Menu

Pikantné vaflové kreácie

Ozaj prekvapujúce recepty na vafle, ktoré musíte vyskúšať.

Home » Pôžitok » Recepty » Pikantnévaflové kreácie - 07.2016

Majú sladkú povesť. No tá klame. Chutia aj s lososom. Alebo s cuketou. Zopár vaflových variácií.

Vaflová torta s údeným lososom

Tentokrát nás presvedčia vafle na iný spôsob. Pikantné vafle s údeným lososom sú niečo pre gurmánov.

Waffeln mit Lachs

Suroviny na 4 porcie. 200 g mrazeného špenátu 450 ml mlieka 4 vajíčka 100 ml oleja 400 g múky (typ 405) 1 ČL prášku do pečiva 500 g syrovej nátierky Frischkäse 3/4 ČL červeného korenia 5 ČL zaváraného chrenu nastrúhaná šupka z limetky 200 g údeného lososa soľ čerstvo pomleté čierne korenie kaviár zo pstruha a kôpor na ozdobenie

Príprava:

  1. Špenát necháme celkom roztopiť, rukami ho poriadne vyžmýkame a spolu s mliekom vymiešame v mixéri dohladka. Do misky dáme vajíčka, olej a špenát, a všetko premiešame. Do múky pridáme prášok do pečiva, spolu s vajíčkovou masou vymiesime do hladkého cesta, osolíme a okoreníme.
  2. Cesto pečieme po porciách v predhriatej forme na vafle a necháme vychladnúť.
  3. Syr zmiešame s červeným korením, chrenom, limetkovou šupkou a soľou. Vaflu položíme na tortovú formu a natrieme syrovou nátierkou. Na ňu dáme údeného lososa, potom prekryjeme druhou vaflou. Opäť natrieme syrovou nátierkou a dáme na ňu údeného lososa. Takýmto spôsobom na seba navrstvíme tri vafle. Štvrtou vaflou tortu prikryjeme, zľahka natrieme syrovou nátierkou a ozdobíme kaviárom a kôprom.

Táto vaflová torta je ideálna na nedeľnú desiatu.

Červené chrenovo-repové vafle

Ak chcete mať vaše vafle farebné, môžete ich zafarbiť pomocou repy. Chren dopomôže k výnimočnému chuťovému zážitku.

genuss-essen-3-ab_2016-05

Suroviny pre 4 osoby. 4 vajíčka 250 g kyslej smotany 200 ml mlieka 100 ml repkového oleja 500 g špaldovej múky (typ 630) 1 ČL prášku do pečiva 1 ČL nátronu 500 g čerstvej červenej repy 2 PL strúhaného chrenu trochu pažítky soľ čerstvo pomleté čierne korenie

Príprava:

  1. Vajíčka zmiešame spolu so smotanou, mliekom, olejom, soľou a korením. Do múky pridáme prášok do pečiva. Tú primiešame spolu s nátronom do vajíčkovosmotanovej masy a všetko vymiesime do hladkého cesta.
  2. Červenú repu ošúpeme a nahrubo nakrájame. Pažítku nadrobno nakrájame. Do cesta vmiešame chren a 2 PL pažítky spolu s červenou repou.
  3. Po porciách pečieme v predhriatej vaflovej forme. Vafle vyberieme a necháme vychladnúť.

Tipy na produkty

Trvanlivé mlieko. Alpské mlieko od dmBio s 1,5 % obsahom tuku vás osloví vďaka svojej chuti a dlhej trvanlivosti. Je vhodné na prípravu müsli, kakaa alebo na pečenie.
Repkový olej. babylove repkový olej pre deti od 4. mesiacov je vhodný na prípravu príkrmov. Olej obsahuje vzácne Omega 3 mastné kyseliny a je 100 % biologický.
Prášok do pečiva. S práškom do pečiva od dmBio sa vám podaria vzdušné cestá a chutné textúry šmahom ruky. Produkt je vegánsky a bez umelých prísad.
Citrónová šťava. Bio citrónová šťava od dmBio je ideálna na zjemnenie nápojov a na prípravu šalátových omáčok.
Trstinový cukor. Vegánsky cukor od dmBio je špeciálne varený, sušený a mletý. Neobsahuje žiadne pridané suroviny a má karamelovú príchuť. Nerafinovaný.
Balsamico. Balsamicový ocot pochádza z talianskeho regiónu Modena, kde je mesiace skladovaný v drevených nádobách a tak získava svoju tmavú farbu. Je vhodný na prípravu rôznych jedál.
Ovsené vločky. Pomocou chutných celozrnných ovsených vločiek od dmBio môžete pripraviť müsli, vegánske burgery alebo kaše.
Pšeničná múka. Špeciálne mletá múka od dmBio je vhodná na všeobecné používanie do kuchyne. Je vhodná na varenie ale aj pečenie.
Špaldová múka. Jemná aróma a optimálne vlastnosti špaldovej múky od dmBio robia z tohto produktu superstar modernej kuchyne. Je vhodná na prípravu sladkých ale aj slaných jedál.

Ešte viac originálnych receptov

Zukinové vafle

Zelený variant slaných vaflí

genuss-essen-4-ab_2016-05

Suroviny na 4 porcie. 1 kg cukety 1 cibuľku 3 vajíčka 1/2 ČL Lemon Myrtle 200 g múky 1 ČL prášku do pečiva 50 g jemných ovsených vločiek 100 g feta syra 1/2 zväzku kôpru soľ čerstvo pomleté korenie repkový olej na opraženie

Príprava:

  1. Cuketu umyjeme a očistíme. Nastrúhame ju so škrabkou na zeleninu a vložíme do sitka. Osolíme ju 1 ČL soli a zľahka premiešame. Cuketu necháme odstáť 30 min., až kým nepustí vodu.
  2. Medzitým očistíme cibuľu, nakrájame na kocky a v troche repkového oleja osmažíme do sklovita. Odložíme a necháme vychladnúť.
  3. Vajíčka vyšľaháme s Lemon Myrtle, soľou a korením. Do múky pridáme prášok do pečiva a premiešame. Takisto vmiešame ovsené vločky. Rozdrobíme fetu, najemno nakrájame kôpor a zamiešame do cuketových pásikov a cibule.
  4. Formu na vafle zohrejeme, cesto naložíme po porciách a opečieme do zlatohneda. Následne necháme vafle vychladnúť.
Vafle falafel

Ak máte radi exotiku, sú pre vás vafle falafel to pravé.

Zutaten für 4 Portionen. 600 g Kichererbsen (gekocht oder aus der Dose) 1 rote Zwiebel ½ Bd glatte Petersilie 2 Knoblauchzehen Saft von ½ Zitrone 2 TL Kreuzkümmel ½ TL Sumach ½ TL mildes Chilipulver 20 ml Olivenöl 50 g Mehl 1 TL Backpulver Salz frisch gemahlener schwarzer Pfeffer

Suroviny na 4 porcie. 600 g cíceru (vareného alebo z plechovky) 1 červená cibuľa ½ zväzok petržlenu 2 strúčiky cesnaku šťava z ½ citróna 2 ČL rímskej rasce ½ ČL sumachu ½ ČL mierneho chilli prášku 20 ml olivového oleja 50 g múky 1 ČL prášku do pečiva soľ čerstvo pomleté čierne korenie

Príprava:

  1. Cícer pomelieme na tenkom nadstavci na mlynčeku na mäso (alebo použijeme food processor). Cibuľu a cesnak ošúpeme a najemno nakrájame. Petržlen najemno nasekáme. Všetky suroviny dáme do misky a vymiesime do cesta.
  2. S naberačkou na zmrzlinu dávame rovnako veľké porcie do rozohriatej formy na vafle a pečieme do zlatohneda.

Pozdravuje vás Orient! Vďaka cíceru chutia vafle exoticky.

Avokádové vafle

Avokádo má rôznorodé využitie. Dokonca ho môžete kombinovať s vaflami. Pre zdravý pôžitok.

Avocado Waffeln

Suroviny na 4 porcie.1 zrelé avokádo bez jadra (cca. 180 g) 60 ml oleja 200 ml kefíru šťava z ½ limetky 2 vajíčka nastrúhaná šupka z 1 chemicky neošetrenej limetky 250 g múky (typ 405) ½ ČL prášku do pečiva 1 paradajka 1 PL najemno nasekaného koriandru ½ miernej chilli papričky, soľ

Príprava:

  1. V mixéri rozmixujeme avokádo, olej, kefír a limetkovú šťavu. Spolu s vajíčkami, limetkovou šupkou, múkou a práškom do pečiva dáme do misky a vymiesime do hladkého cesta.
  2. Paradajku rozkrojíme na štvrťky, odstránime jadierka a nakrájame na kocky. Chilli papričku rozpolíme po dĺžke, odstránime semienka a najemno nasekáme. Paradajky, chilli ako aj koriander primiešame do cesta.
  3. Cesto pečieme po porciách v predohriatej forme na vafle. Vafle vyberieme, necháme vychladnúť.

Avokádo je naozajstná superfood potravina. Pripisujú sa mu mnohé pozitívne vlastnosti pôsobiace na zdravie.

Dipové tipy

Na tanieri vyniknú vafle najlepšie s prílohou.

Bylinkový tvaroh

Suroviny na 4 porcie. 250 g tvarohu 100 g kyslej smotany 3 PL repkového oleja 1 šalotka 1 strúčik cesnaku 3 PL najemno nasekaného petržlenu 3 PL najemno nasekanej pažítky 1 ČL bedrovníka 3 lístky mäty soľ čerstvo pomleté čierne korenie

Príprava:

  1. Tvaroh vymiešame dohladka spolu so smotanou a olejom. Šalotku a cesnak ošúpeme a najemno nasekáme. Spolu s bylinkami primiešame do tvarohovej masy.
  2. Osolíme a okoreníme. Pred servírovaním necháme ešte odležať.

Reďkovkové tzatziky

Suroviny na 6 porcií. 3 strúčiky cesnaku 350 g tureckého jogurtu 1 PL cesnakového oleja 1 štipku Piment d’Espelette (Chilli korenie) 1 štipku cukru šťava z 1/2 citróna 1 PL červeného vínneho octu 300 g reďkoviek 1 PL mäty soľ čerstvo pomleté čierne korenie

Príprava:

  1. Cesnak ošúpeme a najemno nasekáme. Pridáme jogurt a cesnakový olej, vymiešame dohladka. Pridáme piment d’Espelette, cukor, citrónovú šťavu, červený vínny ocot. Osolíme a okoreníme.
  2. Reďkovky očistíme, najemno nastrúhame a dôkladne vyžmýkame. Pridáme k jogurtu a premiešame. Mätu nakrájame na jemné pásiky a primiešame. Pred servírovaním necháme ešte odležať.
Anita Freistätter

Anita Freistätter sa v active beauty venuje rubrikám Inšpirácia a Bytový dizajn. Rada sa baví, číta, fotografuje a pozerá na život z tej lepšej stránky. Nazaobišla by sa bez svojho MP3 prehrávača, ako aj bez slnka, kávy alebo rozhovorov s dobrými priateľmi.

Hore
OKViac informácií