Menu

Kokosový orech: tvrdá škrupina, skvelé jadro.

Jeho látky. Jeho účinky. Jeho použitie.

Home » PÔŽITOK » Jedlo a recepty » Kokosový orech:tvrdá škrupina, skvelé jadro. - 07.2016

Vločky do müsli. Šťava do smoothies. Olej na pečenie. Tuk na starostlivosť o vlasy a pokožku. Neexistuje takmer nič, čo by kokosový orech nedokázal.

Rád si visí len tak na palmách. Často si vezme slamku a strčí sa pod slnečník. Nechá sa vypiť, jesť lyžicou, vydlabať, vytlačiť a uvariť. Orech, o ktorom hovoríme, vieme ľahko rozlúsknuť. On sám seba nie. Presne povedané, toto palmové ovocie vôbec nie je orech, ale kôstkovica s jedlým semenom. Kokosový orech ťahá víťaznú šnúru po celom svete vďaka svojej enormnej mnohotvárnosti. Je obsažnou, trvanlivou potravinou, ošetrujúcim základom do kozmetiky, obľúbeným liekom a výhodným materiálom.

Genießen. In ihren Herkunftsländern ist die Kokosnuss ein wichtiges Grundnahrungsmittel.

Konzumácia. Kokosový orech je v krajinách svojho pôvodu dôležitou základnou potravinou.

Rastlinná energetická bomba

Kokosový orech potrebuje na dozretie jeden dobrý rok. Keď dozreje, je so svojimi dva a pol kilami jedným z najväčších ovocí, ktoré rastlinná ríša ponúka. Jedno si hneď vopred vysvetlíme. Kokosový orech nie je potravina na chudnutie. „Dužina síce neobsahuje takmer žiadny cukor, dobrú tretinu však tvorí tuk, okolo 10 % sú balastné látky,“ vraví výživová poradkyňa Birgit Brunner. Vysvetľuje, ako sa 100 gramov dužiny so svojimi 360 kilokalóriami lepí na boky. Nie je náhodou, že táto energetická bomba je v krajinách svojho pôvodu dôležitou potravinou. Jeho dužina predstavuje východiskovú surovinu pre výrobu známych výrobkov, ako sú kokosové hobliny, kokosový tuk a kokosový olej.

junge Frau hält eine Kokosnuss in den Händen

Na kúsky. Rozlúsknuť kokosový oriešok nie je ťažké. Potrebujeme skrutkovač, kladivo a kuchynský nôž.

Tučné fakty

Kokosový olej sa získava lisovaním dužiny. Dá sa tak rôznorodo využiť, že by sme hádam mali radšej vysvetliť, na čo sa nepoužíva. Kokosový tuk sa približne pri 25 stupňoch mení na tekutý, preto je tuk krémový a na pohľad mliečny. Ľahko sa rozotiera a z pohára vyberá lyžicou ako maslo. Kokosový tuk alebo olej je bohatý na nasýtené mastné kyseliny. Na prvé počutie to neznie obzvlášť zdravo. V každom prípade obsahuje aj ľahko stráviteľnú kyselinu laurovú. Kokosový tuk oproti maslu neobsahuje ani vodu, ani bielkoviny či mliečny cukor. A preto je veľmi odolný proti teplu: „Perfektne sa hodí na fritovanie a veľmi užitočný je aj pri pečení.“ V trených cestách nahradí 60 gramov kokosového oleja a asi tri polievkové lyžice vody 100 gramov masla. Kokosový olej je výborný aj na prípravu studených koláčov alebo vegánskej surovej stravy.

Birgit Brunner, expertka na výživu

„Kokosový olej nie je určený na to, aby sme ho do jedál používali vo veľkých množstvách. Namiesto toho sa čajová lyžička tohto aromatického oleja postará o veľmi výnimočnú chuť v mnohých hlavných jedlách, dezertoch alebo smoothies.“

Strecken. Die Palme trägt das gesamte Jahr über Früchte in verschiedenen Entwicklungsstadien.

Bez prestávky. Palma rodí kokosové orechy počas celého roka.

Pestovaná pokožka aj vlasy

Kokosový olej sa neosvedčil len v kuchyni, ale aj v starostlivosti o telo. Kyselina laurová, ktorú kokosový orech obsahuje, funguje ako zázračný liek, ktorý suchej pokožke a suchým vlasom dodáva extra porciu hydratácie. Okrem toho sa kokosovému oleju pripisuje aj schopnosť napnúť pokožku. Naplnený do malých túb je aj efektívnym balzamom na pery. Výrobky s kokosovým olejom posilňujú vlasy, zjemňujú ich, dodajú im lesk a účinkujú aj proti lupinám. Ak chcete, môžete si pred umytím vlasov do nich a pokožky pod nimi vmasírovať trochu kokosového oleja. Puristi používajú špeciálne zmesi kokosového tuku aj ako dezodoranty a zubnú pastu a natierajú sa ním na ochranu pred slnkom a komármi.

Energetická bomba. Ošetrenie pokožky. Zaháňač smädu. Zvonku sa zdá drsný. Ale vnútro sa drsnému obalu viac ako len vyrovná.

Ganzheitlich Die Kokosnuss ist ein wahrer Alleskönner.

Kompaktný. Kokosový orech je vskutku všemocný pán.

Absolútne užitočný

Možnosti, ako využiť kokosový orech, sú takmer bezhraničné. Aj samotná škrupina je dobrá na všeličo možné. Okrem iného sa z nej vyrábajú misky, nádoby na pitie, hudobné nástroje alebo hračky. Drevené uhlie získavané zo škrupiny je hodnotným palivom, ako aktívne uhlie sa využíva na filtrovanie pitnej vody. Kokosové vlákna slúžia na izoláciu tepla, používajú sa aj ako výplň do vankúšov alebo materiálu na výrobu rohožiek.

Najlepšie kokosové produkty

Kokosový drink s mangom. Exotický kokosový nápoj od dmBio zo zeleného kokosového orecha je jemne ochutený mangom. Najlepšie chutí chladený.
Kokosový drink. Nápoj od dmBio, ktorého základ tvorí kokosová voda, je je vhodný na prípravu dezertov, miešaných nápojov, na pečenie alebo k müsli.
Kokosový drink Natur. Ideálny ako osviežujúci nápoj počas dňa. Kokosový nápoj od dmBio z ešte zeleného kokosového orecha chutí čerstvo a ľahko sladkasto. Najlepšie si ho vychutnáte chladený.
Kokosový olej. Vegánsky olej od dmBio je biologického pôvodu. Je vhodný na pečenie, smaženie a varenie.
Ako ho otvoriť

Metóda zatrasenia

Ak si chcete kúpiť čerstvý kokosový orech, mali by ste spraviť test zatrasením. Ak počujete žblnkanie, môžete vychádzať z toho, že kokosový orech je optimálny. Čím je čerstvejší, tým viac kokosovej vody obsahuje. Čerstvé kokosové orechy majú trochu dlhší čas skladovania. V chladiacich boxoch so zeleninou sa uchovávajú dva až tri týždne.

Koko_Shake_02

Výmena úderov

Trúfnite si pokojne aj na čerstvé kokosové orechy. Rozlúsknuť tento tvrdý orech nie je také zložité, ak viete, ako na to. Potrebujete na to tvrdý, ostrý nástroj ako napríklad skrutkovač, okrem neho kladivo a takisto aj kuchynský nôž. So skrutkovačom prerazíme oba otvory, takzvané oká, ktoré rozpoznáme ako čierne bodky na kraji orecha. Cez tieto otvory necháme kokosovú vodu odtiecť do pohára.

Kokoswasser mit Schraubenzieher durch die Auges der Nuss herausrinnen lassen

Teraz ostrou stranou kladiva pobúchajte cez stred po obvode orecha tak, aby sa vytvorila dlhá puklina, pozdĺž ktorej kokosový orech ľahko vylúpnete.

Mit dem Hammer die Kokosnuss aufschlagen

Dužinu môžete následne vykrojiť ostrým nožom z vnútornej šupky.

Dobré vedieť – fakty o kokosovom orechu

Olej

Kokosový olej a tuk sa získava lisovaním z kokosovej dužiny. Pri kúpe by sme mali dbať na vysokohodnotný kokosový olej. Najkvalitnejší olej pochádza z kontrolovaného biologického pestovania a nie je bielený, tvrdený ani rafinovaný. Kokosová voda je sladkastá, takmer priehľadná tekutina s nízkym obsahom kalórií z mladých, zelených kokosových orechov. Vďaka vysokému obsahu kália je aj ideálnym nápojom pre športovcov.

Alternatívna energia

Kokosové mlieko je zmes z dužiny dozretých kokosových orechov a vody, obsah tuku sa pohybuje okolo 15 až 20 %. Je tak jednoduchou náhradou za živočíšnu smotanu bez cholesterolu, ktorá obsahuje dvakrát toľko tukov. Na prípravu kokosového pyré sa do krému spracovávajú dužina, kokosový olej a kokosové mlieko.

Obsah

kokosovy orech 1026 x 1280 px

 

Krajina pôvodu

Pôvodná domovina kokosového orecha je opradená tajomstvom. Kokosové orechy rastú v pobrežných oblastiach a dokážu, ak padnú do vody, prejsť cez oceány tisícky kilometrov a pritom ostať klíčivé. Prvé náleziská teda nevypovedajú nič jednoznačné o ich pôvode. Predpokladá sa však, že kokosový orech pôvodne pochádza z tropickej skupiny ostrovov Melanézie v Tichom Oceáne. Doteraz sa palme s botanickým názvom Cocos nucifera darí najmä v tropických krajinách, pretože len tam vládnu vysoké teploty potrebné pre tvorbu plodov. Najväčšie kokosové kultúry sa nachádzajú v Indii, na Srí Lanke, v Malajzii, Indonézii, Brazílii, Pobreží Slonoviny, ako aj na Filipínach, západoindických ostrovoch a v Dominikánskej republike.

Úroda

Vláknité listy, ktoré nekladú takmer žiadny odpor, a kmeň so svojou elastickou štruktúrou sa perfektne hodia na búrlivé pobrežia. Tvorba plodov sa začína až po šiestich až siedmich rokoch. V závislosti od miesta výskytu dokážu palmy rodiť plody až 60 rokov. Oproti ovocným stromom našich zemepisných šírok nie je kokosová palma viazaná na sezónu. Počas celého roka má na sebe plody v rôznych štádiách vývinu. Pritom jeden strom dodá v priemere 30 až 40 plodov, ktoré sa zbierajú ručne. Každá krajina si našla svoju vlastnú techniku. V Indii sa štverajú kokosoví zberači na palmy a plody režú zvrchu, na Filipínach zbierajú kokosy pomocou nožov upevnených na dlhých tyčiach a v Malajzii využívajú trénované opice. Zvieratá sa naučili zozbierať vybrané plody z palmy točením podľa príkazu.

Kokosové schopnosti

Čo všetko taký kokos dokáže:

Starostlivosť: Kokosový orech našej pleti a vlasom naozaj dodá hydratáciu. Je jedno, či olej, mlieko alebo sprchovací gél. Kokosový orech ošetrí a osvieži naše zmysly.
Jedlo: Kokosový orech je všestranný. V kuchyni ponúka veľa obmien a jeho olej je výbornou alternatívou k iným druhom. Tak bude dávno osvedčené chutiť úplne ako nové.
Pitie: Zdravé nápoje nemusia byť hneď časovo náročné na prípravu. Kokosovú vodu a spol. dostanete kúpiť aj hotovú. Tak môžete svoje zásoby energie na cestách opäť dobiť.

Exot. Schon allein der Duft der Kokosnuss verströmt Urlaubsfeeling.

Exotický. Už samotná vôňa kokosového orecha šíri dovolenkový feeling.

Obľúbená vôňa

Guľatý, chutný a ošetrujúci – kokosový orech. Niet sa čo diviť, že je taký obľúbený. Popritom sa tento exotický druh postará aj dovolenkové pocity a šíri príjemnú vôňu. Ale nielen vôňa kokosového orecha je u Slovákov obľúbená, aj samotné plody patria k najobľúbenejšiemu letnému ovociu.

Mag. Andrea Fallent

Mgr. Andrea Fallent píše pre active beauty od jeho prvého vydania v roku 2003. Oblasti, ktorým sa vyštudovaná veterinárka a žurnalistka venuje, sú zdravie, stravovanie a šport. V spolupráci s medicínskymi expertmi pripravuje rubriku „Opýtali sme sa za vás“, v ktorej sa zaoberá aktuálnymi témami zo sveta zdravia .

Die besten Produkte rund um die Kokosnuss - Pflege, Trinken, Essen
Hore
Pre optimálne zobrazenie stránky využívame cookies. Vo Vašich nastaveniach prehliadača si môžete použitie cookies deaktivovať. OK