Menu

Od jedného pasienka k druhému

A z chaty do chaty. Tipy na výlety pre priateľov prírody a turistov.

Home » INŠPIRÁCIA » Cestovanie » Od jedného pasienkak druhému - 09.2016

Čistý vzduch. Korenisté bylinky. Pôvodné salaše. Leto na pasienkoch, to nám ponúkajú hory.

V živote sú momenty plné šťastia a spokojnosti. A niekedy ani nedúfame, a znovu sa v takýchto momentoch ocitáme. Napríklad keď sedíme na rannom slnku na salaši pod dreveným šindľom. Vtáky štebocú, v maštali múkajú kravy, oblaky vrhajú tiene na dolinu. Pohľad nám blúdi ponad svieže lúky a strmé vrcholce hôr. Stôl s raňajkami je bohato prestretý s tým, čo nám nadelila príroda. Všetko je dobré.

Hoch hinaus. Bei so einem Ausblick verlieren sich die Gedanken irgendwo im Grün.

Vo výšinách. Pri takomto výhľade sa myšlienky strácajú niekde tam v zeleni.

Z vlastnej výroby

Na salaši Mussbachalm pod úpätím vrchu Hochkönig v Maria Alm vám na raňajky naservírujú len dobroty z vlastnej výroby. Pastierka Anita Grießner tu býva počas celého leta. Lúky s ich najrôznejšími rastlinami slúžia ako dobrý základ pre pasienkové hospodárstvo. Živia sa nimi prasatá a kravy. Je to vidno a poznať to aj po chuti. Napríklad pri ručne vymiešanom masle z čerstvého nepasterizovaného mlieka. „Na začiatku leta je veľmi svetlé,“ vraví Grießner. „Keď neskôr použijem mlieko od kráv, ktoré sa pasú na pasienkoch, čerstvé bylinky mu dodajú zlatožltú farbu a intenzívnu arómu.“ Ak prechádzate okolo dostatočne včas, môžete sa tejto pastierke pozerať pri práci na prsty.

J. W. von Goethe, spisovateľ

»Všetko, čo je z rúk prírody, je dobré.«

Nahliadnite

Voda pochádza z vlastného prameňa. A počas chladných letných večerov praská drevo v kozube. Pri návšteve takého salaša nahliadnete do denného programu salašníkov. Sú to farmári, lokálni výrobcovia potravín a zachovávatelia starého spôsobu kultivovania krajiny a tradícií. Salašnícke leto trvá približne 100 dní, potom sa väčšina z nich znovu presťahuje do doliny. Je naozaj cennou skúsenosťou spraviť si dostatok času na to, aby ste boli pri tom.

Geerdet. Die Grashalme auf der Haut und die Sonne im Gesicht spüren. Auf der Alm, da gibt’s keinen Stress.

Spojiť sa so zemou. Pocítiť na pokožke steblá trávy a na tvári slnečné lúče. Na pasienku – tam nie je žiadny stres.

Ríša byliniek

Anita Grießner je navyše známa svojou bylinkovou masťou na štipnutia komárom. Dohromady je okolo vrchu Hochkönig  dvanásť bylinkových pasienkov, ako napríklad Bürglalm, Pronebenalm alebo Dientalm. Salašníci vyrábajú bylinkové soli, čučoriedkový ocot alebo mydlá z mlieka a sena. Aj v ďalších častiach Salzburska sa môžete pri túrach za bylinkami dozvedieť od sprievodcov a bylinkových pedagógov, že kvitnúce lúky ponúkajú viac ako len pohľad na ich krásu.

BUCH TIPP Bylinky v prírodnej kozmetike

Chladivé, osviežujúce a čistiace bylinky sú často používané v kozmetike.

Mnohé z lístkov, kvetov, koreňov, štiav a drievok majú intenzívnu chuť alebo nejaký špeciálny účinok. Využívajú sa predovšetkým v kuchyni: špenát zo žihľavy, špenátové semienka ako korenie do nátierok, púpavové chutney, divoké bylinky ako rebríček a skorocel do polievok a šalátov, čaje zo sušených kvetov.

BUCH TIPP Liečivé lekárstvo

Herbár liečivých rastlín. Najucelenejšie herbárové dielo v histórii českých zemí s ilustráciami Magdalény Martínkovej prináša byliny zaradené podľa abecedy. V predajniach martinus nájdete 8 kníh, ktoré tvoria ucelenú zbierku.

junge Frau spaziert durch eine Blumenwiese

Kvetnatá. Túlať sa sama po lúke plnej kvetov, to je pôžitok celkom výnimočnej kategórie.

Cesta pasienkami

Pred desiatimi rokmi vítali salzburské leto na Salzburskej pasienkovej ceste. Tá sa na svojich 31 etapách a 350 km kľukatí od pasienku k pasienku. Mnohé túry sú vhodné pre rodiny, pretože 80 % pasienkov je dostupných do jednej až dvoch hodín chôdze. Samozrejme, že sú možné aj celodenné alebo týždenné etapy. Aby vám ostalo dostatok času vychutnať si život na pasienkoch. Napríklad pri takom západe slnka nad horami. Pri miešaní syra. Alebo pri spaní v sene. Mnoho krásnych, nezabudnuteľných momentov šťastia čaká na to, aby boli prežité.

Turistika nie je žiadna súťaž. Keď kráčate pomaly, môžete si prírodu lepšie vychutnávať.

Pasienkové výlety

Vychutnať si cesty. "Zážitková cesta pre milovníkov byliniek" je jednou z ôsmich trás Via culinaria v okolí Salzburgu. Sprievodca zozbieral 18 adries, ktoré súvisia s bylinkami - bylinkové záhrady, lúky a bio dvory. Tu: bylinková záhrada Kocherovcov.
Spoznávať nové. V bylinkovej záhrade Hollersbacher sa dozviete, ako sa vyrába bylinkový cukor alebo ako sa bylinkami farbí vlna.
Udržiavať vedomosti. Ženy z obce Pinzgauer Saalachtal s obrovskými vedomosťami o bylinkách vyrástli vo svojej domovine. Skupinka žien sa zjednotila a vytvorila združenie "Tradičné európske liečiteľstvo". Zbierajú domáce tradičné recepty a reprodukujú ich ďalej prostredníctvom kurzov, seminárov a bylinkových túr.
Objavovanie pasienkov. Pre návštevníkov je otvorených viac ako 550 chát. Aj v Tauernkarleitenalm v Oberauterne s viac ako 100 ročnou kuchynkou, 150 rokov stará chata v obci Dorfgastein a biela chata s otvoreným ohniskom na mieste Grossarl.

 

Pasienkové cesty a tipy na turistiku:  Čítať ďalej

Kam sa vybrať po Pasienkovej ceste v Rakúsku:

  • Grossarltal: salzburská dolina Großarltal je známa ako „dolina pasienkov“. Vrcholky Vysokých Taur, priezračné plesá a okolo 40 obhospodarovaných salašov nabáda k pristaveniu sa. Na mnohých chatách dostane unavený turista poriadny proviant s domácimi výrobkami, v niektorých môže prenocovať.
  • V okolí vrchu Hochkönig: Cesta Königsweg vedie 73 kilometrov pozdĺž mocného masívu Hochkönig, cez kamenné more Steinernes Meer a hory Dientner Grasberge  ako aj cez dedinky Maria Alm, Dienten a Mühlbach. Ak chcete, môžete na tejto ceste prenocovať v rustikálnych salašoch.
  • Horský chodník Millstätter See: Chodiť po zelených pasienkoch a vychutnávať si pritom jednostaj pohľad na vodu. Tento tematický chodník spája hory v okolí jazera Millstätter See v ôsmych celodenných etapách. Chodník má celkovú dĺžku 200 kilometrov, nachádza sa tu 25 chát.
  • Horský chodník Stubai: 8 000 výškových metrov za osem dní: tento 100 kilometrov dlhý horský chodník v Stubaiských Alpách je niečo len pre zdatných s istým krokom. Po každej dennej etape sa nocuje na nejakom pôvodnom salaši. Zvláštnosťou je, že z každej chaty sa dá zísť dolu do doliny.
junge Frau streckt sich genüsslich

Slobodná. Predýchať, byť voľná, zbaviť sa napätia: na pasienkoch zastal čas.

Pasienkové zážitky vo východnej Európe

  • Vysokohorské pasienky v Slovinsku: Salaše sa tu nazývajú bajte. Syr vyrobený z čerstvého mlieka je trnic. Náhorná plošina Velika planina je v Slovinsku dobre udržiavaným domovom pastierov. Od júna do septembra je dobytok na paši, salaše sa rozprestierajú v bezprostrednej vzájomnej blízkosti.
  • Maramureš – Rumunská oblasť pastierov: Ako z iného sveta. Tak svoje zážitky popisujú návštevníci karpatského regiónu Maramureš. Na severe Rumunska obhospodarúvajú mliekari svoje lúky rovnako ako pred stovkami rokov. Turisti natrafia na stáda oviec a pátrajú po drevených kostolíkoch, typických pre túto oblasť.
  • Vysoké Tatry – turistika na Slovensku: Najmenšie veľhory sveta sú vysoké až 2654 metrov. Ak si ich chcete prejsť z východu na západ, musíte rátať s týždennou turistikou a prenocovaním na horských chatách.
  • Národný park Sutjeska v Bosne a Hercegovine: Jedno z mála miest Európy, kde by ste mohli natrafiť na divoko žijúce vlky a medvede. Popri rieke Sutjeska sa striedajú strmé vrcholky hôr a zelené lúky. Aj tu lákajú chaty na zastavenie sa.
genuss-reise-8-ab_2016-06

Vzdušné. Potĺkať sa vo vzdušných výškach vo dvojici, to už je niečo celkom výnimočné.

Päť tipov pre turistov

  • Správne plánovanie. Ak budete k sebe úprimní, ochránite sa pred prílišnou záťažou. Vyrazte včas, aby ste sa vyhli obedňajšiemu teplu. A naplánujte si dostatok prestávok.
  • Ideálne topánky. Ak vás otláčajú topánky, chuť na turistiku vás rýchlo prejde. Preto si radšej kúpte o číslo väčšie topánky ako príliš malé, pred dlhšími túrami ich rozchoďte a dajte si vzdušné športové ponožky.
  • Desiata bohatá na energiu. Ak sa vydáte na dlhšie túry, mali by ste svojmu telu dopriať dostatok energie. Počas dňa ulahodia telu jablká alebo sušené ovocie. Večer dodajú novú energiu tuky, vaječné bielka a uhľohydráty.
  • Doprajte si dostatok času. Práve pri viacdňových túrach je zmysluplné naplánovať si na túry radšej viacej času. Po prvé si chceme popri športovom výkone vychutnať aj krajinu. A po druhé dopriať si pár hodín oddychu na načerpanie nových síl. Tip: Vyzujte si počas prestávok topánky aj ponožky, nech si chodidlá oddýchnu.
  • Nápomocné maličkosti. Majte so sebou vždy dostatok vody. Koniec koncov nikdy nevieme, ako dlho bude túra reálne trvať. Ďalší pomocníci, ktorí nezaberú veľa miesta: náplasť, baterka, krém na opaľovanie a pokrývka na hlavu.
Maria Kapeller

S maskou na oči zabalenou v batožine sa táto cestovateľka najradšej pohybuje na potulkách svetom autobusom a vlakom, menej radšej lietadlom. Doma v Rakúsku šliape rada do pedálov alebo cvičí jogu, ak práve nepíše texty do médií a agentúr alebo pre svoj cestovateľský online magazín.

Hore
Pre optimálne zobrazenie stránky využívame cookies. Vo Vašich nastaveniach prehliadača si môžete použitie cookies deaktivovať. OK