Menu

Recepty na Veľkú noc: vegetariánske pochúťky

Čo takto dať si nákyp z prosa a tvarohu alebo nejakú vegetariánsku roládu?

Home » Pôžitok » Recepty na Veľkú noc: vegetariánske pochúťky - 03.2019

Sliepky a jahňatá ostanú túto Veľkú noc v záhrade, na stôl sa dostanú vegetariánske jedlá ako nákyp z prosa a tvarohu, či vegetariánska roláda.

Nákyp z prosa a tvarohu

Čas prípravy: cca. 20 min plus 45 min čas pečenia

Suroviny na 1 formu na pečenie:

140 g prosa

400 ml mandľového nápoja

50 g mandlí

2PL medu

1 balíček bourbon vanilkového cukru

3 hrušky

1 kg nízkotučného tvarohu

5 vajec

1PL škorice

1/2 ČL nového korenia

1/2 ČL muškátového orieška

1 štipka kardamómu

1 štipka mletého zázvoru,

1 štipka mletých klinčekov

Príprava:

  1. Rúru predhrejte na 180 stupňov. Proso, mandľový nápoj a vanilku dajte do hrnca. Nechajte zovrieť a varte na strednom ohni 10 min. Preceďte cez sitko a nechajte trochu vychladnúť.
  2. Oddeľte žĺtka od bielkov. Žĺtka vyšľahajte spolu s medom ručným šľahačom do peny. Pridajte škoricu, nové korenie, kardamóm, zázvor, klinčeky a muškátový oriešok a všetko zmiešajte. Primiešajte tvaroh a proso.
  3. Bielka vyšľahajte do tuha a tiež vmiešajte do zmesi. Cesto dajte do veľkej formy na pečenie. Hrušky nakrájajte na hrubé plátky a položte na cesto. Pečte v rúre asi 45 min.
  4. Mandle na jemno nasekajte, posypte nimi nákyp a ešte teplý si ho môžete vychutnať.

Vegetariánske rolády

Čas prípravy: 80 min

Suroviny pre 4 osoby:

300 g ryže basmati

2 PL oleja na pečenie

300 ml zeleninovej polievky (bez droždia)

150 g ovsenej smotany (prípadne sójovej smotany)

1 červená paprika

200 g šampiňónov

1 hlávka kapusty

2 cibule

200 g syru Gouda

2 v04

1 PL  škrobovej múčky

1 zväzok pažítky

1 štipka soli

1 štipka korenia

Príprava:

  1. Ryžu uvarte. Papriku očistite, umyte a nakrájajte na malé kocky. Šampiňóny utrite nasucho a nakrájajte na veľké kúsky. Syr gouda nastrúhajte. Pažítku umyte, vytraste do sucha a nakrájajte na drobno. 2 PL pažítky odložte na neskôr.
  2. S ryžou a vajíčkami zmiešajte nakrájanú papriku, hríby, syr a pažítku. Osoľte a okoreňte. Odkrojte 8 veľkých kapustných listov, umyte ich, nechajte odkvapkať a blanšírujte v osolenej vriacej vode cca. 5 min. Nechajte dobre odkvapkať a hrubé žilky nožom odrežte.
  3. Na listy rozložte ryžovú plnku. Okraje zahnite dovnútra, listy zrolujte a zaviažte kuchynskou niťou.
  4. Cibuľu nasekajte nadrobno. Olej zohrejte a roládu na ňom osmažte z každej strany do hneda. Pridajte cibuľu a smažte spolu s roládou. Zalejte zeleninovou polievkou a smotanou. Varte pod pokrievkou pri miernom ohni cca. 15 min. Potom roládu vyberte a držte v teple.
  5. Na zahustenie omáčky zmiešajte škrobovú múčku s 2 PL vody, pridajte do omáčky a povarte. Osoľte a okoreňte.
  6. Nakoniec roládu vložte do omáčky a posypte zvyšnou pažítkou.
Hore
OKViac informácií