Menu

Recept: Čo má vegánska výživa spoločné s krásou

Foodbloggerka Lynn Hoeferová vysvetľuje, aké výhody má vegánska výživa.

Home » Pôžitok » Recept: Čo má vegánska výživa spoločné s krásou - 03.2020

Výživa, výzor a zdravie spolu úzko súvisia. Foodbloggerka Lynn Hoeferová rozpráva, čo si cení na beauty food, aké výhody má rastlinná strava a ako sa udržateľne varí.  Pridáva k tomu hneď aj recept.

 

Jednoduché, udržateľné recepty s pridanou hodnotou u vás stoja v popredí. Čím je recept na glow bowl charakteristický?

Quinoa je veľmi bohatá na proteíny a je hotová za 12 – 14 minút. Tak rýchlo vám neprinesú ani pizzu. Preto je mojou najobľúbenejšou pseudoobilninou. Do jedla bowl možno pridať skutočne každú zeleninu, ktorú práve máte doma. Plytvanie potravinami má veľký podiel na celosvetovej produkcii CO2 a tu môže každý prispieť svojou troškou tým, že dobre spracuje zvyšky. Okrem toho je to recept bohatý na výživné látky, a tým je bowl aj pravým beauty jedlom.

Ako môže výživa ovplyvniť vnútornú krásu?

Jestvuje veľa potravín, ktoré nám krásu môžu zobrať, ako cukor a umelé arómy. Vedú k bledej pokožke, akné či vypadávaniu vlasov. Naopak, ak jeme v súlade s prírodou, dodá nám to isté vnútorné vyžarovanie, pretože nás to udržiava v rovnováhe. Odhliadnuc od toho je dôležité pripravovať pokiaľ možno pestré jedlá. Zelené potraviny sú zväčša veľmi bohaté na výživné látky, obsahujú železo a vitamín C. Červené sú zasa plné betakaroténu a posilňujú imunitný systém.

Ako sa stravovať zdravo?

Nejestvuje žiadny patentovaný recept, ktorý by bol vhodný pre všetkých. Ja varím prevažne z rastlinných potravín. Vďaka tomu sa mi zlepšil vysoký krvný tlak a cítim sa vo svojom tele lepšie. Je pre mňa dôležité, aby jedlo nielen dobre chutilo, ale aj pekne vyzeralo. Podporuje to apetít, tvorbu žalúdočných štiav a trávenie. Okrem toho zastávam názor, že výživa a zdravie – aj psychické – spolu úzko súvisia. Naše myšlienky veľmi prispievajú k tomu ako sa cítime a aj sebaláska je dôležitou časťou, ktorá nám často padne zaťažko. Je dôležité nájsť si čas na seba a dať telu to, čo potrebuje – či už je to pokoj, pohyb alebo výživné jedlo. A ak je to niekedy mäso, tiež je to v poriadku. Nátlakom a odriekaním pri stole nič nedosiahnete. Zo skúsenosti viem, že odkedy siaham po rastlinných potravinách, jem oveľa pestrejšie. Výber je tu obrovský a odkedy som do centra svojho stravovania postavila zeleninu, ochutnávam oveľa viac nového.

 

Recept: Marokánska glow bowl

Vnútorná krása sa dá tak ľahko rozpoznať zvonku: bowl je nielen „soul food“, ale je aj preplnená vzácnymi účinnými látkami. Quinoa obsahuje veľa aminokyselín, ktoré bunky potrebujú na stavbu a obnovu, ako aj zinok, ktorý posilňuje pleť i vlasy. Datle sú dobrým zdrojom horčíka a sodíka, čo pozitívne pôsobí na srdce. Okrem toho sú zdrojom prírodnej sladkosti. Mnoho antioxidantov telo dostane aj z pistácií.

Recept pre 2 osoby

Čas prípravy: 20 min

Prísady:

1/2 červenej cibule

1 strúčik cesnaku

1 malá mrkva

1 biopomaranč (z neho 1 ČL kôry a 1 – 2 PL šťavy)

150 g quinoy dmBio

2 datle bez kôstky dmBio

1 ČL kokosového oleja dmBio

1 ČL rasce

1/2 ČL korenia Herbaria kurkuma

300 ml vody

1/2 ČL zeleninovej bujónovej pasty

2 PL opražených pistácií

3 stonky mäty

1 PL bio sezamového oleja

Na 500 g zeleninovej bujónovej pasty:

400 g koreňovej zeleniny podľa vlastného výberu (zeler, mrkva, petržlen)

80 g morskej soli bez jódu

 

Postup:

  1. Na bujónovú pastu umyjeme a pokrájame na kúsky koreňovú zeleninu. Všetko dáme do kuchynského robota a pomixujeme 30 sekúnd na najvyššom stupni. Potom pridáme morskú soľ a premiešame 20 – 30 sekúnd na strednom stupni.
  2. Ošúpeme a na jemno nakrájame cibuľu a cesnak. Mrkvu umyjeme a nakrájame na kocky. Nastrúhame pomarančovú kôru a pomaranč odšťavíme. Quinou dobre premyjeme a datle pokrájame na malé kúsky.
  3. V hrnci rozpálime kokosový olej. Podusíme na ňom cibuľu. Pridáme cesnak, rascu a kurkumu a všetko spolu orestujeme, aby sa mohla rozvinúť aróma korenín. Primiešame kocky mrkvy a dobre prikryjeme koreninami. Pridáme quinou a datle a zalejeme 300 ml vody a zeleninovou bujónovou pastou. Privedieme do varu, znížime teplotu a necháme pomaly variť 12 – 14 minút.
  4. Medzitým nasekáme pistácie a otrháme mätové lístky. Stonky tiež nasekáme na malé kúsky.
  5. Quinou pokvapkáme čerstvou pomarančovou šťavou a sezamovým olejom a ozdobíme čerstvou mätou, stonkami a nasekanými pistáciami.

Tip: Zeleninová bujónová pasta vydrží v chladničke 3 – 4 mesiace.

Hore
OKViac informácií