Menu

Čerstvo nazbierané: Recepty s lúčnymi bylinkami

Mnoho prísad týchto receptov rastie priamo pod vašimi oknami.

Home » Pôžitok » Čerstvo nazbierané: Recepty s lúčnymi bylinkami - 07.2019

V lete je veľmi jednoduché jesť to, čo nám dáva príroda. Mnoho prísad rastie totiž rovno pod našimi oknami.

Opekané mrkvy s mätovou omáčkou

 

Keďže človek nechce stáť v lete pri sporáku, prenechá väčšinu práce rúre.

Čas prípravy: 1 hodina

Prísady pre 2 osoby:

600 g mrkvy s vňaťou

1 PL slnečnicového oleja

soľ

Na mätovú omáčku:

za hrsť mätových lístkov

4 PL lyžice vriacej vody

štipka soli

3 PL jemného bieleho vínneho octu

1 ČL cukru

2 PL olivového oleja

Na dekoráciu:

niekoľko kvetov mäty

Príprava:

  1. Rúru ohrejte na 180 stupňov (horný a dolný ohrev). Mrkvu umyte, ošúpte a vňať skráťte. Veľké mrkvy prekrojte na polovicu alebo na štvrtiny. Na plech položte papier na pečenie a mrkvu naň naukladajte. Pokvapkajte ich slnečnicovým olejom a posypte soľou. Potom dajte na 45 minút zapiecť do rúry (stred).
  2. Lístky mäty posekajte nadrobno, zalejte ich vriacou vodou a nechajte 5 minút odstáť. Potom ich vložte do mixéra a pridajte zvyšné prísady. Všetko vymixujte na jemnú omáčku.
  3. Mrkvu naservírujte na tanier a ešte teplú ju polejte omáčkou. Ozdobte niekoľkými lístkami mäty.

Ďatelinová omeleta s cottage cheese

 

Niekoľko prísad z chladničky, čerstvá ďatelina z lúky – a jedlo je hotové!

Čas prípravy: 15 min

Prísady pre 2 osoby:

6 vajec

soľ

čierne korenie

2 hrste ďateliny a ďatelinových kvetov

2 PL masla

200 g cottage cheese

Príprava:

  1. Vajcia vymiešajte v miske, vyšľahajte a dochuťte soľou a čiernym korením.
  2. Ďatelinu umyte a preberte. 1 polievkovú lyžicu masla rozpusťte na panvici (24 cm) na strednom ohni a pridajte polovicu vajcovej zmesi. Nechajte 2 minúty pražiť, aby boli vajcia prepojené, ale v strede ešte tekuté. Polovicu cottage cheese rozložte na omeletu a posypte hrsťou ďateliny.
  3. So zvyšnými prísadami pripravte druhú omeletu a obe ihneď servírujte.

Kamilkovo-medový sorbet a mrazený jogurt so šťaveľom

 

Mrazený jogurt sa dá ľahko servírovať aj v kornútku.

Čas prípravy: asi 15 min plus 8–10 h na odležanie

Prísady pre 2-4 osoby:

Na sorbet:

4 ČL čerstvých kamilkových kvetov (ako náhradu môžete použiť aj 3 čajové lyžičky sušených kvetov)

500 ml vody

2 PL vody

1/2 citróna

Na mrazený jogurt:

1 citrón

50 ml vody

3 ČL cukru

štipka soli

75 g šťaveľa

5 veľkých PL jogurtu (3,8 % tuku)

Príprava:

  1. Na sorbet zalejte kamilkové kvety 500 ml vriacej vody. Pridajte med a miešaním ho rozpustite. 10 minút nechajte odstáť. Prelejte cez jemné sitko a vyfiltrujte kvety. Vyšťavte citrón a šťavu zmiešajte s kamilkovým odvarom.
  2. Kamilkovú zmes vložte do plochej misky a dajte zamrznúť (cca 8-10 hodín). Zo začiatku premiešajte lyžicou každú hodinu, neskôr každých 30 minút, aby sa vytvorili jemné kryštály.
  3. Na mrazený jogurt vyšťavte citrón a šťavu vložte s 50 ml vody a s cukrom do hrnca. Krátko povarte a za miešania rozpustite cukor.
  4. Citrónový sirup s ostatnými prísadami vložte do mixéra a vymixujte na jemnú hmotu. Zmes so šťaveľom vložte do misky a dajte na 6-8 hodín do mrazničky. Zo začiatku tiež premiešavajte lyžicou každú hodinu, neskôr každých 30 minút, aby sa vytvorili jemné kryštály.
Hore
OKViac informácií