypriaceho prášku do pečiva395 g kondenzovaného mlieka2 PL repného sirupu40 g pražených a solených arašidov200 g mliečnej čokolády2 ČL rastlinného oleja

Príprava:

  1. Rúru predhrejte na 160 °C. Obdĺžnikovú formu na pečenie (20 x 30 cm) namastite a vyložte papierom na pečenie, pričom papier nechajte prečnievať zakaždým o 5 cm.
  2. Cukor, 125 g masla a žĺtko vyšľahajte mixérom v malej miske do bledej peny. Primiešajte preosiatú múku a prášok do pečiva. Cesto dajte do formy a pečte v rúre 15 min.
  3. Medzitým si nechajte zvyšné maslo ako aj kondenzované mlieko a repný sirup zovrieť v malom hrnci pri strednej teplote približne 15 min. do zlatohnedého karamelu. Teraz musíte byť rýchla. Karamel vylejte na upečené dno a uhlaďte metličkou. Metličkou zatlačte arašidy do karamelu. Koláč pečte ďalších 10 min., potom nechajte vychladnúť.
  4. Čokoládu nahrubo nasekajte. V malom hrnci ju spolu s olejom vymiešajte pri nízkej teplote dohladka. Čokoládovú zmes dajte na karamel. Koláč nechajte 2 hod. odstáť v chlade, aby spevnel. Potom rovnomerne nakrájajte na 40 rezov.
Citrónové snehové košíčky

Čas prípravy a pečenia: 1 hod 10 min. plus čas na vychladnutie

Zutaten für 12 Cupcakes.4 Eigelb75 g extrafeiner Zucker1 TL fein abgeriebene Schale von einer unbehandelten Zitrone80 ml Zitronensaft40 g ButterFür die Cupcakes.125 g weiche Butter2 TL fein abgeriebene Schale von einer unbehandelten Zitrone150 g extrafeiner Zucker 2 Eier60 g Kokosraspel185 g Weizenmehl1 TL Backpulver 80 ml MilchFür die Meringue.4 Eiweiß220 g extrafeiner ZuckerAußerdem. 12 Papierförmchen

Suroviny na 12 košíčkov.4 žĺtka75 g jemného cukru1 ČL najemno nastrúhanej citrónovej kôry z neošetreného citróna80 ml citrónovej šťavy40 g maslaNa prípravu košíčkov.125 g mäkkého masla2 ČL najemno nastrúhanej citrónovej kôry z neošetreného citróna150 g jemného cukru 2 vajíčka60 g kokosových hoblín185 g pšeničnej múky1 ČL kypriaceho prášku do pečiva80 ml mliekaNa prípravu snehu.4 bielka220 g jemného cukruOkrem toho.12 papierových formičiek

Príprava:

  1. Na prípravu citrónovej plnky dajte všetky suroviny do teplovzdornej misky a tú položte na malý hrniec s vriacou vodou tak, aby sa dno misky nedotýkalo vody v hrnci. Celé miešajte, až kým nevznikne hustá masa. Misku odoberte z hrnca, prekryte potravinárskou fóliou a postavte do chladu.
  2. Rúru predhrejte na 180 °C a do plechu na muffiny s 12 otvormi dajte papierové formičky.
  3. Maslo, citrónovú šupku, cukor a vajíčka vymiešajte mixérom v miske do ľahkej, penovej masy. Primiešajte kokosové hobliny, potom zapracujte preosiatú múku, kypriaci prášok do pečiva a mlieko. Papierové formičky naplňte cestom a zarovnajte dohladka.
  4. Košíčky pečte v rúre 20 min. (so špáradlom preskúšajte, či je cesto hotové). Nechajte vychladnúť na mriežke. Zvýšte teplotu v rúre na 220 °C.
  5. Do stredu košíčkov vyrežte zakaždým 2-centimetrový otvor a naplňte ho citrónovou plnkou. Zvyšky cesta odstráňte.
  6. Na prípravu snehu vyšľahajte ručným mixérom bielko a cukor v malej miske do hustého krému.
  7. Zmesou naplňte cukrárske vrecko s jednoduchým nadstavcom o veľkosti 1 cm. Sneh vytlačte na košíčky a tie položte na plech. Nechajte približne 5 min. v rúre, aby zľahka zhnedli.

Tip: Ak si pripravíte citrónovú plnku jeden deň vopred, musíte ju uskladniť v skle v chladničke. Košíčky ostanú čerstvé, ak ich pri izbovej teplote dáte do vzduchotesných sáčkov.

Vanilkové muffiny s vanilkovým topingom

Suroviny na 25-30 muffinov.4 vajíčka170 g cukru1 štipka soli1 bal. vanilkového cukru (8g)1 ČL hoblín z citrónovej kôry40 ml kyslej smotany45 ml slnečnicového oleja170 g špaldovej múky1 ČL kypriaceho prášku do pečiva Na puding.430 ml šľahačkovej smotany70 g kryštálového cukru2 bal. vanilkového cukru50 g kukuričného škrobu1 žĺtok Na toping.80 g kryštálového cukru1 vanilkový struk100 ml vody400 g pudingu500 g mascarina1 bal. vanilkového cukrutrochu škorice na ozdobenie

Príprava:

  1. Vajíčka zmiešajte s cukrom, soľou, vanilkovým cukrom a citrónovými hoblinami. Pridajte kyslú smotanu a olej, potom múku a kypriaci prášok do pečiva. Masou naplňte formičky na muffiny (pomocou cukrárskeho vrecka), hore nechajte ešte trochu miesta. V predohriatej rúre na 160° (zhora aj zdola) pečte približne 10-15 min. Nechajte vychladnúť.
  2. Na prípravu pudingu zohrejte cca. 2/3 šľahačkovej smotany. Zvyšnú smotanu zmiešajte s ďalšími surovinami  a potom pomaly primiešajte do zohriatej smotany. 1 deň nechajte odstáť.
  3. Na prípravu topingu si najskôr spravte vanilkový sirup. K tomu rozpustite vo vode kryštálový cukor s vanilkovým strukom.
  4. Puding zmiešajte s 10 PL vanilkového sirupu, mascarinom a vanilkovým cukrom. Masu naplňte do cukrárskeho vrecka a muffiny ňou ozdobte. Na záver ozdobte podľa vkusu, napríklad štipkou škorice.
BUCH TIPP Pečieme na Vianoce

K Vianociam nepochybne patrí aj vôňa domácich koláčov a pečiva. Zora Mintalová Zubercová, autorka publikácie Pečiene na Vianoce, spísala skvelé recepty.

Podklady poskytlo kníhkupectvo martinus.sk 

Tip: Puding musí jeden deň odstáť. Jeden deň vopred si môžete pripraviť aj cesto. Ak na ďalší deň prídu hostia, bude dezert rýchlo hotový.

Mini bábovky
Mini Guglhupf

Suroviny na 20 kúskov. 2 vajíčka100 g práškového cukru250 g hladkej múky1 ČL kypriaceho prášku do pečiva250 ml mlieka75 g masla Na ozdobenie.biela alebo tmavá polevaperly, hviezdičky, atď.

Príprava:

  1. Žĺtka oddeľte od bielok. Bielka a cukor vyšľahajte do snehu. Zvyšné suroviny rýchlo vymiešajte do cesta, do ktorého následne zapracujte sneh.
  2. Masu vylejte do silikónovej formy na malé bábovky, príp. použite cukrárske vrecko. Pečte 20 min, v predohriatej rúre na 150° zhora aj zdola.
  3. Na záver ozdobte podľa želania polevou a dekoratívnymi prvkami.

Tip: Namiesto formičiek na bábovky môžete samozrejme použiť aj formičky na muffiny.

Hore
Pre optimálne zobrazenie stránky využívame cookies. Vo Vašich nastaveniach prehliadača si môžete použitie cookies deaktivovať. OK