Active Beauty
Zero waste leto: 5 nápadov na udržateľné výlety

Čas s rodinou

Zero waste leto: 5 nápadov na udržateľné výlety

Výlety a pikniky v prírode sú teraz jednoducho v kurze. O to dôležitejšie je, aby sme v prírode po sebe nezanechávali odpad. Prečítajte si našich 5 zero waste tipov, ako si užiť dokonalé udržateľné leto.  
Prázdniny, každý z nás to pozná, je čas, kedy sa nám žiada byť vonku: Pikniky, návštevy ZOO, prechádzky v prírode či pre zmenu sem-tam nejaká tá prechádzka po meste. No najmä vtedy, keď sme vonku v prírode, by sme mali dbať o to, aby sme neprodukovali veľa odpadu. Samozrejme, chce to trochu viac plánovania vopred a možno aj trochu objemnejšiu batožinu – ale filozofia „zero waste“ určite stojí za to. Koniec koncov, kto z nás by sa netešil z čistých turistických chodníkov, ulíc piknikových miest, však?

 

1. Vzdajte sa jednorazových produktov

Či už ide o slamky, príbory alebo papierové poháriky: v EÚ je výroba jednorazových plastových produktov zakázaná. Silikónové či nerezové slamky, ako aj príbory, poháre a taniere, všetko pekne zabalené v kuchynskej utierke, by mali byť povinnou výbavou každého piknikového koša. Ak sa jedná o celodenný výlet, môže to byť trošku náročnejšie: tu si treba pribaliť jednohubky a olovrant, čiže niečo, čo sa dá jesť rukami. Namiesto alobalu sa dajú sendviče zabaliť do desiatových boxov či voskových vrecúšok. Udržateľnou alternatívou jednorazových fliaš sú fľaše z nehrdzavejúcej ocele. Veľký bonus: ak chcete byť pre vaše deti dobrým vzorom, s témami „zero waste“ a udržateľnosti ich oboznamujte už od ranného veku. 

2. Vyprodukovaný odpad vezmite so sebou

Prvé prikázanie všetkých piknikových fanúšikov znie: zanechať po sebe miesto tak, ako vyzeralo, keď sme ho našli. A bez ohľadu na to, ako veľmi sa snažíte ísť teóriou nulového odpadu, vždy sa to jednoducho nepodarí. Vzniknutý odpad by ste však mali vždy vziať so sebou domov a tam ho patrične zlikvidovať. Verejné odpadkové koše sa totiž používajú na zvyškový zmiešaný odpad, ktorý sa ďalej netriedi, ale odváža do spaľovne.

Avšak ani organický odpad by sa nemal len tak hádzať poza najbližší kríček. Napríklad také banánové šupky sa údajne v našich klimatických podmienkach rozkladajú až tri roky. Papierové vreckovky sa dokonca povaľujú v prírode až päť rokov. Najmä v horách, kde je teplota nižšia, hnije organický odpad značne pomalšie. Tí, ktorí sa správajú naozaj príkladne, si so sebou domov neberú len svoj odpad, ale aj odpad ostatných. Takýto novodobý trend má názov „plogging“, spája pohyb na čerstvom vzduchu so snahou o pomoc našej planéte.      

3. Žiadne objednávanie odpadu

Jedlo so sebou, ktoré sa podáva cez pult, je zvyčajne sprevádzané množstvom odpadu. Často sa k nemu balia aj jednorazové servítky bez toho, aby o ne človek vôbec požiadal. Planétu šetriaci výletníci by mali už pri objednávaní jedla personálu oznámiť, že sa zaobídu aj bez nich. A priaznivci zero waste ideológie by si mali tiež v reštaurácii objednať len toľko, koľko reálne zjedia. Ak aj napriek tomu niečo na tanieri zostane, jedlo nie je problém nechať si zabaliť a odniesť domov. 
 

4. Darček sa dá aj odmietnuť

Letáky, brožúry či vizitky – najmä počas výletov po meste, v múzeách či galériách – práve za nimi sa skrýva mnoho nástrah v podobe zbytočnej produkcie odpadu. Dôležité informácie môžu byť pokojne uložené aj v smartfónoch. Odmietnuť sa pokojne dajú aj darčeky v podobe bezplatného merchandisingu či malých suvenírov.  


5. Buďte udržateľne pripravení

Zero waste závisí aj od zdanlivých maličkostí: V dnešnej dobe ja napríklad celkom bežné, že mnohé destinácie už nepožadujú mať vytlačený lístok či voucher, postačí aj QR či čiarový kód.