Menu

Tipy na večierky

Spoločný pôžitok.

Home » Pôžitok » Tipy na večierky - 11.2018

Lahodnú večeru si najlepšie vychutnáte v spoločnosti priateľov. Vďaka našim tipom si večer užijú všetci.

Ako zostať uvoľneným hostiteľom

  • Jedlá si vopred uvarte na skúšku.
  • Informujte sa na alergie a preferencie hostí.
  • Stôl prestrite deň vopred – vyhnete sa stresu z nedostatočne nalešteného striebra. To isté platí aj pre dekorácie.
  • Nezabudnite ani na dipy a pečivo. Ak hostia prídu príliš skoro, môžu nimi na chvíľu zahnať hlad.
  • Nesnažte sa o dokonalosť. Ak budete neustále odbiehať od stola, vzbudíte pozornosť a prerušíte akýkoľvek uvoľnený rozhovor.
  • Pripravte ponuku nápojov. Nezabudnite ani na nealkoholické varianty.
  • Prijmite pomoc: Priatelia sa zväčša radi motajú po kuchyni s pohárom vína v ruke, zatiaľ čo hostiteľ pečie mäso. A vôbec nevadí, ak si budú dolievať sami. Čím jednoduchšie, tým uvoľnenejšie!

Spoločné varenie je ešte väčšia zábava, keď sa každý chopí toho, v čom je dobrý – môže to byť hudba, výber vína alebo dekorácie.

Jednoduché jedlá pre nečakané návštevy priateľov:

 

Originálna. Jemne mletá kukuričná krupica na polentu od dmBio je ideálna na nákypy alebo prílohy ku zeleninovým a mäsovým pokrmom.

Alternatívna. Keď príde na návštevu vegán, rozhodne oceníte suchú zmes Falafel od dmBio. Lahodné gulôčky falafel vykúzlite aj ak ste sviatočným kuchárom.

Orientálny. Ak priateľov pozývate častejšie, dbajte na striedanie jedál. Bulgur od dmBio môžete použiť na tisíc spôsobov a vykúzliť kreatívne pokrmy.

Luxusná. So šošovicou Beluga od dmBio vytvoríte veľké porcie plné chuti. Tip: K čiernej šošovici sa výborne hodia krevety a ryby.

Vianočné tipy na dekoráciu: vytvorte pravú sviatočnú atmosféru!

Tip 1: Na prípravu dekorácie na stôl si zvoľte maximálne dve farby. Tak bude vyzerať vyberane a kvalitne. Príliš veľa farieb bude na stole pôsobiť rušivo.

Tip 2: Halúzky a šišky sa zbierajú nielen pre zábavu – vo vnútri môžu vytvoriť krásnu dekoráciu na stôl. Úžasné na tom je, že sa v teple pomaly otvárajú a nádherne voňajú.

Tip 3: Veľké stojany na sviečky alebo vysoké kytice vyzerajú síce nádherne, ale zakrývajú výhľad na prísediacich. Na bočnom stolíku alebo skrinke však budú rovnako krásne.

Tip 4: Menovky na stôl sú len malým gestom, no hostia sa hneď cítia dvakrát toľko vítaní. Ak menovky pekne ozdobíte, bude stôl vyzerať ešte sviatočnejšie. Aj ručne písané menu dokáže spraviť veľa.

Tip 5: Menej je niekedy viac: preplnený stôl láka len zriedka. Radšej stavte na menej dekorácií, ale zato vyberaných. Namiesto stola môžete ozdobiť aj zvyšný nábytok, ako komodu alebo konferenčný stolík.

Vianočné zvyky v Európe

V Srbsku sa Vianoce oslavujú až 6. januára. Namiesto zvyčajného vianočného stromčeka sú stredobodom pozornosti dubové halúzky. Na vianočný stôl patrí tradičná ryba na všetky spôsoby.

V Bosne je Štedrý večer 24. decembra a darčeky nosí namiesto Ježiška Dedo Mráz. Vianočné trhy, ako ich poznáme u nás, v Bosne nemajú. Zato sa na celom Balkáne jedáva takzvaná cesnika, vianočný chlieb, ktorý má vnútri zapečenú mincu. Komu sa ujde minca, bude mať v tomto roku šťastie.

Vianoce v Chorvátsku sú pre deti rajom. Svoje darčeky dostanú na Mikuláša, na Luciu 13. decembra a na 1. sviatok vianočný. Špeciálny zvyk je vianočná pšenica. Ženy sadia pšenicu do okrúhlej misky. Čím vyššie pšenica narastie, tým úspešnejší bude nový rok.

Vianočné sviatky v Čechách sú jedny z najdôležitejších v roku. Po celom svete sú známe ručne vyrobené české vianočné betlehemy a chutné linecké koláčiky.

Vianočný stromček majú v Maďarsku už od roku 1824, keď tento zvyk importovala rakúsko-uhorská grófka Terézia Brunšviková. Na vianočnom stole nemohli chýbať bejgli, sladké rolky, ktoré sa vychutnávali s makovou alebo orechovou plnkou.

Dôležitým vianočným zvykom v Rumunsku sú colindatori, koledujúce deti, ktoré deň pred Vianocami chodia od domu k domu a vinšujú ľuďom. Obľúbené je tradičné bravčové mäso. Ako dezert majú Rumuni radi ich vianočný koláč z treného cesta s orechmi alebo makom, alebo gogosi, rumunské šišky.

V Slovinsku začína obdobie Vianoc už 13. novembra. Vianočný betlehem je ozdobou bytu počas celého vianočného obdobia. Magickú moc má priniesť vianočný chlieb upečený z raže, pšenice a pohánky.

Vianočné trhy sú veľmi obľúbené aj v susednom Rakúsku. Dôležitou súčasťou Vianoc je pre Rakúšanov aj adventný veniec, ktorý si dodnes mnohí vyrábajú vlastnoručne. Typickou vianočnou piesňou je „Tichá noc“, ktorá bola napísaná v roku 1818 práve v Rakúsku.

Vianočný playlist

Hore
OKViac informácií