Menu

Varenie namiesto vyhadzovania

Najlepšie zero waste recepty.

Home » Pôžitok » Varenie namiesto vyhadzovania - 03.2019

Menej odpadu, viac zo života a dobré jedlo. S týmito zero waste receptami dokážete chutne zhodnotiť aj posledné zvyšky.

Kapustové lasagne

Krautlasagne

Čas prípravy: 1 hod

Suroviny na 4 porcie:

150 g kapustových listov (cca 10 ks), napr. z kelu, z bielej, červenej alebo špicatej kapusty

1 cibuľa

1 strúčik cesnaku

trochu rastlinného oleja

50 g sójového granulátu ( prípadne 100 g tofu alebo 100 g varenej šošovice)

(sušené) bylinky, napr. oregano, tymián, rozmarín

200 ml pasírovaných rajčín

trochu červeného vína podľa chuti

50 g slnečnicových semienok

150 ml vody

2 ČL kvasnicových vločiek

1 ČL kapár

1 ČL vody z kapár

Príprava:

  1. Rúru predhrejte v režime ohrev zhora aj zdola na 180 stupňov. V hlbokej panvici zohrejte vodu so štipkou soli. Ostrým nožom odrežte žilu kapustných listov do tvaru klinu. Odložte ich bokom, neskôr ich použijete do plnky. Kapustné listy blanšírujte 2 min v osolenej vode a prudko ich schlaďte pod studenou vodou.
  2. Na prípravu bolonskej omáčky ošúpte a nasekajte cibuľu a cesnak a v hlbokej panvici ich osmažte na troche rastlinného oleja. Zvyšné žily z kapustných listov na jemno nakrájajte, pridajte a osmažte.
  3. Sójový granulát namočte a nechajte odkvapkať. Pridajte ho spolu s bylinkami do omáčky a smažte, až kým všetko nebude rozvoniavať a nebude pekne dozlatista osmažené. Pridajte pasírované rajčiny a víno a omáčku aspoň 10 min povarte.
  4. Na prípravu bešamelovej omáčky rozmixujte do krému slnečnicové semienka, vodu, kvasnicové vločky, kapary a vodu z kapár. Podľa potreby pridajte vodu, soľ a vodu z kapár.
  5. Namastenú formu na pečenie obložte kapustnými listami a striedavo vrstvite bolonskú a bešamelovú omáčku s ďalšími listami. Nakoniec zakončite bešamelovou omáčkou.
  6. V rúre pečte asi 30 min, kým to pekne nabublá a získa svetlohnedú krustu.

Cestoviny s ricottou a lieskovcami

Haselnuss-Ricotta-NudelnČas prípravy: 1 hod plus 30 min na vychladenie

Suroviny na 20 plnených taštičiek:

Na prípravu cesta:

250 g múky plus na vaľkanie

100 ml vody

1 ČL soli

2 PL olivového oleja

Na prípravu plnky:

150 g zemiakov

2 PL oleja

2 halúzky mäty (čerstvej alebo sušenej)

1/2 zväzku pažítky (alebo 2 jarné cibuľky)

soľ

muškátový oriešok

Na prípravu lieskovcovej plnky:

200 g lieskovcov

800 ml vody

Podľa chuti: strúhanka

Príprava:

  1. Lieskovce osmažte na panvici bez oleja, až kým nezačnú voňať. Potom ich spolu s 800 ml vody rozmixujte v mixéri a vyžmýkajte cez vrecko na oriešky alebo cez plienku. Vyžmýkané mlieko nalejte do sklenenej fľašky a počas voľnej chvíľky si na ňom pochutnajte. Orechy na plnku dajte do misky a odložte bokom.
  2. Na prípravu cesta zmiešajte v miske múku so soľou. Do stredu spravte priehlbinku a nalejte do nej olej a vodu. Pomocou vidličky zmiešajte tekutiny s múkou. Cesto dajte na namúčenú podložku a pár minút ho mieste do hladkého cesta. V prípade potreby dolejte po kvapkách vodu či pridajte múku. Cesto zavrite do dózy a odložte na 30 min do chladničky.
  3. Bylinky nadrobno nasekajte, sušenú mätu rozdrvte v mažiari. Zemiaky uvarte do mäkka, ošúpte, pretlačte cez lis na zemiaky alebo rozpučte pretláčadlom. Zmiešajte ich so zvyškom vyžmýkaných orieškov a s bylinkami, dochuťte soľou a muškátovým orieškom.
  4. Odoberte porciu cesta veľkú asi ako marhuľa a na pomúčenej pracovnej doske ju roztlačte na placku a 2-3 razy ju vložte do strojčeka na cestoviny na stupeň 1. Potom cesto spracujte na stupni 5. Vyvaľkané cesto položte na pracovnú dosku a okrúhlym pohárom vykrajujte kolieska.
  5. Z plnky vytvarujte guľôčky o veľkosti lieskovcov a položte na vykrojené kolieska. Okraj koliesok navlhčite trochou vody a kolieska zatvorte tak, aby ste vytvorili polkruhové mesiačiky. Zvyšný vzduch vytlačte bokom a okraje spojte vidličkou.
  6. V hrnci zohrejte osolenú vodu a cestoviny v nej približne 4 min zľahka povarte. V druhom hrnci zľahka zohrejte olej, cestoviny vyberte zberačkou z vody a dajte na teplý olej. Podľa chuti posypte opraženou strúhankou.

Tip: K tomuto jedlu sa výborne hodí zelený šalát.

Karfiolový dip

Čas prípravy: 20 min

Karfiol-Käse RezeptSuroviny:

100 g slnečnicových semienok

1 karotka

180 g karfiolu (1/3 až 1/2 hlávky)

1 štipka kajenského korenia

1 strúčik cesnaku

1 troška octu (prípadne citrónovej šťavy)

4 ČL kvasnicových vločiek

1/2 ČL kurkumy

2 zarovnané ČL mletej papriky

1 ČL horčice

1 ČL soli

Na prípravu 20 chlebových  čipsov:

1/2 bagety/bieleho chleba z predošlého dňa

5 PL olivového oleja

2 ČL sušených byliniek alebo korenín

Príprava:

  1. Na prípravu dipu najprv namočte slnečnicové semienka v teplej vode.
  2. Karotku a karfiol nakrájajte na rovnako veľké kúsky a uvarte ich v osolenej vode. Zalejte a nechajte zľahka vychladnúť. Slnečnicové semienka rovnako zalejte a spolu so zeleninou a všetkými ďalšími surovinami rozmixujte kuchynským robotom alebo ručným šľahačom. V prípade potreby dochuťte octom (pre viac kyslosti), soľou a korením (pre viac ostrosti).
  3. Na prípravu chlebových čipsov zohrejte rúru na 180 stupňov v režime horný a spodný ohrev. Chlieb nakrájajte na tenké plátky. Zmiešajte olej a bylinky v miske a chlieb ním potrite.
  4. Poukladajte ho na plech na pečenie a 4-5 min opečte v rúre, kým kúsky nebudú zlatisté a chrumkavé. Hotové čipsy vydržia v suchu v uzavretej nádobe až týždeň.
Hore
OKViac informácií