Menu

Imunitný booster rakytník: ešte zdravší ako citróny

Rakytník - vitamínová bomba, ktorá skutočne nabudí imunitu.

Home » Pôžitok » Stravovanie » Imunitný booster rakytník: ešte zdravší ako citróny - 11.2020

To, že je rakytník zdravý, vie každý. Ale viete aj to, ako toto superovocie pôsobí, ako sa konzumuje a ako vlastne chutí?

Zdravá črevná mikroflóra je dôležitým krokom k nenarušenému imunitnému systému. Ale zďaleka nie je jediným – my, mimochodom, poznáme množstvo geniálnych tipov na podporu imunity. Odteraz začneme jesť produkty z rakytníka a vyzbrojíme sa tak proti prechladnutiu a chorobe, ktoré nám v zime hrozia.

Rakytník: (skoro) nič neobsahuje viac vitamínu C

Rakytník je krík, ktorý pôvodne pochádza z Číny, ale medzičasom sa udomácnil aj v Európe (predovšetkým v severnom Nemecku). To, čo je na rakytníku také výnimočné, sú jeho malé oranžové bobule, ktoré prekypujú vitamínom C. Hoci sú tieto bobule omnoho menšie ako citróny, obsahujú skoro desaťkrát viac vitamínu C. To je rekord. Konkurenciou sú už len šípky. Okrem toho obsahuje rakytník vysoký podiel všetkých vitamínov B; tieto sú dôležité pre krvotvorbu a funkčnosť nervov.

Účinok: prečo sa oplatí jesť rakytník

Vitamín C je bezpochyby kráľom medzi vitamínmi podporujúcimi imunitný systém. Je zodpovedný za obranu pred rôznymi pôvodcami chorôb (napr. vírusmi, mikróbmi a baktériami), ale dôležitá je aj ochrana pred voľnými radikálmi. Voľné radikály pôsobia blokujúco na telu vlastné regeneračné procesy a ovplyvňujú tým vitalitu, ako aj všetky procesy starnutia. Práve v zimných mesiacoch, keď je telo chladom, tmou a napádaním imunity (napr. prechladnutie, chrípka a iní pôvodcovia) viac zaťažované, má zmysel pravidelne užívať rakytník.

Pekní a šťastní: rakytník dokáže ešte viac

Keď ste zdraví a fit, ste automaticky aj šťastní. Pri pravidelnom užívaní oranžových vitamínových bobuliek môžete toto šťastie dokonca ešte vystupňovať. Vitamín C je totižto zodpovedný aj za tvorbu mnohých hormónov, ako aj neurotransmiterov, ktoré pôsobia pozitívne na našu koncentráciu a náladu. Okrem toho vitamín C skrášľuje. Podporuje najmä väzivové tkanivo. Vrásky, celulitída alebo unavený výzor? Chybové hlásenie! Niet teda divu, že sa rakytník používa aj do masiek a krémov a na ošetrenie vlasov.

Jesť ho surový? Ako vlastne rakytník chutí?

Rakytníkom v podstate nič nepokazíte. Iba ak nemáte radi kyslú chuť. Pretože jeho bobule sú extra kyslé. V zásade sa dá rakytník jesť aj surový; avšak takto ho obľubuje iba málokto. Tieto malé bobule sa viac spracúvajú na lahodné oleje, šťavy, čaje, výživové doplnky v prášku alebo tabletách, bonbóny, marmeládu a mnoho iného. Rakytník sa používa aj v modernej gurmánskej kuchyni. Zmiešaný so sladkými alebo trpkými arómami prináša jeho čerstvá kyslosť do omáčok, dezertov, polievok alebo smoothies prekvapivú chuť.

Malý tip: ak si chcete vychutnať rakytník vo forme šťavy, siahnite po takzvanej materskej alebo priamej šťave (kúpite aj v dm). Takéto šťavy sú čistými koncentrátmi, ktoré pozostávajú na 100 percent z použitého ovocia. Kvôli kyslej chuti sa síce nedajú piť čisté; obsahujú ale najvyšší možný podiel vitamínov.

Použitie: dôležitá je pravidelnosť

Telo nedokáže vitamín C ukladať. Preto nemá zmysel, aby ste ho pili väčšie množstvo. Ak chcete prejsť chladným ročným obdobím fit z hľadiska imunity, zamerajte sa skôr na pravidelný a cielený príjem rakytníka. Dve malé jednotky ráno a večer optimálne pokryjú dennú potrebu vitamínu C. Ak chcete jesť viac rakytníka: žiadny problém, týmito malými bobuľami sa nemôžete predávkovať. Prebytočný vitamín C sa jednoducho vylúči. Preto platí: vychutnávajte si ho bez zábran. Čo je kyslé nielen uzdraví, ale zjavne aj pobaví.

Hore
OKViac informácií