Menu

Zero waste v kuchyni: Zhodnocovanie namiesto vyhadzovania

Praktické zero waste tipy do kuchyne

Home » Inšpirácia » Udržateľnosť » Zero waste v kuchyni: Zhodnocovanie namiesto vyhadzovania - 03.2019

Napadnuté jablká:  môžete použiť nielen na výživu, kompót či štrúdľu, ale zároveň ich môžete dať aj do smoothies alebo ich len najemno nakrájajte do raw šalátov.

Šalátová zelenina: sa dá dobre podusiť a hodí sa do hustých polievok či ako obloha na pizzu, prípadne ju môžete aj rozmixovať na pesto alebo zelené omáčky.

Starý chlieb: zomeľte na múku do trojobalu alebo na strúhanku, použiť sa dá aj napríklad na chlebové čipsy. Čo sa týka kôrky, môžete ju variť v polievkach, dobre poslúži na zahustenie.

Uhorky: sa dajú využiť na aromatizovanie vody alebo na zeleninové cestoviny (nakrájané špirálovým krájačom alebo ako príloha k cestovinám), prípadne do smoothies.

Karotka: sa hodí do pečenej zeleniny, do karotkových koláčov, ako polievka či pyré.

Trvanlivosť:

Veľa ovocných a zeleninových druhov vydrží dlhšie, keď sa uchovávajú v chlade bez priameho slnečného žiarenia. Pravidelne vyraďujte poškodené produkty (s otlačenými miestami) a hneď konzumujte. Pozor, jablká obsahujú kvôli dozrievaniu plyn etylén. Uskladňujte ich napríklad vedľa rajčín, tie tak rýchlejšie dozrejú. Kapustu a kel môžete blanšírovať a zamraziť, ak ich neviete hneď použiť. Chlieb, aj ten nakrájaný, sa dá tiež zamraziť. Veľmi dobré je, keď zamrazené pečivo trochu navlhčíte a zohrejete v rúre.

Tip na knihu:

Viac ďalších užitočných a zaujímavých tipov nájdete v knihe „Moje zero waste kuchyňe“. Vďaka tejto knihe sa môžete naučiť, ako neplytvať potravinami, a zároveň aj ako sa dá vytvoriť chutné jedlo zo zvyškov. Dočítate sa aj o tom, ako správne skladovať potraviny a ako nakupovať tak, aby ste už nemuseli vyhadzovať plesnivé suroviny.

Hore
OKViac informácií