Doba prípravy: 45 min
Čas chladnutia: polenta 1,5 hod., maki 2-4 hod.
Ingrediencie na 4 porcie:
- 250 ml mlieka
- 250 ml vody (prípadne zeleninového vývaru)
- soľ
- korenie
- štipka čerstvo pomletého muškátového orieška
- 125 g polenty
- 1 PL ryžového octu
- po 1/2 oranžovej, žltej a fialovej mrkvy
- 1/2 uhorky
- veľké špenátové listy (prípadne mangoldové listy)
- 2 – 3 údené alebo marinované rybie filety
- 2 PL čerstvo nastrúhaného chrenu
Odporúčaná ryba: hrubšie filety zo pstruha, sivoňa, kapra alebo zubáča
Postup:
- Mlieko a vodu vlejte do hrnca, ochuťte muškátovým orieškom, soľou a čiernym korením a priveďte do varu. Za stáleho miešania vsypte polentu a varte do zhustnutia. Nalejte do misky a nechajte cca 1,5 hodiny chladnúť. Ochuťte ryžovým octom.
- Mrkvu ošúpte a nakrájajte na hrubšie prúžky. Z uhorky odstráňte semienka a taktiež ju nakrájajte na prúžky. Listový špenát umyte a odstráňte hrubé stonky. Rybu nakrájajte na podlhovasté kúsky.
- Prúžky zeleniny uvarte v slanej vode na zahryznutie a následne zalejte ľadovou vodou. Špenátové listy blanšírujte v slanej vode a následne zalejte ľadovou vodou, aby si zachovali farbu.
- Špenátové listy poukladajte na bambusovú podložku tesne jeden vedľa druhého. Potrite polentou. Pozdĺžne obložte chrenom, zeleninou a kúskami ryby.
- Bambusovú podložku natesno zrolujte a vytvorte maki rolky. Nechajte ich 2 až 4 hodiny odležať v chladničke. Vychladnuté rolky nakrájajte ostrým nožom na primerane veľké kúsky a podávajte.
Tip: Ak uprednostňujete suši, zrolujte polentu do podlhovastých kúskov a rybu položte na ne. Namiesto wasabi chrenu skúste vmiešať trochu octu.
SLEDUJTE NÁS: