Menu

Ktoré mikroživiny potrebujú ženy každý deň

Od puberty až po menopauzu – živiny v jednotlivých životných fázach ženy.

Home » Život » Ktoré mikroživiny potrebujú ženy každý deň - 07.2019

Od puberty cez tehotenstvo až po menopauzu – každá fáza v živote ženy kladie vysoké požiadavky na zásobovanie živinami.

Ženy sa v porovnaní s väčšinou mužov stravujú uvedomelejšie. Častejšie zaraďujú do svojho jedálnička ovocie a zeleninu, jedia menej mäsa a dávajú väčší pozor na obsah cukru, tukov a na počet kalórií. Stále viac žien sa stravuje vegetariánsky alebo vegánsky. Najmä mladé ženy sú však často ovplyvnené rozšírenými ideálmi krásy a všetky svoje poznatky o výžive a starostlivosti o zdravie využívajú na to, aby sa čo najviac priblížili týmto ideálom. Viac než polovica z nich už viackrát vyskúšala rôzne diéty. Avšak nielen pri diétach hrozí nebezpečenstvo nedostatočného zásobovania organizmu živinami.

„Ženy potrebujú pomerne veľké množstvo vitamínov, minerálnych látok a stopových prvkov aj mimo náročných životný fáz ako je puberta, tehotenstvo a klimaktérium“, vysvetľuje doktorka Sonja Schwinger, viedenská odborníčka na výživu. Z dôvodu menštruácie, užívania antikoncepcie a viacnásobného zaťaženia v prípade pracujúcich matiek, potrebujú ženy v každodennom živote správne zásobovanie mikroživinami. Dokonca aj preukázateľne zdravé trendy stravovania, ako je prerušované hladovanie, môžu vyžadovať doplnenie živín.

Od puberty vyrovnanejšia

Jedna nemecká štúdia preukázala, že viac ako 85 % všetkých dievčat a žien nad 14 rokov nemá dostatok vitamínu D a kyseliny listovej (vitamín B9). Pri menštruácii môže okrem toho klesnúť aj hladina železa v krvi (pozri nižšie pod nadpisom „Nedostatok železa“). „Tieto nedostatky sa dajú ľahko zistiť pri rozbore krvi, napr. v rámci preventívnej prehliadky“, hovorí doktorka Schwinger. Typické ťažkosti počas menštruácie, ako sú kŕče, nevoľnosť, hnačka a bolesti hlavy, sa dajú veľmi často zmierniť pomocou magnézia, B vitamínov, omega 3 mastných kyselín a gama linolénovej kyseliny. Aj plánovanie rodiny je ešte stále ženskou doménou. Moderná antikoncepcia s obsahom estrogénov ovplyvňuje zásobovanie organizmu mikroživinami rovnako, ako preparáty s obsahom estrogénov, ktoré sa používajú pri problémoch počas prechodu. Platí to najmä pre najdôležitejšie B vitamíny, vitamín C a magnézium.

Stopový prvok, zinok, zohráva dôležitú úlohu pri tvorbe hormónov a často sa odporúča ako výživový doplnok pri problémoch s pleťou. Vyvážená strava nie vždy stačí na pokrytie tejto zvýšenej potreby.

Túžba po dieťati a tehotenstvo

Jedálniček budúcich mamičiek výrazne ovplyvňuje priebeh tehotenstva a vývoj nenarodeného dieťaťa. Dnes už vieme, že neskôr môže ovplyvniť aj náchylnosť dieťaťa na alergie. Doktorka Schwinger hovorí: „Potrebu živín môže v tejto fáze vo veľkej miere pokryť správny prísun ovocia a zeleniny, potreba jednotlivých vitamínov a minerálnych látok sa však môže v tomto období zvýšiť až o 100 %.“

V prípade niektorých mikroživín všeobecne odporúčame užívanie výživových doplnkov. Patrí k nim v prvom rade kyselina listová, ktorú by mali ženy užívať už pri plánovaní tehotenstva. Ďalej sú to jód a železo, veľmi často aj B vitamíny, vitamín D, magnézium a zinok. Nenasýtené omega 3 mastné kyseliny nie sú dôležité len pre nenarodené dieťa. Predpokladá sa, že ak majú tehotné ženy dostatočný prísun týchto mastných kyselín, zníži sa riziko predčasného pôrodu, neskorších alergií u dieťaťa a popôrodnej depresie. „Minimálne dvakrát do týždňa by si mali tehotné ženy dopriať morské ryby s vysokým obsahom tuku, ako napr. losos, sleď a makrela“, odporúča doktorka Schwinger.

„Alternatívou alebo doplnkom k jedlám z rýb sú na prvom mieste rastlinné oleje, repkový, sójový, perilový, ľanový a orechový alebo každodenná porcia vlašských orechov a mandlí.“ Experti odporúčajú kojiť bábätká minimálne 6 mesiacov, pretože materské mlieko je v každom ohľade najlepšou výživou dieťaťa. V tomto období sa nezvýši len spotreba energie matky, aj prísun mikroživín by mal byť rovnako ako v tehotenstve individuálne upravený.

Hormonálne zmeny počas klimaktéria

Menopauza môže začať už vo veku 40 rokov. Tvorba estrogénu a progesterónu postupne klesá. Ako vraví doktorka Schwinger, hormonálna nerovnováha zvyšuje riziko osteoporózy a srdcovo-cievnych ochorení. Často k ním pribudnú typické ťažkosti prechodu, ako návaly tepla, únava, zmeny nálady, bolesti hlavy a suché sliznice. Skutočné hladiny hormónov sa dajú zistiť v laboratóriu.

„Správna výživa, pohyb a rastlinné a homeopatické výživové doplnky upravujúce hladiny hormónov, alebo bioidentické hormóny, umožňujú v prípade potreby rýchle nastavenie rovnováhy a tým aj vymiznutie symptómov.“ Z týchto rastlinných látok sú najznámejšie izoflavóny a lignány z červenej ďateliny a sóje, ktoré podľa štúdií zmierňujú typické problémy počas prechodu a môžu mať pozitívny vplyv na hustotu kostí a hodnoty lipidov a cholesterolu v krvi.

Nedostatok železa treba brať vážne

Poruchy koncentrácie, spánku, únava, zmeny nálady a dokonca depresie: to sú len niektoré symptómy, ktoré môžu poukazovať na nedostatok železa. Najčastejším z prejavov nedostatku železa je postihnutých 10 až 20 % všetkých žien v plodnom veku. Dôvodom je väčšinou strata krvi počas menštruácie, výživa s nízkym obsahom železa alebo diéty. Častejšie sú postihnuté aj seniorky, vytrvalostné športovkyne, vegetariánky a ženy s chronickými ochoreniami žalúdka a čriev.

Počas tehotenstva je tento problém ešte väčší, pretože sa musí tvoriť až o 40 % viac krvi, aby bola zväčšená maternica dostatočne prekrvená. Štandardná liečba nedostatku železa sa skladá z tabletiek, ktoré by sa mali brať spoločne s vitamínom C alebo ovocím s obsahom kyseliny. Preparáty s obsahom železa však môžu občas vyvolať nepríjemné vedľajšie účinky ako zápchu alebo bolesti žalúdka. Pri niektorých ľuďoch sa okrem toho železo obsiahnuté v tabletkách nevstrebáva v červe v dostatočnej miere. Prírodnou alternatívou sú preparáty s obsahom železa z listov karí, ktoré sú dobre znášanlivé.

Význam vitamínu D

Dlhú dobu sa vitamín D používal pre svoj vplyv na hustotu kostí, najmä na prevenciu a liečbu osteoporózy. Aktuálne výsledky výskumu však ukazujú, že vitamín D má ešte väčší vplyv na zdravie človeka. Vitamín D je skôr hormón než vitamín. Receptory vitamínu D sa nachádzajú prakticky v celom tele, a preto sa niet čo čudovať, že pôsobí v takmer všetkých tkanivách a orgánoch. Vieme, že vitamín D nie je dôležitý len pre zdravie kostí, ale aj na reguláciu imunitného systému.

Nedostatok vitamínu D vyvoláva najmä zvýšené riziko infekcií. Prejavuje sa hlavne v jesenných a zimných mesiacoch, pretože intenzita slnečného žiarenia je príliš slabá a nemáme takmer žiadne priame slnečné svetlo. Nedostatok vitamínu D sa vyskytuje mimoriadne často u starších a obéznych ľudí, ako aj u žien s autoimunitnými ochoreniami ako nedostatočná činnosť štítnej žľazy alebo s chronickými zápalovými ochoreniami čriev.

Anti-Aging zvnútra

Koenzým Q10 a betakarotén

Koenzým Q10 je antioxidant, ktorý neutralizuje voľné radikály a chráni bunky spoločne s vitamínmi E a C pred vplyvmi životného prostredia a predčasnými prejavmi starnutia kože. Vitamín A zabezpečuje zdravý vzhľad pleti a slizníc. Provitamín A, betakarotén, je preto obľúbeným výživovým doplnkom.

Zinok

Zinok stimuluje kožné bunky, podporuje rast vlasov a chráni pred zápalmi. Užívanie tohto stopového prvku sa odporúča pri vypadávaní vlasov a pri nečistej pleti alebo akné.

Kremelina

Kremík je dôležitou stavebnou látkou kostí, chrupaviek, kože, vlasov a nechtov a pomáha najmä pri jemných vlasoch, lámajúcich sa nechtoch, vypadávaní vlasov, slabom väzive a všeobecne pri problémoch s pleťou.

Omega 3 mastné kyseliny

Účinná zbraň proti zápalom poškodzujúcim bunky v tele, ktoré spôsobujú aj predčasné starnutie kože. Nachádzajú sa v morských rybách s vysokým obsahom tuku, ľanovom oleji a ľanových semenách, v konope a konopnom oleji, ako aj v orechoch. Môžete ich užívať aj vo forme kapsúl.

Biotín

Vitamín B7 je vitamín rozpustný vo vode, súčasť komplexu B vitamínov a je dôležitý pre zdravú pleť, vlasy a nechty. Dobrým zdrojom biotínu je pečeň, neolúpaná ryža, sója, žĺtka, ovsené vločky, špenát, šošovica a orechy.

Hore
OKViac informácií