Menu

Sú vegetariáni múdrejší a žijú vegáni dlhšie?

Zozbierali sme zaujímavé fakty o bezmäsitej výžive.

Home » Pôžitok » Sú vegetariáni múdrejší a žijú vegáni dlhšie? - 04.2020

Na to, či je vegánstvo zdravé, majú rôzni ľudia rôzne názory. Faktom ale je, že takmer miliarda ľudí na celom svete sú vegetariáni alebo vegáni, pričom ide o rastúcu tendenciu. Keďže sa čoraz viac ľudí rozhoduje pre bezmäsitú stravu, rešeršovali sme trochu a zozbierali zopár ohromných faktov. Vedeli ste napríklad, že sa „mäsožravci“ medzi nami podľa okolností stravujú prijateľnejšie ku klíme ako mnohí vegetariáni?

 

Zaujímavé fakty: Toto ste ešte nevedeli o vegánstve a vegetariánstve

1.         Maslo je pre klímu škodlivejšie ako mäso

Áno, čítate správne! Výroba masla spôsobuje podľa posudkov životného prostredia 23,7 kg emisií CO2. To je takmer o 9 kg viac ako pre životné prostredie najškodlivejší druh mäsa – hovädzie s 15 kg. Aj v porovnaní so syrom s 8,5 kg emisií CO2 je na tom hydina s cca 3,5 kg lepšie. Dôvody sú jasné. Na výrobu masla a syra je potrebné veľké množstvo mlieka od veľkého množstva kráv, ktoré nielenže uvoľňujú metán, ale spotrebujú aj veľa krmiva, v ktorom sa nachádza sója. Sója je importovaná z južnej Ameriky, kde sú klčované dažďové pralesy, aby sa tu mohla sója pestovať.

Mali by sme teda radšej žiť ako vegáni a občas si dať mäso, ako sa stať vegetariánmi? Áno, aj nie! Pretože faktom je, že ročne skonzumujeme cca 60 kg mäsa a len 5,5 kg masla či 21,8 kg syra (statista.com). Týmto sa teda mäso – prinajmenšom pri priemernej konzumácii – dostáva medzi tie škodlivejšie suroviny pre naše životné prostredie.

2.         Vegetariáni sú prefíkanejší

Nemyslíte? Ale je to tak. Čím má dieťa vyššie IQ, tým je väčšia pravdepodobnosť, že sa z neho v dospelosti stane vegetarián! Prišli na to vedci jednej britskej Univerzity. 15-percentý rozdiel pri IQ zvyšovalo pravdepodobnosť, že sa stanú vegetariánmi, o 38 percent.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3.         Vegáni žijú dlhšie

Ľudia, ktorí sa živia len rastlinnou potravou, žijú podľa jednej štúdie dlhšie. Okrem toho držiteľka Nobelovej ceny Elizabeth Blackburn zistila, že vďaka vegánskej výžive sa mení viac ako 500 génov, a to v priebehu len 3 mesiacov. Aj to údajne predlžuje život mnohých vegánov, pretože vegánska strava aktivuje gény, ktoré predchádzajú ochoreniam a deaktivujú tie, ktoré spôsobujú rakovinu a iné ochorenia.

4.         Parmezán a feta sú nevhodné pre vegetariánov

Dôvodom toho je syridlo. Je to zmes enzýmov, ktoré sa získavajú z teľacích žalúdkov. Pri výrobe syrov vyfiltrováva syridlo mliečnu bielkovinu. Žiadny strach: nezabíja sa kvôli tomu viac teliat. Syridlo sa odoberá mŕtvym teľatám, ktorých mäso je určené na potravinárske spracovanie a produkciu.

Pre skutočných vegetariánov sú parmezán, feta a camembert teda tabu. Pri výrobe mnohých druhov syra sa však používa mikrobiálne syridlo (náhrada živočíšnych syridiel získavaná z plesní). Vegetariáni teda nemusia na syr úplne zanevrieť.

5.         Ani víno a rúž na pery nie sú vegetariánske

Mnohé produkty obsahujú živočíšne látky. Aj také, u ktorých by ste to nepredpokladali. Alebo ste vedeli, že sa na výrobu vína používa želatína? A nielen to. Aj v praclíkoch, müsli, šťavách, červených sladkostiach a dokonca aj v rúži na pery či šampóne sa často nachádzajú živočíšne látky, ako napríklad karmín. Karmín je červené farbivo, ktoré sa získava z hmyzu. Používa sa na farbenie potravín a kozmetiky.

Hore
OKViac informácií