Menu

Čas pre pôžitkárov: Juhoštajerská vínna cesta

Juhoštajerská vínna cesta sa nenadarmo volá „štajerské Toskánsko".

Home » Inšpirácia » Čas pre pôžitkárov: Juhoštajerská vínna cesta - 09.2019

I prírodné scenérie dokážu zjavne vyvolať pocity vášne. Nejaká iná oblasť vás sotva obdarí zmyselnejšou zábavou než Juhoštajerská vínna cesta, región vína, wellness a kulinárstva. Na tejto ceste sa zastavíme na tých najlepších adresách.

Vinice sa tiahnu v mäkkých vlnách od Spielfeldu cez rakúsku hranicu ďalej až do Slovinska a Chorvátska. Miesta ako Leutschach, Gamlitz či Kitzeck lákajú obyvateľov miest do takzvaného „štajerského Toskánska“. Milovníkov vína to ťahá do plodných vinohradov a k pokrokovým vinohradníkom, ktorí obrábajú svoje révy aj v slovinskej časti. Reštaurácie, hostince a viechy s kuchárskymi oceneniami sú magnetom pre každého, kto má rád domácu kuchyňu, avšak táto je navyše na tej najvyššej úrovni.

Ak tu trávite dovolenku, nadobudnete pocit, že čas plynie pomalšie, vnímate spätosť s prírodou a tiež udržateľnosť. Jazda vlastným autom na juh je snáď jediným previnením voči ekológii. Ak sa už raz do južného Štajerska dostanete, bude pre vás jednoduché presedlať na iné možnosti dopravy. Takmer každá ubytovňa požičiava bicykle, aj horské. A ak vypijete viac vína než ste mali v pláne, necháte sa k ubytovaniu priviezť kyvadlovou dopravou.

Na začiatok do wellness chrámu

„Pôžitku nikdy nemôže byť priveľa,“ spieva sa v pesničke od Konstantina Weckera. Aby ste na pôžitok pripravili telo, myseľ i dušu, urobíte najlepšie, ak pobyt v južnom Štajersku odštartujete v jednom z mnohých wellness chrámov v regióne.

Puristická architektúra rezortu Loisium Wine & Spa v Ehrenhausene napríklad neodvádza od podstatného, ale upriamuje naň: Úslovie „sanus per aquam“ („zdravie z vody“) sa na tejto ceste radí ešte pred „in vino veritas“. Masáž čakier má odomknúť nové zdroje sily.

„Jestvuje sedem hlavných čakier. Staré tibetské a indické texty spomínajú dokonca 72000 až 350000 energetických kanálov,“ vysvetľuje masérka v rezorte Loisium. Zo siedmich kariet si máte vytiahnuť tri. „Tam sa ukážu nedostatky, tam už nemôže prúdiť žiadna energia,“ hovorí dáma v bielom. Na chvíľku zapochybujete, či by snáď nebolo lepšie dať si radšej Grape Elixir Facial s muškátom, ktorý odporúča miestny someliér. No po 90 minútach masáže do hĺbky tkanív, sú čakry prečistené, a odrazu sa vám ľahšie dýcha.

Kulinárstvo svetovej úrovne

K stolu v reštaurácii Weinkuchl sa odoberiete odľahčený. Pohárik vína s názvom Isabella Frizzante z Gamlitzu, prebudí vaše chuťové poháriky. Pohľad na jedálny lístok prezradí, že tu nájdete výhradne kulinárske špeciality. Kura kŕmené kukuricou a chorizo sa k sebe hodia rovnako vynikajúco ako falafel so slimákmi. Dokonca aj vegetariáni a vegáni si prídu na svoje. Ravioli s bylinkami a baklažány s paradajkami, hummusom a domácimi bylinkami dobre zasýtia.

Vďaka pôde bohatej na minerály a stredozemskej klíme sú podávané vína čerstvé a divoké. Chladné noci zabezpečujú veľa resveratrolu v červenom i bielom víne, údajne silného antioxidantu s vynikajúcimi vlastnosťami spomaľujúcimi starnutie.

A samozrejme: víno

Na ďalší deň si objednáme prehliadku v zákulisí vinohradu Masser. Lebo kto robí dobré vína, musel sa hneď ako prvé naučiť, ako sa ochutnáva hrozno za účelom určenia jeho stupňa zrelosti a času zberu. Ako bratia Masserovci. „Keď chuť prechádza od zrelosti do prezretosti, teda keď každá desiata bobuľa nechutí ako žltá, ale ako zlatá, vtedy nadišla tá správna chvíľa,“ vysvetľuje svoje načasovanie Florian Masser, vinohradník štvrtej generácie. Vinohradníci regiónu sú pyšní na svoje DAC vína (Districktus Austriae Controllatus, označenie pôvodu akostných, typických regionálnych vín z Rakúska), predovšetkým na odrodu hrozna Sauvignon Blanc, nasledovanú vlašským rizlingom, rulandským bielym, muškátom, rulandským šedým, rizlingom rýnskym, žltým muškátom a tramínom. Len o niekoľko metrov ďalej nesú lokálne vína anglický prívlastok „styrian wine“, čo v Rakúsku nie je práve obľúbené. Región však kedysi patril k Rakúskemu cisárstvu ako takzvané Dolné Štajersko a po slovinsky sa nazýva Štajerska, teda Štajersko.

Chuť nás ťahá ďalej do Slovinska. Do krajiny medzi Alpami a Jadranom, sotva väčšej ako Dolné Rakúsko, kde sa jedálny lístok vyvíjal celé stáročia. Ale skôr než opäť budeme myslieť na jedlo a pitie, urobíme niečo aj pre srdce. Zastávka na fotografovanie na ceste Herzerl je pre generáciu používajúcu Instagram povinná. Potom pokračujeme ďalej do Haloze.

Reťazec kopcov vzadu za hradom Borl ohraničuje slovinské Štajersko z južnej strany, smerom do Chorvátska. Už skoro popoludní sa tunajšie doliny ponárajú do tmavého tieňa. Dostatok slnečného svetla mávajú len vyššie položené úbočia extrémne strmých kopcov. Až do šesťdesiatych rokov tu neboli žiadne spevnené cesty.

Väčšina vinohradov sa nachádza vo východnej časti Haloze. Na vrcholoch kopcov, kde sa nachádzajú dvory vinohradníkov, vymeníme auto za horské bicykle. Pešia túra by nás predsa len príliš spomalila, veď zostávame len na jednu noc.

Otázka znie, či prenocujeme radšej na ceste a dohodneme si skromné ubytovanie v súkromí, alebo pôjdeme až do Moravskych Toplic – v Slovinsku je totiž všetko od seba vzdialené čo by kameňom dohodil – a doprajeme si bahenný kúpeľ v hoteli Livada Prestige? Naše sklony ku kulinárskej opulencii a modernej architektúre nám v podstate nedávajú na výber. Ťahá nás to do malej príťažlivej dedinky Zgornja Kungota. Tam sa totiž nachádza reštaurácia Hiša Denk, regionálny náprotivok Hiša Franko Any Rošovej, najlepšej kuchárky na svete. Kuchár a hostinský Gregor Vračko podáva na tanieri morské ryby a plody. Výhoda polohy, ktorú mu rakúski kolegovia právom závidia. Slovinsko leží pri mori a my máme chuť na mušle alla Buzara, teda na dalmatínsky spôsob s paradajkovou omáčkou, cesnakom a bielym chlebom, a na kalmáre na bielom víne s bylinkami alebo na branzino (ostrieža) vcelku a k tomu Haloze Blanc 2017.

Usadlosť vybudovaná zo skla a dreva ponúka šesť izieb pre všetkých, ktorí sa na cestu domov vydajú radšej na druhý deň odpočinutí (a triezvi). Snáď opäť s jednou zastávkou na fotografovanie, tentokrát v najstaršom meste Slovinska, v Ptuji. Aj tam je vínna pivnica, aké upokojujúce.

Vinske kleti Ptuj; foto: Mankica Kranjec/Turizem Ptuj

JUŽNÉ ŠTAJERSKO

Turistické ubytovne, víno & wellness

SLOVINSKO

Turistické ubytovne, kulinárstvo & wellness

  • Zastávka na fotografovanie na Herzerl-Straße: Autom pocestujete z Gamlitza prechádzajúc po L613 – Sulztal pozdĺž vínnej cesty a odbočíte doprava do ulice Spicnik-Straße. Na okolitých križovatkách sa nachádzajú zelené informačné tabule. Auto odstavte pri nejakej vieche v blízkosti a vyberte sa na ľahkú túru cez vinice až k vyhliadke cesty Herzerl.
  • Hiša Denk: Stredozemný minimalizmus na tanieri, puristické prostredie ubytovania.
  • Hotel Livada Prestige in Moravske Toplice: Pre absolvovanie presláveného bahenného kúpeľa bohatého na minerály nemusíte ani opustiť hotelovú izbu.
  • Gostilna Ribic: Na najkrajšej terase mesta Ptuj vás rozmaznajú vynikajúcimi pokrmami z rýb.

Linky k téme

suedsteirischeweinstrasse.com

slovenia.info/en

haloze-zagorje.eu

Hore
OKViac informácií