Active Beauty
Zdravé müsli: týchto 8 bodov ho odlišuje

Zdravé müsli: týchto 8 bodov ho odlišuje

Müsli zasýti, je rýchlo pripravené a výborne chutí. No na to, aby bolo ešte aj zdravé, mu treba dodať pár konkrétnych prísad. Len ten, kto ich pozná, môže byť fit.

Zdravie nie je o veku, ale o dobrej imunite. A tú môže do istej miery každý – mladý či starší posilňovať. Dobrá výživa sa začína pri raňajkách. V predajniach dm si môžete vybrať zo širokej ponuky müsli, ktoré je zdravé a k tomu je to aj výborná pochúťka. Poradíme vám, čo je pri výbere dôležité:

 

Týchto 8 bodov robí z müsli vyslovene zdravú pochúťku

1. Cukor: menej je viac

Cukor je nezdravý. To vie každý. Čo však každý nevie, je to, že müsli môže byť  doslova cukrová pasca. Či už čokoládové alebo s chrumkavým karamelom: niektoré mixy znejú ako malá cukrová bomba. Niektoré zas znejú zdanlivo zdravo, no v skutočnosti v sebe skrývajú zbytočne veľa cukru.

Skúsme sa teda pozrieť kritickým okom na zoznam prísad. Výrazy ako dextróza, fruktóza, maltóza, kukuričný škrob, sacharóza alebo glukóza sa používajú na označenia spracovaných druhov cukru. Čím menej je v nich cukor obsiahnutý, tým lepšie. A do müsli by ste ďalšiu lyžičku bieleho cukru už aj tak nemali pridávať.

2. Vláknina pre zdravú črevnú flóru

Zdravie začína v črevách. A zdravé müsli k nemu môže do značnej miery prispieť. Predovšetkým, ak je bohaté na vlákninu, prináša ten správny a pravý imunologický efekt. Vláknina sa nachádza hlavne v orieškoch a semenách (napríklad v ľanových alebo skorocelových). Pokiaľ ide o obilie, záleží na odrode. Ak chcete zvýšiť nutričnú hodnotu svojho už hotového müsli, pridajte doň jednoducho extra porciu vlákniny.

Jednoduchý tip: v ponuke dm sú nielen celé ľanové semená, ale aj drvené. Lúpané semiačka môže telu prospievať ešte efektívnejšie. Ak si chcete vyrobiť extra zdravé müsli, vmiešajte doň počas raňajok jednu alebo dve čajové lyžičky ľanových semien.

3. Jogurt dodá dobré baktérie

Jogurt je každopádne zdravý prídavok do akéhokoľvek müsli, pretože v ňom obsiahnuté mliečne baktérie podporujú správnu rovnováhu črevnej flóry. Popritom sa vôbec nemusí jednať o akési špeciálne probiotické jogurty. Bežný prírodný biely jogurt obsahuje dostatočne veľa živých bakteriálnych kultúr. Dbajte však určite na podiel cukru: nesladený biely jogurt dokáže našim črevám ulahodiť najlepšie.

4. Sladké müsli si dávkujte rozumne

Aj v predajniach dm nájdete müsli s čokoládovou príchuťou a inými sladkými prísadami. Čo ale vieme: sladké müsli mixy by sa určite nemali konzumovať príliš často. Pri rozumnom dávkovaní sa ale výborne hodia ako „toping“ alebo ako prísada na zamiešanie do klasického müsli. Takéto zdravé raňajky majú v obľube predovšetkým naši najmenší.

5. Prísady ako extra porcia zdravia a chuti zároveň

Či už sušené ovocie, kakaové bôby, semená alebo orechy: vďaka nim müsli nielen lahodí oku, ale poslúži aj ako vitamínová bomba. Predovšetkým sušené ovocie je bohaté na vitamín C. Orechy a semená zas obsahujú dôležitý vitamín B a rovnako zinok.

Tip pre rodičov: naaranžujte tieto prísady na müsli do tvaru srdiečok, hviezdičiek alebo veselých smajlíkov, aj u detí platí, že jedia aj oči.

6. Čerstvé ovocie: prirodzene zdravé a ešte aj nasýti

Sušené ovocie je bohaté na vitamín C, avšak obsahuje aj pomerne veľa ovocného cukru. Fruktóza sa metabolizuje rýchlejšie ako biely cukor (priemyselný), telo zasýti na dlhší čas. Rovnako však pre telo znamená značný kalorický príjem. A keďže pocit nasýtenosti nášho žalúdka nezávisí od energetickej hodnoty potravín, ale od objemu skonzumovanej stravy, zjeme vo finále viac sušeného ovocia ako keby sme jedli čerstvé. Doprajte si teda sušené ovocie ideálne len sporadicky a kombinujte ho s čerstvým, napríklad s jahodami, jablkami, ananásom či banánmi.

7. Raňajky vás nezasýtili? Skúste pridať bielkoviny

Apropó k pocitu nasýtenia: problém s kalóriami je trochu komplikovanejší, ako by za mohlo zdať – vedci zistili, že nie každá kalória je rovnaká. Proteíny, čiže bielkoviny, zasýtia na dlhú dobu, udržujú hladinu inzulínu v krvi konštantnú. Ak má niekto po porcii müsli stále pocit nezasýtenia alebo po nej rýchlo vyhladne, mal by si müsli zmiešať s porciou tvarohu alebo jogurtu. Tak sa vám dostane do jedla viac bielkovín a zasýtite sa.

8. Vďaka olejom je müsli ešte zdravšie

U omega-3 mastných kyselín sa preukázal ich pozitívny efekt na imunitný systém. Dôležitým zdrojom týchto zdravých tukov je rybí tuk, hlavne u tučnejších morských rýb. Ale žiaden strach: nemusíte hneď na raňajky spratať celého sleďa. Aj určité rastlinné oleje sú bohaté na omega-3 a výborne sa dajú primiešať aj do müsli. Predovšetkým ľanový olej  je zdravý a dodá müsli zvláštnu orieškovú chuť. Rovnako to platí aj o konopnom oleji a oleji z vlašských orechov.