Menu

Recept na zelené gaspacho

Príjemne osvieži počas slnečných dní.

Home » PÔŽITOK » Recept na zelené gaspacho - 06.2017

Na gazpacho budeme potrebovať domáce odrody zeleniny ako paradajky, jarnú cibuľku a uhorku. Exotický nádych dosiahneme koriandrom, med nám gazpacho dosladí.

Ingrediencie na 4 porcie
Gazpacho

  • 1 veľká šalátová uhorka
  • 6 malých až stredne veľkých žltých paradajok
  • 2 jarné cibuľky
  • 1 strúčik cesnaku
  • hrsť koriandra
  • 60 ml (sherry) octu
  • 60 ml za studena lisovaného olivového oleja plus niečo navyše na pokvapkanie
  • 80 g slnečnicových semienok
  • 1/2 zelenej čili papričky
  • morská soľ
  • čerstvo pomleté čierne korenie
  • 1 ČL medu alebo trstinového cukru (podľa chuti)

Postup

  1. Šalátovú uhorku nakrájame na kúsky, za hrsť si odložíme na ozdobenie. Paradajky nakrájame na štvrtiny, jarnú cibuľku očistíme a cesnak ošúpeme.
  2. Uhorku, paradajky, jarnú cibuľku, cesnak, koriander, ocot, olej, slnečnicové semienka a čili rozmixujeme v mixéri dohladka. Osolíme a okoreníme a podľa chuti pridáme med alebo cukor. Odložíme na min. 30 minút do chladničky.
  3. Polievku ozdobíme nakrájanou uhorkou a pokvapkáme olivovým olejom.

Tip: Namiesto žltých paradajok môžete použiť aj červené, polievka však nebude tak výrazne zelená. Pri príprave vegánskej verzie vynechajte med.

BUCH TIPP Knižný tip: Veg mňamky

Každý, kto sa odhodlá vypustiť živočíšne zložky zo svojho jedálnička, má inú odpoveď na otázku prečo. Dôvody sa líšia od zdravotných po environmentálne a etické. Škatuľky stranou, táto kuchárka je zamýšľaná ako inšpirácia pre kohokoľvek – vegetariánov, vegánov, skoro-vegánov, lakto-ovo vegetariánov, tých, ktorí chcú experimentovať s novými prísadami alebo rastlinnou stravou, skeptikov a možno i zažraných mäsožravcov.

Podklady poskytlo kníhkupectvo www.martinus.sk.

Hore
Pre optimálne zobrazenie stránky využívame cookies. Vo Vašich nastaveniach prehliadača si môžete použitie cookies deaktivovať. OK