Active Beauty
Ľadová káva cold brew – ale prosím, so zmrzlinou!

Čerstvo pripravená

Ľadová káva cold brew – ale prosím, so zmrzlinou!

Ľadová káva – cold brew? Studená káva v lete chutí skvele so zmrzlinou alebo kockami ľadu. Podelíme sa s vami o recept, ako pripraviť skvelú ľadovú kávu - cold brew.

Čo je káva cold brew?

Ako už o nej napovedá jej samotný názov, káva cold brew sa nepripravuje s použitím horúcej vody, ale za studena. Na jej prípravu je vhodný napríklad typický french press. Je omnoho udržateľnejší ako kávové filtre, pretože pri príprave kávy tu nevzniká žiadny jednorazový odpad. Kávová usadenina sa dá následne použiť aj ako hnojivo na kvety. Aby ste si v budúcnosti nemuseli objednávať kávu cold brew „so sebou“, podelíme sa s vami o recept, ako na jej prípravu vlastnoručne. Pretože žiť udržateľnejšie môžeme len vtedy, ak vieme, ako na to.


Na čo dbať pri jej príprave?

Pri príprave kávy cold brew je potrebné dbať na pár vecí. Na jej výrobu potrebujeme v prvom rade celé kávové zrná, ktoré sa musia pomlieť, ideálne tesne pred prípravou kávy, aby bola káva čerstvá. Čo sa týka mletia, odporúča sa stredne jemné mletie. Na to potrebujeme mlynček na kávu. Pre optimálny chuťový zážitok je najlepšie siahnuť po zrnách kvalitnej arabiky. Hrubo zomleté zrná sa potom zalievajú vodou. Na rozdiel od espressa alebo filtrovanej kávy si však kávičku nemôžeme vychutnávať hneď. Pripravená káva sa totiž musí uchovávať v chladničke aspoň 8 hodín, aby voda nasala arómu kávových zŕn. Tie sa po vylúhovaní odstránia. Kávu cold brew je dobré skladovať v chladničke a využiť napríklad aj na prípravu ľadovej kávy.


Vegánska verzia ľadovej kávy cold brew

Aj vegáni si chcú svoju ľadovú kávu cold brew vychutnať so zmrzlinou a šľahačkou! Žiadne obavy, pokiaľ ide o ľadovú kávu, nikto sa tu nemusí ničoho vzdávať. Vegánska zmrzlina sa dá vyrobiť napríklad z kokosového mlieka. A na prípravu vegánskej šľahačky stačí jednoducho rozšľahať vodu z cíceru – takto sa všetko zužitkuje a nič nevyjde navnivoč.

Recept na kávu cold brew so zmrzlinou

Ingrediencie

 

Príprava

  1. Kávové zrná nahrubo zomelieme v mlynčeku, pričom si zvolíme druh stredne jemného mletia. Na prípravu jedného litra studenej kávy budeme potrebovať približne 100 g kávových zŕn.  
Kávové zrná vložíme do kávového pressa, zalejeme vodou a vložíme do chladničky aspoň na 8 hodín.
Po 8 hodinách potom odstránime vylúhované zrnká a trošku kávy nalejeme do pohára.  
Potom do kávy nalejeme mandľový nápoj, pridáme trošku zmrzliny a pár kociek ľadu.
Podľa chuti potom kávu dosladíme troškou trstinového cukru.
Vegánsku verziu šľahačky si pripravíme vyšľahaním vody z cíceru. Šľahačku potom jemne položíme na kávu.
Nakoniec už len hotovú kávu dozdobíme kakaovými bôbmi a do pohára vložíme udržateľnú slamku (napríklad sklenenú).
 
Udržateľnému vychutnávaniu už teraz naozaj nestojí nič v ceste!