Menu

Ovocné recepty: varenie & pečenie s jablkami a hruškami

Foodblogerka Eva Fischer nám ukáže, čo všetko sa dá urobiť z jabĺk a hrušiek.

Home » Pôžitok » Ovocné recepty: varenie & pečenie s jablkami a hruškami - 09.2019

Eva Fischer je foodblogerka, autorka kuchárskych kníh, výživová poradkyňa, fotografka a stylistka jedla. Vsádza na regionálne produkty a sezónne recepty. Nižšie prezradí, prečo je to tak a k tomu pridáva aj tri recepty na varenie a pečenie.

Pani Fischer, práve v prípade ovocia teraz mnohí ľudia veľmi cielene vyhľadávajú regionálne ovocie v biokvalite. Čím to je?

V dnešnej dobe sa konzumenti zaujímajú o to, odkiaľ ich potraviny pochádzajú. V prípade produktu, ako je napríklad jablko, ktoré sa u nás kultivuje už celé storočia, je jednoducho rozumné rozhodnúť sa pre regionálny variant. Hlavne preto, že domáce jablká máme k dispozícii po celý rok.

Kde sa vzala vaša záľuba vo varení?

Asi začala pečením v období puberty. Vážne som sa začala o výživu zaujímať, keď mi v 21 rokoch diagnostikovali celiakiu. Odkedy si musím dávať pozor na všetky látky v zložení, automaticky sa intenzívnejšie zaoberám aj výživou. V tom čase som zmenila aj zameranie štúdia a absolvovala som magisterské štúdium v odbore manažment zdravia.

Na čo by sme si mali dávať pozor pri bezlepkovom pečení?

Musíte sa oslobodiť od predstavy, že všetko bude chutiť ako originál. Na bezlepkovom pečení sa mi páči pestrá mnohorakosť, ochutnávanie nových obilných produktov, múk a takzvaných pseudoobilnín, ako je quinoa. Spájam ho so zvedavosťou a chuťou experimentovať. Páči sa mi, že pri miešaní rôznych druhov múk zakaždým vznikne niečo zaujímavé.

A ako sa bude ďalej vyvíjať vegetariánske stravovanie?

Ľudia sú dnes pri výbere potravín uvedomelejší a stávajú sa stále uvedomelejšími, či už z etických dôvodov, kvôli klimatickým zmenám, nárokom na kvalitu, alebo jednoducho kvôli chutiam a obľube. Chcela by som poukázať na mnohorakosť vegetariánskych jedál a ukázať, že znížená konzumácia mäsa nie je odriekanie. Ľudia síce chcú žiť udržateľnejšie, ale udržateľnosť sa musí dať jednoducho integrovať a ľahko nasledovať.

 

Orechová granola s plátkami jablka

Prísady na jeden plech granoly:

∙ 60 g kokosového oleja

∙ 100 g medu

∙ šťava z 1/2 pomaranča

∙ 1/2 ČL škorice

∙ 300 g ovsených vločiek

∙ 50 g sezamu

∙ 20 g kokosových vločiek

∙ 120 g lieskových orieškov

∙ 50 g jablkových krúžkov

 

 

Príprava:

  1. Rúru predhrejeme na 180 stupňov vrchný a spodný ohrev.
  2. V miske zmiešame tekutý kokosový olej, med a pomarančovú šťavu. Pridáme škoricu. V inej miske zmiešame ovsené vločky, sezam, kokosové vločky a lieskové oriešky.
  3. Tekuté a suché prísady dobre premiešame. Masu natrieme na plech vystlaný papierom na pečenie a v predhriatej rúre pečieme do zlatohneda 20 – 25 minút. Müsli premiešame a skontrolujeme každých 10 minút.
  4. Jablkové krúžky polámeme na malé kúsky. Müsli vyberieme z rúry a keď vychladne, zamiešame doň kúsky jablčných krúžkov.

 

Čakankovo-hrušková pizza

Prísady pre 2 osoby:

Na cesto:

∙ 150 g pohánkovej múky ∙ 100 g bezlepkovej múky

∙ 15 g čerstvého droždia ∙ 125 ml cmaru

∙ 20 g rozpusteného masla ∙ štipka cukru ∙ štipka soli

Na obloženie:

∙ 2 malé čakanky ∙ 1 hruška

∙ šťava z 1/2 citróna

∙ 2 vetvičky rozmarínu

∙ 150 g čerstvého kozieho syra ∙ 2 ČL medu

∙ 2 PL olivového oleja ∙ soľ ∙ čierne korenie

 

Príprava:

  1. Čerstvé droždie zmiešame s vlažným cmarom a pridáme k múke. Pridáme rozpustené maslo, cukor a soľ a vymiesime cesto. Necháme kysnúť 45 minút.
  2. Rúru predhrejeme na 230 stupňov vrchný a spodný ohrev. Hrušku nakrájame na plátky. Čakanku umyjeme, rozpolíme odstránime hlúby a oddelíme lístky. Plátky hrušky a čakankové lístky pokvapkáme citrónovou šťavou. Nasekáme ihličky rozmarínu.
  3. Cesto vyvaľkáme do obdĺžnika, potrieme čerstvým kozím syrom. Rozložíme naň čakanku a hrušky, pokvapkáme medom a olivovým olejom a osolíme a okoreníme. Pizzu ozdobíme rozmarínom a na najnižšej koľajničke pečieme 20 – 25 minút.

 

Hruškový chlebíček s kokosovým krémom a hruškami

Prísady na hranatú formu:

∙ 2 hrušky

∙ 115 g kokosového oleja

∙ 140 g javorového sirupu

∙ 2 veľké vajcia

∙ 180 g pohánkovej múky

∙ 2 ČL prášku na pečenie

∙ 50 g nastrúhaných mandlí

∙ štipka soli

∙ 125 g jogurtu

∙ olej na vymastenie formy

Na karamelizované hrušky:

∙ 6 hrušiek

∙ 50 g cukru

∙ šťava z jedného citróna

∙ 3 – 4 PL javorového sirupu

Na kokosový krém:

∙ 150 g vegánskeho kokosového jogurtu

∙ 2 – 3 PL zahusteného kokosového mlieka (hornú vrstvu)

Príprava:

  1. Rúru predhrejeme na 180 stupňov (teplovzdušný program). Kokosový olej s javorovým sirupom  vymiešame na krém. Postupne pridáme vajíčka. Múku zmiešame s práškom na pečenie, soľou a strúhanými mandľami.
  2. Hrušky rozrezané na polovice a zbavené jadrovníkov nakrájame na kúsky veľké 1 x 1 cm. Múčnu zmes vmiešame do zmesi vajec a masla. Pridáme jogurt a kúsky hrušiek a premiešame.
  3. Formu na pečenie vytrieme kokosovým olejom a vlejeme do nej cesto. Hruškový chlebíček pečieme 45 – 55 minút.
  4. Na panvici skaramelizujeme cukor. Ošúpané polovice hrušiek zbavené jadrovníkov pootáčame v karameli. Pridáme citrónovú šťavu a javorový sirup a hrušky za stáleho obracania povaríme 5 minút.
  5. Kokosový jogurt zmiešame so zahusteným kokosovým mliekom. Kokosový krém nanesieme na vychladnutý koláč a na krém poukladáme skaramelizované hrušky.
Hore
OKViac informácií