Menu

Čas na nové chuťové zážitky

Rozhovor s foodblogerkou Lenkou Mančíkovou.

Home » Pôžitok » Čas na nové chuťové zážitky - 02.2020

Foodblogerka Lenka Mančíková upiekla svoj prvý koláč až vo veku 21 rokov, ale už vtedy nebola úplne stotožnená s tým, že sa do väčšiny receptov používala len biela múka, veľa cukru, masla a pod. Odvtedy mení suroviny, vytvára vlastné recepty a venuje sa aj kváskovému pečeniu.

Čo Vás priviedlo ku kváskovému pečeniu? Ako dlho sa mu už venujete?

Asi zvedavosť. Veľmi rada totiž skúšam všetko, čo nepoznám a je označené ako zdravé. A toto ma fascinovalo, ako môže vzniknúť len z múky a vody taký zázrak ako chlieb :). Preto je aj podtitul mojej prvej knižky Kvások – Zázrak z múky a vody. Z kvásku pečiem už asi od roku 2012, neskôr som pre veľký záujem začala robiť aj kurzy..

Čas na nové chuťové zážitkyOrganizujete aj kurzy „kváskovania“. S čím netradičným ste sa na kurzoch stretli??

Neviem „vypichnúť“ nič netradičné, hádam len to, že jedna účastníčka dala namiesto 6 g soli 6 lyžičiek, a tak sme to museli zachraňovať :). Často berú ľudia moje kurzy ako možnosť zabaviť sa – prihlásia sa naň napríklad viaceré kamarátky. Raz prišla jedna veselá skupinka piatich žien priamo z večere z blízkej reštaurácie aj s proseccom v ruke :).

Okrem kurzov ponúkate aj knižky, ktorých ste autorkou. Na ktorú ste špeciálne hrdá a prečo??

Hrdá som na všetky svoje knižky, ale asi najviac na tú prvú. Teším sa, že som sa odhodlala vydať ju, nakoľko som dlhšie váhala a mala som pocit, že tu už na trhu všetko je. Ale potom mi napadlo, že vlastne chcem takú knižku, ktorú by som chcela vlastniť – menšiu, útlu, všetko zrozumiteľne a jasne napísané, s minimalistickým dizajnom a krásnymi fotkami. Z reakcií ľudí verím, že sa nám to aj podarilo.

Ktorý druh kváskového chleba pečiete najčastejšie a prečo?

Najčastejšie pečiem náš obľúbený celoražný chlieb s vlašskými orechmi a tiež bezlepkové chlebíky z prirodzene bezlepkových múk. Aj moje kurzy sú na ne orientované. Nedávno som pridala kurz špaldového pečenia s tzv. tuhým kvasom, tak občas aj taký upečiem. Moje deti teraz obľubujú chlieb s praženou cibuľkou. Ak pečiem sladké, tak je to práve zo špaldovej múky, bielej aj celozrnnej, a neviem odolať kardamónovým drdolom. Deti kardamón veľmi nemusia, pre ne robievam škoricové.

Jesť znamená oveľa viac ako jednoducho len prijímať potravu. Jedlo robí ľudí šťastnými, posilňuje telo a je pôžitkom pre zmysly. Najmä ak človek stále znova ochutnáva niečo nové.

O osobnosti

LENKA MANČÍKOVÁ, ktorá píše vlastný blog Zdravé pečenie, miluje sladké, a preto aj rada pečie. Nakoľko kedysi pred rokmi zistila, koľko tuku či cukru obsahujú recepty, začala piecť po svojom. Okrem sladkého veľmi rada pracuje s kysnutým cestom, odkiaľ to bol už len krôčik ku kváskovému pečeniu, ktorému sa venuje. Má tri deti, 15-ročné dvojičky Tamarku a Miška a 6-ročného Mathiasa, ktorí sa z maminej záľuby veľmi tešia.
zdravepecenie.sk

Kardamónové drdoly

ROZKVAS:
1 lyžica ražného alebo špaldového kvásku
70 g špaldovej celozrnnej múky
70 ml vody

CESTO:
150 g rozkvasu
300 g špaldovej múky
100 g špaldovej celozrnnej múky
120 ml mlieka
60 g trstinového cukru
60 g ghee masla
8 g kardamónu
1 vajce
2 g soli

PLNKA:
150 g masla
70 g trstinového cukru
24 g kardamónu (2 balíčky)

SIRUP:
1 lyžica cukru
2 lyžice horúcej vody

POSTUP:
Rozkvas: Suroviny na rozkvas zmiešame a necháme prikryté kvasiť pri izbovej teplote 9 – 12 hodín (môže byť aj kratšie, záleží od teploty v miestnosti). Následne si odvážime potrebné množstvo rozkvasu. Zvyšok odložíme do chladničky na ďalšie pečenie (bez prikrmovania vydrží v chladničke týždeň).

Cesto: Všetky suroviny na cesto dobre vymiešame na hladké cesto, ktoré necháme kysnúť v teple minimálne 2 hodiny. Počas tejto doby cesto aspoň dvakrát prekladáme (cesto chytíme a natiahneme z hornej strany a preložíme na spodnú, to isté spravíme zľava doprava). Následne cesto necháme dokysnúť minimálne 2 – 3 hodiny na teple alebo dáme na dlhší čas do chladničky na dokysnutie. Vykysnuté cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske na obdĺžnik hrubý asi 0,5 cm. 2/3 cesta potrieme plnkou a následne ho preložíme na tretiny, začneme od nepotretej strany. Preložené cesto dáme na približne 30 minút do chladničky. Z vychladnutého cesta nakrájame pásiky hrubé približne 3 cm, ktoré stočíme do špirály a vytvarujeme do uzla. Pred vložením do rúry potrieme vajíčkom a posypeme cukrom. Pečieme pri teplote 220 °C 10 minút a potom ďalších 10 – 15 minút pri teplote 200 °C.

Po upečení ešte horúce drdoly potrieme sladkým sirupom (cukor rozpustený v horúcej vode).

 

Tak chutí život

Koreniny nielen zabezpečujú napínavé chuťové zážitky, ale pôsobia pozitívne na telo aj dušu.

Šafran z piestikov kvetov rastliny crocus sativus je nielen najdrahším korením sveta. Obsahuje aj mnoho minerálnych látok ako kalcium a kálium a má posilňovať srdce a krvný obeh. Bioaktívne látky safranal a crocin zvyšujú hladinu serotonínu, vďaka čomu zlepšujú náladu. Za žltú farbu šafranu môžu karotenoidy.

V tradičnej čínskej medicíne a v ayurvédskej medicíne je kardamón cenený, pretože odhlieňuje a podporuje trávenie. Za rozpúšťanie hlienov je zodpovedný cineol, účinná látka, ktorá je protizápalová, a teda pomáha pri liečbe chorôb z prechladnutia. Kardamón patrí do čeľade ďumbierovité.

 

Hore
OKViac informácií