Menu

Závan dobrodružstva v kuchyni

Tipy & triky s prísadami vo vašej kuchyni.

Home » PÔŽITOK » Jedlo a recepty » Závan dobrodružstva v kuchyni - 09.2017

S týmito zdravými prísadami dodáte v kuchyni aj jednoduchým jedlám celkom nový rozmer.

Škorica

Jamie Olivier a jeho fanúšikovia si bez nej varenie nevedia predstaviť: Do Chili con Carne patrí okrem bežných korenín aj škorica. Dodá celému jedlu rafinovanú chuť, ktorá vás príjemne zahreje v zimnom období. Jednoducho počas varenia pridajte jednu až dve tyčinky škorice, podľa chuti.

Kokosové mlieko

Kuracie prsia pripravované na panvici budú obzvlášť šťavnaté, keď ich dve hodiny pred opekaním prelejete kokosovým mliekom. Prípadne ich môžete na noc naložiť do korenistej kokosovej marinády podľa vlastnej chuti. Následne mäso nechajte odkvapkať, dobre ho prepečte na troche oleja a na záver do horúcej panvice vlejte zvyšok marinády.

Citrónová šťava

Pravé expertky na grilovanie tento trik možno poznajú: Grilované kurča bude jemnejšie, keď ho pred pečením pokvapkáte citrónovou šťavou. Výborne sa hodí aj na jahňací chrbát. Najlepšie je votrieť šťavu z citrónov alebo limetku zmiešanú s rozličnými bylinkami, trochou tymianu, bazalkou, šalviou, petržlenovou vňaťou a rozmarínom do mäsa už deň vopred a nechať marinovať v chladničke. Jedlo získa pikantnú chuť.

Med

Naše prababičky miesto medu používali cukor, my však nemusíme: Pridaním trošky medu do marinády sa šaláty zmenia na hotovú delikatesu. Okrem toho budú po tejto úprave chutiť omnoho viac aj deťom.

Minerálka

Minerálka sa hodí nielen na pitie, ale aj na varenie a pečenie. Obsiahnutý oxid uhličitý zjemní fašírky, omelety, pyré, krémové polievky i cestá na koláče. Naparovaním zeleniny v minerálke stratí časť svojej farby. Dá sa použiť dokonca aj na pečenie bez tuku: Stačí priviesť vodu s obsahom oxidu uhličitého k varu a môžete v nej variť mäso. Vodu počas odparovania priebežne dolievajte.

Cibuľa

Dodá hovädziemu vývaru obzvlášť jemnú chuť a krásnu farbu: cibuľu aj so šupou prekrojte na polovice, opečte bez tuku na panvici a neošúpanú vložte do variacej sa polievky. Ako náhradu môžete použiť štipku šafranu.

Zázvor

Je zdravý a dodá zeleninovým šalátom a polievkam exotickú a pikantnú chuť. Z koreňa odrežte malý kúsok, ošúpte, nastrúhajte na jemnom strúhadle alebo nasekajte tyčovým mixérom. Ak sa ponáhľate, môžete kúsok ošúpaného zázvoru skrátka pridať do varenia – jeho aróma prejde do ­ vody.

Čokoláda

Zarytí milovníci bolonskej omáčky majú svoj tajný trik: jemne horká čokoláda. Dokonale zvýrazní chuť omáčky. Pridajte jej samozrejme len malý kúsok. Aj tak pocítite rozdiel. Ak nemáte po ruke čokoládu, môžete použiť aj kakaový prášok.

Horčica

Chudé mäso je dobre stráviteľné, pečením však ľahko vyschne. Ak ho predtým potriete trochou horčice, zostane krásne šťavnaté. Varením sa chuť horčice vytratí, takže môžete koreniť tak, ako ste zvyknutí.

Muškátový oriešok

Kto ho raz ochutná, už bez neho nikdy variť nebude: Zemiakové pyré dochutené čerstvým muškátovým orieškom je skrátka neodolateľné. Potrebujete len mlynček alebo strúhadlo na muškátový oriešok a, prirodzene, muškátový oriešok.

Hore
Pre optimálne zobrazenie stránky využívame cookies. Vo Vašich nastaveniach prehliadača si môžete použitie cookies deaktivovať. OK