Menu

Kváskovanie: oveľa jednoduchšie ako ste si mysleli!

Prečo je kvások taký zdravý a ako si upiecť voňavý chlebík.

Home » Pôžitok » Jedlo a recepty » Kváskovanie: oveľa jednoduchšie ako ste si mysleli! - 01.2021

Do pečenia chleba, teda toho z kvásku, sa radšej nepúšťate? Zbavte sa predsudkov! Kváskovanie je oveľa jednoduchšie, ako si mnohí myslia, a vyplatí sa. A to hneď z troch dobrých dôvodov. Navyše, s týmto receptom upečiete chutný kváskový chlieb ako lúsknutím prstov.

Upiecť chlieb sa najneskôr v čase koronakrízy pokúšali už mnohí. Nejaký toast snáď zvládne každý. Okrem banánového chlebíka je teraz moderné hádam ako nikdy predtým aj pečenie z kvásku. Expertka na pečenie, Christina Bauerová, vám vo svojom blogu „Pečieme s Christinou“ prezradí, prečo sa oplatí upiecť si vlastný chlieb: Kváskový chlieb je krásne ľahučký, lepšie stráviteľný, dlhšie vydrží čerstvý a má jedinečnú lahodnú chuť.“

Napriek tomu sa vám zdá, že je kváskovanie príliš zdĺhavé? V tom prípade vás môžeme upokojiť. Veď kvások je iba vykvasené cesto z vody a múky. Jediné, čo okrem bežných prísad na upečenie chleba potrebujete, je čas, a to ani veľa, ani málo. Presnejšie povedané, niekoľko dní, tak ako vysvetľuje Christina Bauerová vo svojom recepte. Kto má radšej istotu, môže si tiež jednoducho kúpiť v dm predajni sušený kvások. To, že kvasené potraviny sú prospešné pre črevnú mikroflóru, už koniec koncov dávno vieme. Takže hor sa na to!

3 dobré dôvody, prečo si upiecť kváskový chlieb

  1. Kváskový chlieb je ľahšie stráviteľný

Kvások a naše črevá majú toho naozaj veľa spoločného: presnejšie, milióny baktérií a kvasiniek. Tieto kultúry nám pomáhajú nielen pri trávení, ale vďaka nim je kvások ľahšie stráviteľný. Neznie to ako „win-win“ situácia? Celkom iste!

  1. Vďaka kvásku vydrží chlieb dlhšie

Kyselina v kvásku bráni vzniku chorôb chleba, ktoré spôsobujú baktérie odolné voči teplu a zároveň znižuje tvorbu plesní. Pri správnom uskladnení vydrží chlieb vďaka kvasným baktériám dlhšie čerstvý. Odborníci odporúčajú skladovať chlieb v hlinenej nádobe, ktorá pohlcuje vlhkosť a umožňuje cirkuláciu vzduchu.

  1. Kváskový chlieb chutí lepšie 

Chlieb je vďaka kvásku nielen ľahšie stráviteľný a dlhšie vydrží, ale je aj voňavejší a nadýchanejší. Prečo je to tak? Pretože vďaka kyseline octovej a kyseline mliečnej vznikajú rôzne kyselinové nuansy.  Navyše, kyseliny a kvasnice produkujú oxid uhličitý, ktorý cesto prevzdušní a vytvorí v ňom typické veľké póry.

Recept: ako upiecť chlieb z kvásku

Pomocou tohto receptu sa vám zaručene podarí upiecť kváskový chlieb s aktívnymi kváskovými kultúrami. Kvások navyše zoženiete v dm predajniach!

Prísady

300 g vody

50 g aktívneho sušeného kvásku dmBio

500 g svetlej múky (pšeničnej alebo špaldovej) – typ 550/630

12 g soli

Príprava

  1. Pripravíme si živý kvások podľa návodu na obale.
  2. Vo veľkej miske poriadne premiešame kvások s vodou tak, aby sa kvások rozpustil. Pridáme múku a všetko premiešame škrabkou na cesto tak, aby na okrajoch misky nezostala žiadna múka. Prikryjeme a necháme 30 minút odpočívať.
  3. Pridáme soľ, premiešame a cesto pomocou varešky alebo škrabky na cesto preložíme, aby sa soľ rovnomerne rozložila.
  4. Cesto potom zamiesime. Ručne ho miesime asi desať minút, kým nie je elastické. Ak použijeme kuchynský robot, miesime na najnižšom stupni asi 6-10 minút, až kým sa cesto nesformuje to tvaru lopty a už sa nelepí.
  5. Cesto vložíme do nádoby, ktorú zakryjeme veľkým tanierom alebo čistým plastovým vreckom. Cesto necháme 4-10 hodín kysnúť pri izbovej teplote, až kým sa jeho objem nezdvojnásobí.
  6. V ďalšom kroku sa cesto po vykysnutí sformuje. Pomocou škrabky na cesto ho preložíme na jemne pomúčenú pracovnú plochu. Cesto preložíme na polovicu podobne ako list. Až potom preložíme dolnú tretinu do stredu a na ňu potom hornú tretinu. Aby ste dosiahli pozdĺžny tvar cesta, otočte ho o 90 stupňov a zrolujte po bokoch. Zľahka ho pri tom stláčajte, až kým nevznikne pozdĺžny tvar cesta.
  7. Po vytvarovaní nechajte cesto opäť kysnúť, tentokrát ale kratšie. Vložte cesto švom nahor do pomúčenej ošatky alebo ho dajte na pomúčenej utierke na riad do cedníka a zakryte ho. Nechajte kysnúť asi hodinu pri izbovej teplote.
  8. Chlieb pečte v hrnci, pekáči alebo rímskom hrnci: keď už ste si cesto takto pripravili na pečenie, vložte nádobu, v ktorej budete piecť chlieb, dovnútra rúry a rúru spolu s ňou predhrievajte 30 minút na najvyššom stupni (najlepšie na 250°C). Horúci hrniec potom opatrne vyberte z rúry a vložte doňho cesto švom nadol. Narežte pekárskym nožom. Pečte 25 minút zakryté. Veko potom dajte dole a po 10-15 minút dopekajte, až kým kôrka nezhnedne podľa vašich predstáv. Ak chcete vyskúšať, či je chlieb poriadne prepečený, poklopte po jeho spodnej strane – malo by to znieť duto.
Hore
OKViac informácií