Menu

Pečenie s deťmi: 3 kreatívne recepty

Tieto recepty prinesú nový vietor do vašej vianočnej pekárne.

Home » Pôžitok » Pečenie s deťmi: 3 kreatívne recepty - 12.2020

Na vianočné pečivo sa tešíme každý rok! Máte však chuť na niečo nové? Potom vyskúšajte tieto tri recepty na keksy, ktoré môžete upiecť s vašimi deťmi.

Čo by to boli za Vianoce bez vlastnoručne upečených keksov? Už ich príprava je pekným rituálom, ktorý celej rodine ešte viac umocní radosť na blížiace sa sviatky. Deti horlivo miešajú múku a ostatné prísady, v kuchyni vonia škorica a neskôr čerstvé vanilkové rožky, medovníky a iné dobroty z vašej rúry. V pozadí počuť vianočné pesničky, ktoré ešte viac navodzujú vianočnú náladu. A len čo stihnete vybrať horúce vianočné pečivo z rúry, už ochutnávate prvé kúsky spolu s šálkou teplého čaju. Teraz už Vianoce môžu prísť!

Aby sa sladké dobroty neopakovali každý rok, pripravili sme si pre vás tri celkom iné recepty na vianočné pečivo. Pri ich pečení určite zažijete s vašimi deťmi veľa zábavy!

Pečenie s deťmi: tieto keksy sa určite podaria

Vegánske keksy: nebeské hviezdičky

Klasické pečivo trochu inak: kto pečie vegánske koláčiky, toho tento recept určite poteší.

Prísady na cca 50 ks:

290 g dmBio lieskových orechov

90 g dmBio cukru z kokosových kvetov

3 PL Mivolis mletého psyllia

2 ČL dmBio cejlónskej škorice

1/2 ČL dmBio prášku do pečiva s vínnym kameňom

1-2 štipky soli

1 /4 šálky vody

Na polevu:

60 g kokosového masla

15 g kakaového prášku

Príprava:

Rúru predhrejte na 180 °C (spodný aj horný ohrev) a plech vyložte papierom na pečenie. Orechy pomeľte, dajte do stredne veľkej misy a primiešajte ostatné suché prísady. Následne pridajte vodu, dôkladne premiešajte a vypracujte cesto. Pripravené cesto položte na veľký kus papiera na pečenie, prikryte druhým papierom na pečenie a vyvaľkajte ho na hrúbku pol centimetra. Z vyvaľkaného cesta vykrajujte hviezdy. Zvyšné cesto spracujte do guľky, ktorú opäť rozvaľkáte, vykrajujete hviezdy. Postup opakujte, kým sa neminie celé cesto. Hviezdy pečte 8-10 minút a po upečení nechajte dobre vychladnúť. Prísady na polevu rozpustite v jednom hrnci v teplom vodnom kúpeli a následne nechajte opäť trochu vychladnúť, aby poleva zhustla. Pomocou lyžičky nanášajte hotovú polevu na upečené hviezdy. Opäť nechajte vychladnúť, kým poleva nestuhne. Hotové pečivo skladujte v uzavretej nádobe na suchom a chladnom mieste.

Vianočné stromčeky

Týmto stromčekom ihličie nebude opadávať: sviatočné vianočné stromčeky nie je potrebné nosiť z lesa. Aj táto vegánska dobrota sa postará o vianočnú atmosféru, a to rýchlo a jednoducho.

Prísady:

100 ml aquafaby (viskózna voda, v ktorej sa varia semená strukovín, napríklad cícer)

3 PL cukru

1 balenie dmBio bourbon vanilkového cukru

1/2 ČL citrónovej šťavy

1/2 ČL dmBio prášku do pečiva s vínnym kameňom

pár kvapiek zelenej potravinárskej farby

Príprava:

Viskóznu vodu spolu s potravinárskou farbou vyšľahajte mixérom na najvyšších otáčkach. Po dvoch minútach pridajte cukor, citrónovú šťavu, prášok do pečiva a ďalej mixujte, kým nie je sneh dostatočne tuhý a formuje sa do špicov. Hotový sneh naplňte do zdobiaceho vrecúška a na papieri na pečenie tvarujte stromčeky. Plech s hotovými stromčekmi vložte do predhriatej rúry na 110 °C a nechajte sušiť 60-90 minút (podľa veľkosti stromčekov).

Chrumkavé korenisté keksy

Maškrtiť sa dá aj zdravo: kto povedal, že vianočné keksy musia byť sladké? Aj tieto chrumkavé korenisté keksy umocnia skvelú adventnú náladu.

Prísady:

200 g dmBio špaldovej celorznnej múky

150 g na jemno nastrúhaných mandlí

125 g masla

80 g dmBio trstinového cukru

2 EL dmBio lesného medu

1 vajce

1 ČL muškátového orechu

1 ČL dmBio cejlónskej škorice

1/4 ČL mletých klinčekov

1 štipka soli

1/2 ČL dmbio prášku do pečiva s vínnym kameňom

1 ks citrónovej kôry

Príprava:

Maslo rozpustite v hrnci a múku so všetkými sypkými prísadami zmiešajte v mise. Potom do sypkej zmesi pridajte tekuté maslo, med, vajce a vymieste homogénne cesto, ktoré dajte na pol hodiny do chladničky. Potom rozdeľte cesto na dve polovice a pomocou valčeka na rezance ho vyvaľkajte na pomúčenej doske na hrúbku asi 4 mm. Vykrajujte keksy, na ktoré môžete pomocou pečiatky vyčarovať pekný vianočný motív. Vykrojené keksy položte na plech vystlaný papierom na pečenie a pečte v predhriatej rúre pri 170 °C (spodný aj horný ohrev) 15-18 minút, pokým sa okraje nezačnú zafarbovať.

Hore
OKViac informácií