Tiramisu je klasika. Preto ho tak veľmi radi servírujeme – tentokrát ale v pestrej kombinácii ako jablkovo-gaštanové tiramisu.
Ingrediencie na formu s objemom 1,5 l:
- 2 jablká
- 1 PL citrónovej šťavy (dmBio citrónová šťava, 200 ml)
- 5 PL cukru
- 150 ml vody
- 1/2 ČL mletej škorice
- 2 čerstvé vajcia
- štipka soli
- 150 g mascarpone
- 100 g gaštanového pyré
- 80 – 100 g dlhých piškót
- čokoládový alebo kakaový prášok na ozdobenie (dmBio kakao, 125 g)
Postup:
- Jablká umyte, rozštvrťte, odstráňte jadrovník, nakrájajte na plátky a pokvapkajte citrónovou šťavou. 3 PL cukru zľahka skaramelizujte do zlatohneda v panvici s nepriľnavým dnom, následne opatrne uhaste vodou a prikryté varte, kým sa cukor nerozpustí. Pridajte plátky jabĺk a škoricu a povarte zhruba 3 minúty. Prikryté nechajte vychladnúť.
- Oddeľte žĺtky od bielkov. Z vaječných bielkov so soľou ušľahajte tuhý sneh. Zvyšné 2 PL cukru s vaječnými žĺtkami vyšľahajte do peny. Do žĺtkovej zmesi vmiešajte mascarpone a gaštanové pyré a opatrne primiešajte sneh z bielkov.
- Dno formy vyložte piškótami pocukrovanou stranou nahor. Prikryte vrstvou jabĺk aj so šťavou. Potrite krémom a zarovnajte. Nechajte min. 2 hodiny chladnúť.
- Poprášte tiramisu čokoládovým alebo kakaovým práškom.
Tip: Ak chcete tiramisu pripraviť do sklenených pohárov alebo misiek, piškóty trošku rozdrvte. Kto chce, môže ešte do gaštanového pyré vmiešať 2 PL koňaku.
dmBio nákupný zoznam
SLEDUJTE NÁS: