Active Beauty
Medvedí cesnak: prečo je táto jarná bylinka taká zdravá

Medvedí cesnak: prečo je táto jarná bylinka taká zdravá

Na jar kvitne krásne nazeleno medvedí cesnak. Prečo bezpodmienečne patrí do kuchyne a na čo by ste si mali dať pri zbieraní pozor, to si už prečítajte nižšie.

Začína rásť skoro na jar, niekedy už začiatkom marca a rastie a kvitne až do konca mája. Vyhovuje mu vlhká lesná alebo lúčna pôda bohatá na humus a obvykle rastie v hustých porastoch, na tienistých miestach blízko potokov.

Liečivú silu medvedieho alebo divého cesnaku poznali už Rimania a Kelti: používali ho na očistu žalúdka, čriev či krvi.

Liečivé účinky: na čo je dobrý medvedí cesnak?

Medvedí cesnak patrí k najstarším úžitkovým a liečivým rastlinám v Európe. Za svoju liečivú silu cesnak vďačí predovšetkým éterickým olejom s obsahom síry. Pri zbere a spracovaní listov vzniká látka alicín, zlúčenina síry, ktorá sa nachádza aj v cesnaku kuchynskom. Alicín ako prírodné antibiotikum, ničí huby a baktérie.

Pretože medvedí cesnak má vysoký obsah vitamínu C, podporuje okrem iného aj udržanie zdravej telesnej hmotnosti. Vedci zistili, že u ľudí s vyššou koncentráciou vitamínu C v krvi sa spaľovali tuky rýchlejšie, ako u tých, ktorých krvný obraz vykazoval nižšiu hladinu vitamínu C.

Medvedí cesnak obsahuje tiež vitamín A, železo, draslík a magnézium. Dokáže udržiavať rovnováhu prirodzenej črevnej flóry a pri jarnej únave dodať telu energiu. Medvedí cesnak v podobe kvapiek alebo tinktúry sa používa na zníženie krvného tlaku a tiež zabraňuje kôrnateniu ciev (artérioskleróze), čím sa znižuje riziko vzniku infarktu.

K čomu sa hodí medvedí cesnak?

Ale nie je známy len pre svoje rôznorodé liečivé účinky. Je to obľúbená kuchynská bylinka, ktorou môžete pri varení nahrádzať kuchynský cesnak. Zjemňuje polievky, šaláty, nátierky a pesto vyrobené z medvedieho cesnaku sa ideálne hodí k cestovinám.

Dôležité pri spracovávaní: používajte medvedí cesnak pokiaľ možno čerstvý, pretože v opačnom prípade stráca takmer všetky účinné látky. Ak sa nedostanete práve k čerstvej bylinke, v núdzových prípadoch siahnite pokojne po zamrazenom.

Ak si chcete medvedí cesnak nazbierať sami, postupujte podľa jednoduchého pravidla: nikdy neodtrhnite viac ako tretinu listov jednej rastliny. Inak by rastlina nemohla na ďalší rok opäť plodiť.

Ako vyzerá medvedí cesnak?

Na jar vyrastajú z podzemnej cibuľky dva sýtozelené, eliptické listy, ktoré smerujú von zo zeme. Keď listy pretriete prstami, okamžite zacítite charakteristickú cesnakovú vôňu.

Medvedí cesnak sa svojimi bielymi kvetmi v tvare hviezdy líši od jeho jedovatých dvojníkov – konvalinky a jesienky. Avšak listy všetkých troch rastlín sú si naozaj podobné, preto treba byť pri zbere pred zakvitnutím veľmi opatrní.

Tip: preskúmajte spodnú časť listu. Spodná časť listu medvedieho cesnaku je matná a svetlejšia ako vrchná, zatiaľ čo listom konvalinky a jasienky sa ligoce aj spodná strana.