Kyslé zlepšuje chuť do jedla, sladké sa zasa postará o dobrú náladu. Sláva týmto palacinkám, ktoré bez veľkej námahy spájajú všetko, čo si pri dezertoch želáme.

Suroviny pre 2-3 osoby
- 50 g pohánkovej múky
- 50 g ryžovej múky (alebo 100 g bezgluténovej múčnej zmesi)
- 1 ČL múky guar
- 40 g cukru z kokosových kvetov
- 1 štipka soli
- 2 vajíčka, trochu olivového oleja
- 100 ml sójového mlieka
- 100 ml bublinkovej vody (studenej)
- 2 ČL nastrúhanej citrónovej kôry
- trochu masla na vymastenie
Na prípravu krému:
- 200 ml kokosového mlieka v plechovke
- 1 ČL ryžového sladu
- 3-5 PL citrónovej šťavy (čerstvo odšťavenej)
- 1 PL svetlého mandľového pyré
- 1 štipka soli
- 7 g koreňa kuzu, 1 PL vody
Okrem toho:
- 1/2 citróna
- 6 nasekaných mätových lístkov
Príprava
- Pohánkovú a ryžovú múku zmiešajte s múkou guar, cukrom a soľou. Vajíčka vyšľahajte v miske spolu s olivovým olejom. Do múčnej zmesi postupne pridávajte sójové mlieko a vodu tak, že vznikne ľahká viskózna konzistencia a cesto sa ľahko oddeľuje od lyžice. Na záver primiešajte ešte trochu nastrúhanej citrónovej kôry. Zmes zakryte a nechajte kysnúť 30 min.
- Rozohrejte teflónovú panvicu a vymastite ju trochou masla. Do stredu nalejte trochu cesta a pomocou roztierača na palacinky ho krúživým pohybom zvnútra smerom von vyrovnajte. Keď cesto začne robiť bublinky a oddeľovať sa od panvice, palacinku otočte a počkajte cca. 2 minúty, kým nezíska zlatohnedú farbu. Postupne spracujte celé cesto.
- Na prípravu krému zohrejte v hrnci kokosové mlieko. Pridajte k nemu ryžový slad, citrónovú šťavu, mandľové pyré a soľ a priveďte do varu. Metličkou na sneh dobre premiešajte, aby sa všetko rozpustilo. Kuzu rozpustite v studenej vode, hrniec odložte zo sporáka. Za stáleho miešania prilievajte kuzu. Nechajte zovrieť a ihneď odložte zo sporáka.
- Ešte teplé palacinky pokropte z jednej strany citrónovým krémom a zložte do trojuholníka. Pokvapkajte citrónovou šťavou a posypte niekoľkými nasekanými mätovými lístkami.
Tip: Kuzu je rastlinné zahusťovadlo bohaté na minerály, ktoré pozitívne pôsobí na telo, obzvlášť na žalúdok a krvný tlak.
SLEDUJTE NÁS: