Do pečenia chleba, teda toho z kvásku, sa radšej nepúšťate? Zbavte sa predsudkov! Kváskovanie je oveľa jednoduchšie, ako si mnohí myslia, a vyplatí sa. A to hneď z troch dobrých dôvodov. Navyše, s týmto receptom upečiete chutný kváskový chlieb ako lúsknutím prstov.
Upiecť chlieb sa najneskôr v čase koronakrízy pokúšali už mnohí. Nejaký toast snáď zvládne každý. Okrem banánového chlebíka je teraz moderné hádam ako nikdy predtým aj pečenie z kvásku. Expertka na pečenie, Christina Bauerová, vám vo svojom blogu „Pečieme s Christinou“ prezradí, prečo sa oplatí upiecť si vlastný chlieb: „Kváskový chlieb je krásne ľahučký, lepšie stráviteľný, dlhšie vydrží čerstvý a má jedinečnú lahodnú chuť.“
Napriek tomu sa vám zdá, že je kváskovanie príliš zdĺhavé? V tom prípade vás môžeme upokojiť. Veď kvások je iba vykvasené cesto z vody a múky. Jediné, čo okrem bežných prísad na upečenie chleba potrebujete, je čas, a to ani veľa, ani málo. Presnejšie povedané, niekoľko dní, tak ako vysvetľuje Christina Bauerová vo svojom recepte. Kto má radšej istotu, môže si tiež jednoducho kúpiť v dm predajni sušený kvások. To, že kvasené potraviny sú prospešné pre črevnú mikroflóru, už koniec koncov dávno vieme. Takže hor sa na to!
Kvások a naše črevá majú toho naozaj veľa spoločného: presnejšie, milióny baktérií a kvasiniek. Tieto kultúry nám pomáhajú nielen pri trávení, ale vďaka nim je kvások ľahšie stráviteľný. Neznie to ako „win-win“ situácia? Celkom iste!
Kyselina v kvásku bráni vzniku chorôb chleba, ktoré spôsobujú baktérie odolné voči teplu a zároveň znižuje tvorbu plesní. Pri správnom uskladnení vydrží chlieb vďaka kvasným baktériám dlhšie čerstvý. Odborníci odporúčajú skladovať chlieb v hlinenej nádobe, ktorá pohlcuje vlhkosť a umožňuje cirkuláciu vzduchu.
Chlieb je vďaka kvásku nielen ľahšie stráviteľný a dlhšie vydrží, ale je aj voňavejší a nadýchanejší. Prečo je to tak? Pretože vďaka kyseline octovej a kyseline mliečnej vznikajú rôzne kyselinové nuansy. Navyše, kyseliny a kvasnice produkujú oxid uhličitý, ktorý cesto prevzdušní a vytvorí v ňom typické veľké póry.
Pomocou tohto receptu sa vám zaručene podarí upiecť kváskový chlieb s aktívnymi kváskovými kultúrami. Kvások navyše zoženiete v dm predajniach!
Prísady
300 g vody
50 g aktívneho sušeného kvásku dmBio
500 g svetlej múky (pšeničnej alebo špaldovej) – typ 550/630
12 g soli
Príprava
SLEDUJTE NÁS: